Kristof & Company Een wedstrijdje met Robert

Kristof & Company 

Een wedstrijdje met Robert 

Welkom allemaal voor een nieuwe sessie van Kristof & Company. De bedoeling is dat ik iemand uitnodig op mijn thuis/clubwater en dat ik hiermee een klein gezellig wedstrijdje vis. De vorige westrijden draaiden voor mij telkens uit op een mooi gelijkspel. Ik ben benieuwd wat het deze keer wordt. Vandaag te gast : Robert de Groot.  

Dit is geen herhaling, daar doe ik eerlijk gezegd niet aan mee. Nee, Robert zag het best wel zitten om nog eens terug een lijntje te komen uit werpen. Zelf vind ik Robert een fijne gast, de laatste keer heb ik via hem het één en ander opgestoken en wie weet jullie ook wel.


Welkom op mijn clubwater te Smeerebbe-Geraardsbergen, België!


Wat het deze keer wordt, dat is voor ons nog even afwachten. Het weer is alvast veelbelovend! Ik installeer me op plek 2, Robert op plek 3. Zijn jullie benieuwd naar het relaas van een nieuwe Kristof vs Robert ofwel Matrix / Bait-Tech vs Daiwa-Guru / Ringers ? Wij hebben er alvast veel zin in.

Voor mij deze keer geen verrassingen. Ik had thuis al 3 hengels gemonteerd. De montages op zich had ik in een vorig artikel al uitgebreid besproken, maar ik zal ze nog even kort vermelden. Ik schat dat ik ongeveer 80m water voor me heb.

Een eerste optie is dan logischerwijze om met een 12 voet Matrix Carpmaster feederhengel op vrij grote afstand te vissen met een method feeder. De afstand die ik oog te bevissen is 57 meter, op ongeveer 20-25 meter van de overkant. Een flinke afstand die je met dit lichte soepele materiaal met de nodige aandacht toch wel vlotjes kan bereiken.

Een 11 voet Carpmaster hengel doet dienst als Pellet Bomb hengel. Deze hengel is uitgerust met een Horizon Protector Sleeve, werploodje en een 45cm lange onderlijn. Deze visplek bevindt zich op 24m werpafstand, een klein beetje schuin naar links.

Tenslotte heb ik nog een derde hengel tevoorschijn gehaald, nl een 11 voet Carpmaster hengel uitgerust met een 30 grams inline cage feeder en een 20cm onderlijntje. De plek waar ik hiermee wat vissen wil vangen is 30 meter uit de oever.


M'n 3 opgetuigde hengels : methodfeeder, Pellet Bomb rod en inline cage feeder. Drie verschillende presentaties om gevarieerd en actief mee te vissen.

Je vormt met deze afstanden een denkbeeldige driehoek. Dat vind ik op zich wel vrij interessant, volgens mij beter dan alles op 1 lijn. Ik heb hiermee 3 verschillende hengels, 3 verschillende presentaties. De bedoeling is om hiermee actief te werk te gaan. Ik ga geen uren spenderen op 1 plek.

Op die manier breng je op alle plekken steeds een beetje voer en blijven de vissen ook langer geïnteresseerd. Het is een manier van vissen die mij wel ligt en dat ik enorm graag doe. Als ik vroeger iemand zag met 3, 4 of zelfs meerdere feederhengels dacht ik dat het allemaal voor de show was en dat die persoon een dikke nek heeft. Nu weet ik wel beter.


Een methodfeeder tactiek : 2 soorten zachte pellets en een fel gekleurde boilie.

Ook op het vlak van aas en voer geen al te grote verrassingen. Tijdens de vorige sessie had ik heel aardig gevangen met enkel Bait-Tech pellets als voer en dat wil ik vandaag op dezelfde manier aanpakken.

Een eerste aasdoos, bestemd voor de methodfeeder, is een combinatie van Micro Carp Fishmeal Pellets en 3mm Special-G Pellets (300gr-200gr ratio). Zet de Micro's gedurende 2mm onder water, de Special-G pellets 20min onder water. Laat daarna alles een tijdje rusten, meng het onder elkaar en ze zijn perfect voor gebruik.

Voor de inline cage feeder heb ik een andere aasdoos. Hierin een combinatie van 4mm Carp & Coarse Pellets en 4mm Carp Halibut Pellets. Bij de Halibut pellets doe ik wat warm water bij om ze wat zachter te maken. Voor 150 gr Halibut pellets voeg ik 50ml warm water toe. De Carp & Coarse pellets hebben genoeg aan 4mm plonsen in het water.

Na een tijdje meng je alles door elkaar. Het kan zijn dat dit na een tijd wat uitdroogt, maar dan doe je met je hand een klein beetje vijverwater bij de pellets. Let wel, dit spul hoeft niet echt kleverig te zijn. Dit mag best wel een actieve werking hebben.


Een mandje vol Bait-Tech lekkers ! Hopelijk worden de karpers er wild van.

Tenslotte heb ik nog een derde aasdoos. Deze bevat een gelijke verhouding aan 8mm Carp & Coarse pellets en 8mm Krill Pellets. Deze schiet ik met behulp van een katapult op de visplek van de Pellet Bomb hengel in.

Zoals je merkt zijn dit allemaal verschillende combinaties en verschillende kleuren. Hiermee kan je de vis echt wel in verwarring brengen en zijn ze dikwijls makkelijker te vangen. Laat ons hopen dat dit vandaag ook zo het geval is. Zo zie je mensen, een heel mandje vol Bait-Tech lekkers.


Een eerste biggetje, een waar genot om dit te vangen aan een soepele feederhengel.

Wat heeft deze aanpak met m'n 3 Matrix hengels en al dat voer mij allemaal opgeleverd ? Wel, tijdens de eerste 2-3 uren heb ik 6 karpers gevangen van een opmerkelijk formaat. Je hoopt iedere keer dat je wel van die biggetjes kan vangen en als het daadwerkelijk gebeurt, geeft je dat een gelukzalig gevoel.

Het is tevens een plezier om zulke kanjers te vangen aan zulk licht en soepel Matrix materiaal. Na die 6 karpers kreeg ik overal brasems en kroeskarpers op de verschillende plekken, op uitzondering van nog 1 fraaie karper na. Ik kon uiteindelijk de teller stop zetten op 22 vissen: 7 karpers, 3 kroeskarpers en 12 brasems.


Een tweede biggetje, nog meer van dat fraais aub.


Het is nu overduidelijk dat het water wat begint af te koelen, maar dat de vissen toch nog willen azen. Door actief te vissen op 2 of 3 plekken kan je toch nog geregeld je vis vangen. Ik vang in de eerste plaats het liefst karper, maar op moeilijke momenten maakt het mij niet veel uit. Als ze maar goed aan die top trekken !

Het seizoen van dit clubwater loopt op zijn eind, ik heb nog 2 sessies te gaan. Een conclusie die ik nu al kan maken is dat de vangsten drastisch minder zijn dan vorig seizoen, maar is het daarom minder leuk ? Ik vind van niet.

Het zet je aan om harder te werken om aanbeten te krijgen. Dat is de boodschap die ik jullie allen wil meegeven.  Blijf niet bij de pakken zitten als het wat moeilijker gaat. Durf te veranderen, te variëren, maar hou je vast aan de basisprincipes.

Dan krijgen jullie ook wel dagen waar je 26 beten krijgt en ongeveer 70kg aan vis vangt. Want al die brasems die ik in mijn net kreeg, die mochten er ook zijn hoor!


Vis actief, verander regelmatig van aanpak en voer dikwijls kleine hoeveelheden voer. Dan zal het niet lang duren dat een vis je top helemaal krom trekt.

Wat ik nog even wil meegeven is dat ik deze keer niets heb kunnen vangen aan de Pellet Bomb hengel. Ik vermoed dat de vissen niet veel zin hadden in pellets die verspreid op de bodem lagen. Het was voor hun aantrekkelijker om een compact hoopje voer aan te bieden.

Zo zie je maar dat niet alle vis-dagen hetzelfde zijn en dat je niet kan voortgaan op een vorige sessie. Dat is ook een teken dat je best zo gevarieerd mogelijk hoort te vissen. Baat het niet, dan schaadt het niet! Denk jij er ook zo over Robert?  Vertel eens, hoe was jouw sessie?

"Uiteraard Kristof! Het komt erop aan om verschillende zaken uit te proberen en uit te zoeken wat die dag precies het beste werkt. Soms kom je daar al achter in het eerste uur, soms duurt het veel langer. Voor deze sessie ga ik enkel met feederhengels aan de slag met verschillende tactieken. Ik heb hier naast me 3 hengels tot mijn beschikking.

Eén daarvan is een 12 voet Daiwa Tournament Pro met een Ballistic 4000 molen gevuld met 6lb Tournament ST. Hiermee ga ik met een 36 grams Guru X-Safe method feeder vissen op grotere afstand. Onder de method feeder bevestig ik N-Gauge 0,19mm onderlijntje met een maatje 14 MWG haak en een bait spike of bait band.

