image description

Korvenpraat.

In Ierland zijn de target vis onder andere voorn en hybride Naast bliek (Skimmer in het Engels) en Brasem. Met name 100% brasems zijn niet talrijk vertegenwoordigd in de Ierse wateren en vaak solitair levende vissen. Als je dus een mooi gewicht wil vangen gedurende de wedstrijd, zul je ook gericht op voorn en hybride moeten vissen.

Voor beide vissoorten geldt dat het van nature geen bodem azers zijn. En als er genoeg eetbaar aas naar beneden dwarrelt zal de vis liever boven de bodem azen dan op de bodem. Daarom is jaren geleden in Ierland de windowfeeder ontwikkeld.

Wat maakt een windowfeeder nu zo bijzonder in relatie tot deze visserij. Over het algemeen wordt er op een diepte tussen de 3,5 en 5 meter gevist. Een gewone korf of speedkorf zal door de waterdruk tijdens het zakken al een gedeelte van zijn inhoud verliezen. Genoeg om de voorn en hybride te voorzien van eetbaar voedsel boven de bodem. De windowfeeder wordt gevuld met casters / geknipte pieren / mais en afgedekt met wat voer.

Dit voer zal tijdens het zakken loskomen en een voerkolom creëren in het water. Echter het lekkerste eten voor de vissen blijft binnen in de windowfeeder en komt er pas uit op de bodem. Hierdoor zullen voorn en hybride het voerspoor volgen (weinig voeding) en uiteindelijk verplicht worden om op de bodem te gaan azen. Exact de plek waar onze onderlijn met aas zich ook bevindt.


Er zijn gesloten windowfeeders en open windowfeeders

De open variant zal meer kleine voerdeeltjes en wat klein aas loslaten tijdens het zakken, waarbij de gesloten variant nagenoeg alles naar de bodem brengt op uitzondering van wat voer bij de ingang na. Een kwestie van tactiek aanpassen aan wat de vissen willen. Bijvoorbeeld met de meer open variant de vis opmerkzaam maken dat er beneden wat te eten is en met de gesloten variant daarna de vis bij de bodem houden.

Zijn dit dan de enige korven voor Ierland. Nee. Er is bijvoorbeeld een sector op lough scur waar je op sommige plekken nooit meer diepte aantreft dan 1,5 meter. Dan is een gewone open korf of een speedkorf beter dan een windowfeeder. En je kan de open korven ook in het begin gebruiken om de vis boven je stek te verzamelen om ze vervolgens met een windowfeeder naar beneden te krijgen.

Ga echter nooit zonder windowfeeders naar Ierland, je zou jezelf echt tekort doen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -