image description

Lastige rakkers (deel 2)

Lastige rakkers (deel 2) 

Door Berthil Bos

Zoals ik al in deel 1 duidelijk probeer te maken, is dat het extra 'triggeren' van de roofvis vooral werkt als deze vissen helemaal geen trek hebben in een vismaaltje en passief door het water zwemmen of ergens rustig een dutje doen. Of er nu een lekkere voorn voorbij trekt of een klein brasempje in de buurt komt grazen, niets brengt de snoek in beweging.

Nu is het tijd voor ons kunstaas, dat er een stuk onnatuurlijker uitziet, maar wel de boel los kan maken. Eén van de dingen die dit kan bewerkstelligen is kunstaas met duidelijke soms wat overdreven kenmerken. Vaak zal een snoek als hij een (prooi)vis wil uitschakelen, een aanval uitvoeren op een uiterst vitale plek namelijk de kop en dus ook de ogen.


Als de snoek geen trek heeft, is zijn maaltijd soms bereid om te eten.

Vooral bij de wat grotere aasvissen zie je dat en ik mag dan ook graag dit versterken door de ogen op mijn kunstaas vergroten of er een paar extra op aan te brengen. Dit kan je doen met plakogen of bijvoorbeeld een watervaste stift. Dit werkt vooral als het kunstaas uit één kleur bestaat, waardoor dit extra goed opvalt.


Ook op shads plaats ik vaak XL ogen.

Het moet wel goed contrasteren, waardoor de snoek een ideaal mikpunt krijgt voorgeschoteld. Dit spelen met een stift mag ik ook graag doen als ik denk dat baars veelvuldig voorkomt op een water en waar is dat niet in Nederland.

Mooie, meestal zwart en goed contrasterende baarsstrepen maken het kunstaas net iets beter zichtbaar en doen de snoek denken dat die drukke waterridders hem uit zijn slaap willen halen. Dit benadrukken kan je natuurlijk ook doen met bijvoorbeeld de knalrode vinnen of kieuwbogen die ook extra aandacht trekken. Je ziet dat je met een eenvoudige viltstift leuke extraatjes op je kunstaas kan aanbrengen, maar natuurlijk kan dat ook met plakfolie of andere materialen.


In welk water is de baars niet vertegenwoordigd?


Een andere manier om optisch bij de rovers de trekker te laten overgaan, kan wel eens de grootte van het kunstaas zijn. Buiten dat de snoek op sommige momenten echt een vraatzuchtig monster kan zijn, is het vooral een economische jager. En hier kan je gebruik van maken.

Ondanks dat Esox er niet teveel zin in heeft, kan een erg groot uitgevallen stuk kunstaas hem wel de indruk geven dat hij bij het arresteren van deze hap voor de rest van de dag klaar is. Doe niet te voorzichtig met het formaat, want het is niet te snel te groot. Veel snoeken worden pas uit hun roes gehaald bij 25 + kunstaas.


Op lastige dagen kan een 25+ hybride plug wel een aanval uitlokken.

Een derde manier om een 'lastige' snoek optisch te verleiden met een stuk kunstaas, zijn de kleuren die je gaat gebruiken. Met dit onderwerp maak je altijd erg veel tongen los en daarom houd ik het bij een algemene praktijkervaring, als je met kleuren alsnog de passieve snoek wilt irriteren.

De kleuren waarbij je het meeste profijt hebt om iets los te maken bij de snoek, zijn de fluoriserende kleuren. In troebel water met weinig lichtinval kunnen deze kleuren net het verschil maken om een aanbeet uit te lokken.

Toch kan het ook wel eens helpen om in dit 'dikke' water een erg donkere kleur zoals zwart of bruin te gebruiken. Die luie snoek voelt en hoort dat gekke ding wel, maar ziet niets, wat hem kan doen besluiten om eens een kijkje te gaan nemen.


Deze Zalt heeft alles voor vaste dagen. Fluorkleuren, grote opvallende ogen en een onvoorspelbare actie.

Hierbij kom ik ook automatisch bij een ander voorval. Ik vis regelmatig op helder water, waar veel hobbygenoten met de vaak voorgeschreven natuurlijke kleuren aan de slag gaan. Meestal levert dit ook wel een visje op. Het is mij opgevallen, dat als je op dit heldere water met echte fluorkleuren gaat vissen er ineens meer aanbeten komen.

Dat dit ook met de zogeheten dressuur te maken heeft is mij bekend, maar de schreeuwende kleuren kunnen de snoek ook wakker maken. Zoek wel naar de echte fluorkleuren die zeer doen aan je ogen.

Volgende week de mening van een bezeten roofvisser.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -