Langeland 2011: “Het was weer fantastisch!”

Langeland 2011:
“Het was weer fantastisch!”

Door: Chris de Jong - Scandic Mediagroup

Dit voorjaar bereikte mij diverse berichten dat er iets moois gaande is in de wateren rond Langeland. De laatste jaren kenmerkten zich al door een massale aanwezigheid van jonge kabeljauw in de Langelandbelt en dit lijkt zich nu uit te betalen. Zowel Nederlandse sportvissers als mijn contacten in Duitsland en Denemarken waren het eens: zoveel kabeljauw als er nu rondzwemt heeft men in de laatste twee decennia nog niet meegemaakt.

Eind Augustus was het dan weer zover: vol vertrouwen op weg naar Langeland, gesterkt door diverse vangstberichten van 10 kilo+ kabeljauwen in de maand augustus. Zelfs een megakabeljauw van ruim 18 kilo is dit jaar in de haven van Spodsbjerg aan wal gebracht. De eerste dagen werden geteisterd door een stevige zuidwesten wind. We verbleven deze dagen kort bij de haven en zochten de oostkant van de vaargeul op, recht voor de gele stroompaal.


Vele kromme hengels deze week.

De wind zorgde ervoor dat we het talud opklommen van 35 naar 28 meter. De hoge driftsnelheid maakte het moeilijk het kunstaas lang genoeg aan de bodem te houden. Het was hard werken en we moesten ver voor de boot inwerpen om hooguit een minuut de shad aan de bodem te kunnen houden. Toch vingen we redelijk tot goed, want de vis was actief. De Berkley pulse shads Spicy van 14 cm op jigkoppen van 142 gram bleken de beste vangers. Het gemiddelde gewicht van de gevangen gullen lag tussen de 6 en 12 pond. De grootste gul haalde bijna de meter en was 17 pond zwaar.


Hennie met een 10 kilo+ kabeljauw.

Woensdag neemt de wind eindelijk verder af en kunnen we onze geliefde stek aandoen in het zuiden, zo’n 2 mijl voorbij de groene stroompaal. Met een westelijke drift van zo’n 2 km/u. zijn de omstandigheden ideaal. In eerste instantie is hier nog geen teken van leven, maar na actief zoeken is een school grote kabeljauwen gevonden. Deze lagen verscholen achter een talud dat opliep van 38 naar 45 meter. De aanbeten zorgen voor de gewenste dosis adrenaline.

Even het idee vast te zitten aan de bodem, gevolgd door zware bonken op de hengeltop. Dit is de reden waarom we jaar in jaar uit de zomermaanden verkiezen voor een week Langeland. Menige kabeljauw bereikt een respectabel gewicht tussen de 15 en 20 pond. Jigkoppen van 112 gram zijn ruim voldoende en de rode gummimaks als bijvanger, leveren regelmatig mooie vissen op.


Adri met zijn kabeljauw van de week.

Donderdag staat er een wind met kracht 3 uit het westen en gaan we linea recta naar de stek achter de groene stroompaal. Met spanning maken we weer driften over de stek maar de aanbeten blijven uit. Na urenlang volharden besluiten we dan toch maar de stek oostelijk van de gele stroompaal aan te doen. Een goede keus zo blijkt, want de eerste ‘touch down’ levert op 3 hengels 5 flinke kabeljauwen op. Het gaat helemaal los en in 2 uur tijd vangen we 25 kabeljauwen tussen de 5 en 12 pond.


Chris met doublet.

Vrijdag is de mooiste dag van de week met een spiegelgladde zee, echter de kabeljauw laat het volledig afweten. Voor het eerst bekruipt ons een gevoel van machteloosheid. Maar na een paar fantastische visdagen gaat het te ver om hierover te klagen. De kabeljauw is nu eenmaal wispelturig in zijn aasgedrag. We kunnen dan ook weer terugkijken op een topweek en hebben de bevestiging gevonden dat het hier erg goed gaat met de kabeljauw. Wie grote kabeljauw wil vangen moet zeker eens overwegen Langeland aan te doen in hartje zomer.
Voor meer filmbeelden en visverslagen rondom Langeland klik hier.

Voor vragen kunt u altijd een mailtje sturen naar chris@scandic-mediagroup.nl


ANDEREN LAZEN OOK