Kunstaas nader bekeken

 

Kunstaas nader bekeken

Nieuwe Fatso 10 sinking

Hoe vaak ik tijdens het gidsen van gastvissers in mijn poldergebied de vraag “Wat is het beste kunstaas?” krijg, weet ik niet. Wel weet ik dat ik tegenwoordig een ander antwoord geef dan 10 jaar geleden en dat antwoord was ook weer anders dan 20 jaar geleden.

De laatste jaren gaf ik een antwoord waarmee je vele kanten op kon. Het luidde: “Het beste kunstaas is dat kunstaas waar je mee vangt en veel visplezier beleeft.” Daar kon ik alle kanten mee op en het varieerde per tijd van het jaar. In de zomer en eerste herfstmaanden, was het vooral oppervlakte kunstaas dat goed scoorde. Ging het om het trollen in de wintermaanden dan kwamen grote dieplopende pluggen in de picture en dat flexibele antwoord beviel me prima. Als men echter op dit moment, de kalender geeft dinsdag 20 december aan, aan mij zou vragen wat mijn beste kunstaas is, krijgt men een heel precies antwoord en wel dit: De Salmo Fatso 10 cm zinkende jerkbait.

“In ruim 6 weken 100 poldersnoeken voor Jan Eggers met de Fatso 10 sinking”

Na de EFTTEX had ik een paar monsters om te testen gekregen maar zoals dat zo vaak gaat, eind oktober was ik er nog steeds niet aan toe gekomen om ze zwemles te geven. Maar goed, ze waren al uit de verpakking en in de kunstaasportefeuille met jerkbaits gedaan. Mijn favoriete polderjerkbait op dat moment was de 10 cm Slider in zinkende uitvoering maar helaas parkeerde ik die op 2 november op de bodem en ik had op dat moment alleen maar andere jerkbaits bij me. Min of meer noodgedwongen daarom de kleine Fatso aan de onderlijn gehangen en het eerste dat me opviel was dat deze jerkbait een andere maar wel heel interessante actie had.

Ook de snoeken vonden die actie zeer interessant want ik ving er die middag nog 6 mooie snoeken aan. “Never change a winning team”, luidt het gezegde en tijdens het volgende weekend ving ik 13 snoeken, waaronder 3 boven de 80 cm, aan deze rondbuikige jerkbait. Echt, ik had het gevoel dat ik niets fout kon doen en dat ze juist mijn jerkbait wilde hebben. Dat gevoel werd het volgende weekend met 30 Fisch und Fang lezers nog versterkt want ik ving aan deze kleine Fatso niet minder dan 21 snoeken waaronder 8 tachtigers en 2 van 90 en 93 cm.

Eind november was het weer bingo tijdens een dagje struinen in de polder met Henk Simonsz. Heel dikke snoeken van 78, 81 en 92 cm vergrepen zich aan dit al aardig ruw gebeten kunstaas en Henk kon heel mooie drilfoto’s met mijn camera maken. Ik kan zo nog wel even doorgaan, alle vangsten staan netjes in mijn snoekdagboek, maar doe dat niet, het zou te eentonig worden. Maar weet dat ik tussen die dag met Henk Simonsz en vandaag nog 44 snoeken en een snoekbaars van 75 cm aan deze actievolle jerkbait ving. Wat het succes van dit stukje kunstaas is, weet ik niet. Eerlijk gezegd maakt het me ook niet uit want snoeken volgen een andere redenering dan wij snoekvissers.

Wel weet ik dat ik afgelopen zondag mijn 100ste snoek met deze jerkbait ving in 6,5 week tijd en zoiets is me nog nooit eerder gebeurd. Meestal wissel ik toch vrij regelmatig tussen jerkbait, plug, tandemspinner en shad maar de goede resultaten, ook als collega’s slecht vingen, weerhielden me er van om iets anders aan de onderlijn te hangen. “Wie vangt, heeft gelijk”, is een gezegde dat ik vaak zeg als ik op een dag dat ze geen honger hebben door een verandering van mijn kunstaas toch nog vang. Welnu, ik heb de laatste 6 weken helemaal niets veranderd en had toch gelijk. Voor mij is de inmiddels kaalgekloven F 10S, dat is de officiele code, min of meer heilig verklaard en hangt hij nu in de collectie “Vangend kunstaas dat met pensioen is.”

“Opvallend is dat de Fatso 10 weinig missers geeft. Ook niet bij de wat kleinere vissen ”

Voorlopig blijf ik met dit model vissen want het is in die korte tijd mijn ideale, niet al te zware, jerkbait voor de poldervisserij geworden. Ik heb voor de zekerheid aan de verkoopstaf van Ultimate Hengelsport (www.ultimatehengelsport.nl )gevraagd of ze al in de winkels liggen en daarop kwam een positief antwoord. Dus wat let u om ze ook eens in andere delen van Nederland in de praktijk te testen. Ik denk niet dat de snoek daar anders geprogrammeerd is dan hier in Noord-Holland en ik wens jullie dan ook net zoveel visplezier als ik de laatste weken met mijn beste kunstaas, zeker weten, hier in onze kleipolders gehad heb.

Jan Eggers