Vervolgens heb ik ook nog 2 maal een 3m lange Daiwa Tournament Pro met een TDX 3012D molen eveneens gevuld met 6lb Tournament ST. Eentje is uitgerusd met een 24 grams pellet feeder met hetzelfde type onderlijn als de method feeder.

De andere hengel is uitgerust met een "bomb loodje", een 2/3oz pear lead aan een micro leadclip. Als onderlijn gebruik ik hiervoor N-Gauge 0,19mm met een maatje 14 QM1 haak.

Een bar of gold gevangen met een witte pop-up boilie.

Voor de Bomb set up heb ik Ringers 8mm pellets in een bakje en ik voer deze met behulp van een katapult op een comfortabele afstand. Een 5-6 pellets iedere 15-20 minuten. Dat lijkt misschien veel, maar als een karper eenmaal z'n zinnen gezet heeft dan zijn deze pellets zo weg.

Helaas hebben de karpers vandaag niet zo veel trek in de pellets die wat verspreid op de bodem liggen. Dat is bij Kristof al de mindere plek en dat lijkt bij mij ook wel het geval te zijn. Ik merk wel op dat er toch wat vis in de buurt moet zijn. Ik krijg namelijk geregeld indicaties op de feedertop.

Soms kan het een goed idee zijn om je onderlijn wat te veranderen naar een pop-up presentatie.  Wat loodjes op ongeveer 10cm van de haak en een witte Ringers pop-up boilie aan de hair. Het leverde voor mij een karper op van ongeveer 3,5 kg. Helaas bleef het bij die ene vis op deze plek.


Robert De Groot in actie en zeer gefocust.


Vervolgens heb ik mijn aandacht maar verlegd naar de method feeder. Ik gebruik hiervoor Ringers micro pellets en aan de hair plaats ik een 10mm All Sorts boilie of een Band-em pellet. Ook dit verloopt wat stroefjes op een enkele brasem en wat kroeskarpers na.

Ik grijp in om een nieuw plekje te proberen. Aan de overzijde is er een grote overhangende boom en ik wil hier kort tegenaan vissen. Het vereist wel een flinke worp. Bij het tellen van het aantal omwentelingen op de Ballistic molen kom ik uit op 65 slagen.

Vertaald is dit ongeveer 70-72m werpafstand. Op de boom plek heb ik iets meer geluk en kan ik een 4kg karper vangen en enkele grote brasems.

Als deze plek ook wat dood viel heb ik een hengel genomen met de pelletfeeder, vul deze met micro pellets en fixeer een roze Ringers band-em pellet. Ik werp uit op ongeveer 30 meter. Ik merk dat Kristof op een gelijkaardige manier goed vis vangt.

Als ik hem niet kan verslaan, moet ik hem maar in de mate van het mogelijke volgen. Bij de eerste inzet was het gelijk raak ! Op dat moment was ik even van m'n box. Ik hoorde de slip schreeuwen en ik zag de top werkelijk rond vliegen.

Na een gevecht van een goed kwartiertje kon ik de karper landen. Een schitterende schub van ongeveer 9 kg, misschien zelfs 10 kg. Nadien lukt het mij niet om nog karper te vangen en heeft de brasem ook mijn stek volledig overgenomen. De ene na de andere mooie brasem glijdt in het net wat het aantal vissen op de klikker snel doet stijgen.


Een mooi resultaat Robert!


Had ik achteraf gezien iets anders willen gebruiken? Ja. Misschien had ik 4mm pellets kunnen gebruiken in de pelletfeeder om zo de karper wat beter aan het azen te krijgen.

Ik hield het voor bekeken op het moment dat er 15 vissen op mijn klikker staan. Vier karpers en voor de rest mooie brasems en kroeskarpers. Hoe dan ook bedankt Kristof voor deze leuke dag!"

Mooie prestatie Robert. In het begin verliep het moeizaam bij jou, maar geleidelijk aan kon je toch wat vis vangen met als toppunt die mooie dikke schubkarper. Maar ik vrees dat het niet genoeg is. Deze keer heb ik je flink te grazen genomen en moet ik je met lege handen terug naar Nederland sturend. Ik geef je toch een lekker mattetaartje mee als dank voor je komst. Smakelijk en tot een volgende gelegenheid.

Ziezo beste mensen, met een mooie herfst-zonsondergang neem ik afscheid van jullie. Hou jullie goed, veel succes met jullie visserij en tot een volgende keer.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -