Kristof & Company (deel 1)

Kristof & Company (deel 1) 

Door Kristof Verbeeck

Welkom allemaal bij de eerste aflevering van Kristof & Company. Op zondag 5 oktober heb ik gevist met een speciale gast en ik hoop dat ik de volgende weken en maanden nog enkele fijne gasten mag ontvangen op mijn clubwatertje te Smeerebbe-Geraardsbergen (B). 

Het concept is eigenlijk een gezellig onderonsje met een klein competitief randje er om heen. Gisteren heb ik met iemand gevist die uitkomt voor het Nederlandse Ringerbaitsteam. Iemand die heel regelmatig wedstrijden vist zowel in Nederland als in het buitenland. Zijn naam is Robert De Groot.



Het wordt een leuk wedstrijdje. Mezelf versus Robert, ofwel Matrix/Bait-Tech versus Daiwa/Ringerbaits. Later geef ik het woord even aan Robert, waarin hij zijn tactiek en wat tips prijs geeft. Ik zal jullie nu vertellen hoe ik de sessie heb aangepakt.

Eerst en vooral vermelden dat we beide een vrij neutrale stek hebben, beide open water, niemand bevooroordeeld dus. Ik op plaats zes, Robert op zeven.



Ik stel drie Carpmaster 11 voet feederhengels en een 330 cm lange Carpmaster Float hengel op. Aan mijn linkerkant is een overhangende boom. Ideaal om hier met een pennetje te vissen. Gewoon even inleggen met de float hengel. Wat zal het zijn, vijf meter werpafstand? Nou ja, werpafstand?

Een inline cage feederplek op 24 meter, een afstand dat altijd wel scoort op dit water. Tenslotte een method feeder aanpak op 45 meter. Ik vermoed iets voorbij het midden. Wat betreft voer en aas maak ik met veel plezier gebruik van Bait-Tech producten.



Één bakje is gevuld met wat Krill & Tuna method mix en wat vochtig gemaakte drie millimeter Special-G pellets in een 50/50 verhouding. Deze pellets heb ik gedurende 20 minuten laten weken in water. Dat lijkt misschien lang, maar dat mag best.

De structuur van deze pellets is wat anders dan standaard feedpellets. Deze combinatie is bedoeld om rond de method feeder te kneden. Een tweede aasbakje is voorzien van zachte vier millimeter Carp&Coarse pellets. Ik heb ze gedurende vier minuten geweekt in water en daarna nog wat zoete soyasaus aan toegevoegd, een extra bindmiddel in de hoop dat het mij een ware edge zou geven.

Zoals je wellicht kan vermoeden gebruik ik dit in een inline cage feeder. Tenslotte het voer voor het kantje. Dat bestaat uit 4 millimeter harde Krill pellets en wat zoete maïs uit blik, het spul dat je in een supermarkt kan kopen. Net als die ketjap trouwens.
 
In het vierde aasbakje heb ik vier aas opties : 10 millimeter Hi-Viz Fluro boilies met een speciale coating, 8 millimeter Carp&Coarse pellets, 8 millimeter Krill/Halibut pellets en tenslotte 6 millimeter Super Marine halibut/Special-G pellets. Indien nodig kan ik ook maïs gebruiken op mijn 0,20 millimeter onderlijntjes en haakje 14. Zo ziet mijn uitrusting eruit, tijd om te vissen !

De penplek laat ik bij aanvang nog even met rust, het is de bedoeling dat ik hier regelmatig pellets en maïs gooi. Ik werp een tiental korven gevuld met vier millimeter pellets op de 24 meter plek. Vervolgens pak ik mijn methodplek aan.

Ik heb hiervoor twee hengels ter beschikking. Ze bevatten beide dezelfde componenten. Ik heb eigenlijk gewoon een reserve hengel. Als er iets gebeurt met de ene kan ik heel vlug de andere inschakelen. Ik werp vier maal in met voer rond de feeder, met elke hengel twee maal.

Op die manier breng ik alvast een beetje voer en kan ik alle meters lijn eens tot zinken brengen. Als dat voor mekaar is, hang ik er een onderlijntje aan en draai ik regelmatig in. Het duurt wel eventjes alvorens ik enig teken van leven te zien krijg.



Ondertussen vangt Robert een karper waar hij best wel wat werk mee heeft. Ik denk dat ik een uur heb moeten wachten op mijn eerste aanbeet.



Ik pak de hengel op en voel vrijwel direct een heel zware weerstand. De vis vecht niet echt hard, het is precies een logge weerstand die ik maar met moeite kan binnen halen.

De karper gaat richting de plek van Robert. Ondanks ik mijn hengel heel laag hou, komt de vis al vrij hoog. Als ik de vis voor het eerst zie, dan krijg ik een heel goed gevoel. Wat is dat voor een beest! Ik word euforisch.

Maar ineens denk ik aan al die andere vissen die ik al eens heb verspeeld. Dus ik ben gauw terug rustig. Deze wil ik absoluut hebben! Bij een eerste poging om de schubkarper naar mijn net te gidsen, lukt het gewoonweg niet. Ik heb het grootste formaat Matrix Carp net, maar nu heb ik echt wel een probleem.

De vis is te groot, te dik. Jongens toch! Ik krijg de vis uiteindelijk toch in het net, maar dan moet het moeilijkste nog komen: naar me toe trekken en uit het water halen. Ik kan mijn ogen niet geloven! Het is in elk geval de grootste die ik dit jaar op dit water heb gevangen en zelfs mijn grootste ooit eigenlijk op dit water. En dat op dit licht maar sterk Matrix materiaal!



Mijn geluk kan niet op. We zijn nog niet zo lang bezig, het is mijn eerste vis maar mijn dag is nu al geslaagd. Wat een geluk dat Robert er is om wat foto's te nemen.

Het is eigenlijk een toeval dat ik op de methodplek deze schitterende karper heb gevangen, want voor de rest heb ik hier niet veel aanbeten gekregen. Dan maar eens kijken wat de andere plekken te bieden hebben.

Op 24 meter lijkt het wel alsof er een heel grote groep brasem en kroeskarper van mijn speciale pellets aan het eten is. Vrijwel de hele sessie zijn er bellen te zien aan het wateroppervlak en naast een klein karpertje vang ik niet anders dan mooie brasems en kroeskarpers.

Regelmatig voer ik wat pellets en maïs tegen de overhangende boom aan mijn linkerzijde. Ik neem de float hengel ter hand en geef het eens een poging. "Je geheime wapen ?", vraagt Robert. Niet echt, eerder een experiment.

Mijn setup is heel simpel. Een twee gram carp waggler gestopt door 2x2 grippa stops, net voor een lusje een large sinker en een 10 centimeter onderlijntje. Eigenlijk hetzelfde onderlijntje als voor de method feeder.

Eerst probeer ik het met een acht millimeter pellet in een bait band. Ik heb echter de indruk dat dit niet echt effectief is. Ik knip het hairtje eraf en prik een enkele maïskorrel direct op de haak.



Niet veel later verdwijnt de dobber, ik sla aan en ik begin de strijd aan met een karper. Het gaat er explosief aan toe, de vis neemt direct enkele meters lijn. Best wel leuk.

Op dat moment staat een bestuurslid achter me. Hij had al enkele ogenblikken eerder gezegd dat hij me nog niet veel met een dobber had zien vissen en dat het tegenwoordig moeilijk is om met maïs een vis te vangen. Het doet wel deugd om juist op dat moment een mooie schubkarper te vangen met de pen aan een simpele maïskorrel.

Het was trouwens mijn eerste vis aan een Matrix Carpmaster Float hengel. Zoals te verwachten is mijn indruk hierover heel positief! Wat later kan ik nog een karper en een brasem vangen met de pen. "Je moet eens vissen met de vaste stok op karper, dat gaat er nog heviger aan toe", zegt Robert.

Wel Robert, ik ben in de eerste plaats een werphengel-visser. Er moet nog veel gebeuren eer ik (nog) eens een vaste stok hengel in huis haal.

Later op de dag kan ik nog heel wat brasems vangen op de 24 meter plek. Je kan duidelijk vaststellen dat de ketjap pellets goed in de smaak vallen. Het is misschien een vreemde keuze, maar het werkt wel.

Net als zovele supermarkt producten trouwens (kijk maar naar The Challenge met Fox man Mark Pitchers op YouTube). Ik heb ook heel wat vis gevangen met een fel gekleurde boilie op de hair, roze en oranje deden het heel goed.

Ik heb wat langer gevist dan Robert, ik vermoed dat hij wat meer vissen heeft gevangen dan ik maar op gewicht zal ik wel net iets meer gescoord hebben. Mijn teller is blijven stil staan op 19 vissen: vier karpers, vier kroeskarpers en 11 brasems om precies te zijn.



Dus alles gewikt en gewogen, is het eerlijk om te zeggen dat we deze sessie kunnen afronden met een mooi gelijkspel.

Ik had het zeer naar mijn zin vandaag, ik was blij dat Robert mij heeft vergezeld. Het was een geslaagde eerste aflevering van Kristof & Company. Hopelijk blijft het hier niet bij en mag ik nog zulke fijne gasten ontvangen.

En nu geef ik het woord aan Robert De Groot.

Bedankt Kristof. Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Robert de Groot, woon in een klein dorpje onder de rook van Rotterdam, ik ben 29 jaar oud en werkzaam bij een lokale BMW dealer. Ik vis ongeveer vanaf m'n 8ste levensjaar, toen ik eenmaal de smaak te pakken had startte ik met wedstrijdjes bij de visclub in mijn dorp en niet geheel onderverdienstelijk!

Tijdens de pubertijd verloor ik een beetje de interesse in het vissen maar zodra ik mijn rijbewijs haalde en ik in het bezit was van een auto, begon het toch weer te kriebelen en heb ik het wedstrijdvissen weer opgepikt! Eerst waren dat regionale wedstrijden met de club uit mijn dorp tot ik later met het vissen op betaalvijvers in aanraking kwam.

Ik was gelijk verkocht! Het vissen op karper met witvismateriaal is het mooiste wat er is. Ik vis veelvuldig wedstrijden op deze vijvers zowel in eigen land als in Engeland, toch wel hét Mekka voor deze manier van vissen. Ik heb zelfs al enige jaren kwalificatiewedstrijden van het prestigieuze Fish o'mania mogen vissen op diverse vijvers in de UK.

Sinds enkele jaren vis ik onder het mooie Ringerbaits sponsorschap, voor mij hét merk voor de betaalvijvervisserij. Mijn favoriete manier van vissen zijn lange vaste hengel in de oppervlakte en het margin (onder de kant) vissen.

Na het zien van Kristof's facebookverhalen over zijn vistrips in België wekte bij mij dat ook de interesse op om ook eens de grens over te steken en een lijntje nat te maken. Na enig contact te hebben gehad en een datum te hebben geprikt was het dan zondag eindelijk zo ver om de trip te maken naar zijn club vijver en om onze krachtverhoudingen te meten.

Een autoreis van bijna twee uur bracht mij op de gewenste locatie. Aangezien ik wat aan de vroege kant was heb ik even de benen gestrekt en een rondje langs de vijver gedaan welke mijn goedkeuring kon dragen!

De vis was nadrukkelijk aanwezig en m'n handen jeukte om aan de slag te gaan! Ik dacht nog bij mezelf: "Als het weer maar een beetje meezit vandaag..." Maar helaas, het was vrij fris en zo nu en dan kregen we een regenbuitje op onze pet.

Terug bij de auto kwam Kristof ook aangereden en na een korte kennismaking en verkenning langs de vijver was het tijd om op te bouwen en te vissen!

Bij aankomst op mijn stek bedacht ik mijn plan van aanpak. Ik wilde graag met de vaste hengel en werphengel aan de slag zonder het mezelf moeilijk te maken. Ik opteerde om twee 'lijntjes' met de vaste stok te vissen: een lijn op vijf meter met vier millimeter pellets en mais onder een lichte hoek van mij af om zo eventuele gevangen vis op de werphengel niet mijn vaste stok lijn te laten verstoren.

Daarvoor heb ik twee topsets gemaakt met Hillbilly dobbers (uit de UK), een om met mais te vissen (HB-critters 0,2 gram) en een om een harde zes millimeter pellet in een baitbandje te vissen (HB-blimp xs 4x12).

En ik viste nog een lijntje met mais en pellets strak onder de kant (HB-ak47 0,3 gram) om eventueel later op de dag nog een karper daar proberen te verschalken.

Verder viste ik twee lijnen op de werphengel, een methodfeeder (guru x-safe 36 gram, 0,22 millimeter N-gauge, mwg mt. 14) op een 12 foot daiwa tournament feeder met een ballistic 4000 molen gevuld met 6lb daiwa ST lijn.

Ik vis hiermee met een boilie op een baitspike of een pellet/dumbell in een baitbandje op 34 omwentelingen. Aan de andere lijn was een vast loodje gemonteerd waar ik met regelmaat twee tot drie pellets met de katapult overheen schiet op ongeveer 25 meter.

Als hengel gebruikte ik hiervoor een 10ft Daiwa Tournament feeder met een Tdx 3012D gevuld met 6lb ST lijn, een 45 centimeter lange onderlijn 0,19 millimeter N-gauge met een guru Qm1 mt.14 met een baitbandje.

Als aas had ik een kilo Ringerbaits vier millimeter pellets geweekt voor de vaste stoklijnen, daarbij had ik nog twee blikken mais welke ik voerde met een cupkit of met de hand. Ongeveer 0,5 kilo Ringerbaits micro pellets als voer voor de methodfeeder en "all sorts boilies" in acht en tien millimeter als aas. Harde zes millimeter en acht millimeter pellets voor het vaste lood lijntje.

Al vrij snel weet ik een grote karper te vangen op een oranje 10 millimeter boilie, welke me enige moeite kostte deze te landen en daarna volgden nog enkele F1's. Toen vond ik het weleens tijd om op de stoklijnen een kijkje te nemen, ik had de gehele tijd kleine beetjes mais en pellets gevoerd op beide stekken.



Al snel haak ik een brasem op de vijf meter lijn, de dobber registreert de aanwezigheid van vis maar deze wil niet goed doorbijten. Ik wissel hierbij naar de harde zes millimeter pellet en vis deze op de lift & drop manier.

Hier reageert de vis duidelijk beter op en op die manier weet ik nog diverse brasems te vangen. Wederom neemt de beet op de 5 meter lijn af en ik besluit de lijn opnieuw aan te voeren met vier millimeter pellets en 20 maiskorrels. Na dit te hebben gedaan neem ik een kijkje op de stek strak onder de kant.

Al snel schiet de dobber onder en hangt er weer een mooie grote brasem aan. Het blijft alleen bij deze vis dus ook deze lijn wordt voorzien van extra pellets.

Ik schakel naar het vaste loodje en binnen luttele seconden vliegt de top van de hengel krom! Met een woeste karper aan het andere einde, wat uiteindelijk een mooie schubkarper blijkt te zijn.  

Hierna volgt geen actie meer op het vaste lood lijntje en besluit ik met de method verder te vissen. Ook hier volgen weer enkele brasems en een mooie spiegelkarper. Gedurende de dag ben ik blijven roteren op de lijnen en wist ik 21 vissen te vangen veelal brasems en enkele mooie karpers en F1's.

Tot slot:

Ik heb een hele leuke gezellige visdag gehad en hoop er nog eens terug te keren om te komen vissen! Als tip voor Kristof? Koop een vaste hengel! Je mist een heleboel plezier en op die manier kan je het maximale uit je visdag halen. wink

Kijk hier voor :Kristof-Verbeeck-Angler
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -