Krachtpatsers uit de Zambezi

Krachtpatsers uit de Zambezi.

Tekst en fotografie: Jaap Stelder

Ik ben in de gelukkige omstandigheid ieder jaar een paar keer naar Zuid Amerika en Zuidelijk Afrika te mogen reizen voor mijn werk. Bloemimporteurs komen zo nog eens ergens! Ruim 15 jaar bezoek ik zo onder andere Zimbabwe en Zambia met enige regelmaat. Iedere keer weer maken die kwekers me gek met de verhalen over grote tigerfish uit de rivier Zambezi, een sportvismekka waar alle Afrikanen van afweten.


Er komen fantastische bloemen uit Zambia, maar daar kwamen we dit keer niet voor…

In oktober 2008 heb ik dan ook de handschoen opgepakt en heb met mijn vriend André de Koning van Zambezi met een “werkbezoek” vereerd. Hier hebben we de kracht van de riviervissen leren kennen! Een slingerende groene oase tussen Zimbabwe en Zambia vormt een bizar onderscheid met de gortdroge omgeving. De zeer indrukwekkende wildstand in de natuurparken, gecombineerd met het gebrek aan de normale dagelijkse beslommeringen plus de roep van een paar koele pilsjes, maakt dat menig weekend langs de Zambezi wordt doorgebracht door locals.


Prachtig uitzicht vanaf het terras van de lodge.

Dat kan natuurlijk met een tent en koelbox gebeuren, wij hebben het iets luxer gedaan om maximaal te kunnen genieten van de beschikbare tijd (safari-airstrip op 3 km afstand van de river-lodge), de aanwezige boten en natuurlijk de gidsen. Voor geïnteresseerden: www.royalzambezilodge.com.

Een korte vlucht van Lusaka, de hoofdstad van Zambia, brengt je naar de Zambezi valley. Omdat de airstrip vlak bij de lodge ligt geniet je binnen 10 minuten van een werkelijk fantastisch uitzicht op de rivier, wat een adembenemende ongerepte wildernis!!! Het bulkt van het leven op en langs de rivier. Nijlpaarden, olifanten, krokodillen, buffels, watervogels, enz enz., mijn mond viel open van die overweldigende indruk!


Veel nijlpaarden in de Zambezi, een dier dat de meeste dodelijke slachtoffers op zijn naam heeft staan in Afrika. Grappig detail is dat de goede stekken bij de nijlpaarden zijn, hier doen scholen vis (Zesa) zich tegoed aan de uitwerpselen van de nijlpaarden.


Ook tal van olifanten zijn dag en nacht bij de lodge te vinden.


Een mij onbkende roofvogel weet dat het vissen bij vissers makkelijker is.

Binnen een uur zaten we op het water om de sfeer te proeven. Doos kunstaas mee, shadjes, loodkoppen, pluggen groot en klein, alles zou leren zwemmen in de Zambezi! De door de gidsen voorgestelde vistechniek was aanzienlijk simpeler, maar wel degelijk heel doeltreffend; 30 cm onderlijn van een dunne gevlochten staaldraadje met een 5/0 haak met een forse visfilet. Geen dobber en liefst geen lood op de gevlochten hoofdlijn en lekker driften langs en over de hotspots. Diepere delen tussen zandbanken en uitgesleten stukken met diep water is wat de gids zoekt, daar zitten de lappen waar die gekke vissers voor uit Nederland komen! En inderdaad, daar zitten ze.

 
Spectaculaire sprongen maken de drill enerverend!

De aanbeet van een tigerfish kan variëren van gesabbel gevolgd door het weglopen van de lijn, tot een knal op het filetje met daarop een run die na plusminus 5 seconden wordt gevolgd door het straklopen van je lijn en het zetten van de haak. Het goed zetten van de haak is vooral belangrijk, want een tigerfish heeft een benige bek en is meester in het lossen tijdens de drill.

Wat volgt op het zetten van de haak is naar Nederlandse begrippen gewoon spectaculair te noemen. Tigerfish is een krachtpatser en laat dat meteen merken. Meerdere sprongen uit het water en gebruik makend van de stroming zorgen dat de drill enerverend is! Tigerfish vecht tot aan de boot en zorgt voor spannende momenten bij het scheppen!


De eerste 9-ponder is binnen!

Opvallend vind ik dat de vis nauwelijks gereanimeerd hoefde te worden. Niet gek als je beseft dat de krachtinspanning in lauw water (25ºC) wordt verricht! We hebben beiden waarschijnlijk meer vissen na de aanbeet gemist dan dat er uiteindelijk in de boot zijn gekomen. Samen hebben we in twee dagen tijd een dertigtal vissen gevangen, variërend van 3 tot enkele 9-ponders.


Daarom wordt een gripper gebruikt…

Ieder jaar worden er vissen gevangen die de 20 pondsgrens ruim passeren. Het door mij meegebrachte kunstaas heeft helaas geen vis in de boot gebracht. Geen stootje! Ik zou een volgende keer ook ander kunstaas meenemen en op een andere manier en andere locaties gaan vissen dan we nu hebben gedaan. Houd er rekening mee dat de rivier vol ligt met bomen/stronken en dat je er hoogstwaarschijnlijk wel wat zult kwijtraken!


Prachtige tekening van de gestroomlijnde vis.

Beste periode qua vangsten: gedurende de warme maanden oktober en november. Warm? Inderdaad, het wordt er dan zo’n 40 graden, ‘s nachts iets koeler, ruim 30 graden. Na november volgt de regentijd en wordt het water snel troebeler, het waterniveau kan dan behoorlijk stijgen waardoor er veel hout/ riet en waterplanten in de rivier drijven. Gedurende onze zomervakantie wordt er ook echt een knap visje gevangen!


Bij vertrek nog snel een overzichtsfoto schieten van de Zambezi rivier. Rechts Zambia, links Zimbabwe.

ANDEREN LAZEN OOK