Kort geding moet baggerstort in het Gooimeer voorkomen !

Persbericht : Inter Provinciale Organisatie Sportvisserij

KORT GEDING MOET BAGGERSTORT IN GOOIMEER VOORKOMEN

De geplande baggerstort in het Gooimeer, die op 2 maart van start zou gaan, is mede door de georganiseerde hengelsport in ieder geval tijdelijk tegengehouden. Met een kort geding dat op woensdag 4 maart bij de Raad van State dient, wil het Antislib Platform Gooimeer (APG) de verleende vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet laten schorsen. De uitspraak heeft grote gevolgen voor het milieu en de visstand in het Gooimeer.

Het Gooimeer is een geliefde locatie om baggerslib te storten. Drie bedrijven vroegen al een vergunning bij Rijkswaterstaat om hun slib daar te mogen storten in oude zandwinputten. Naar verwachting zal op termijn 16% van het totale oppervlak van het Gooimeer hiermee te maken krijgen. Desondanks acht Rijkswaterstaat het niet nodig om beleid op dit punt te ontwikkelen en beoordeelt zij iedere aanvraag apart.

Grote gevolgen
Door het storten van slib in diepe putten wordt de leefomgeving van de aanwezige vissen drastisch aangetast. Zeker nu de paaitijd voor snoekbaars voor de deur staat is het storten van slib volstrekt ongewenst. Dit is niet alleen slecht voor de vis, maar ook voor sport- en beroepsvissers. Verder dreigt een toename van de algenbloei en vertroebeling van het water. Hierdoor zullen ook de pleziervaart, de recreatiesector en zwemmers de gevolgen van de slibstort merken.

Tegenstrijdig beleid
Opmerkelijk is dat eigenlijk iedereen wel inziet dat diepe putten belangrijk zijn om vertroebeling van het water en de algenproblematiek te voorkomen. Er is zelfs voorgesteld om nieuwe diepe putten te graven in het Eemmeer, dat in open verbinding staat met het Gooimeer. Daarnaast worden nog allerlei andere maatregelen getroffen, die met elkaar vele miljoenen kosten. Anderzijds worden er nu vergunningen verleend om de diepe putten in het naastgelegen Gooimeer die er al zijn te verondiepen!

Bedreiging visstand
De diepe putten zijn ook belangrijke snoekbaarsstekken en zijn van grote waarde als paai-, opgroei en voedselgebied voor diverse vissoorten en de driehoeksmossel. Rijkswaterstaat heeft ook zelf de functie van visserij toegekend aan het Gooimeer. Deze en vele andere argumenten gebruiken de hengelsportfederatie NoordWest Nederland en Sportvisserij Nederland in de strijd tegen de vergunningaanvragen. Zij werken hierbij samen met de stichting Antislib Platform Gooimeer (APG).

Procedures
In een tweetal zaken voor de rechtbank van Amsterdam zijn op 13 januari jl. de standpunten van Rijkswaterstaat als vergunningverlener, de vergunninghouders Waternet en het Ingenieursbureau gemeente Amsterdam, de sportvisserij en APG over tafel gegaan. De rechter doet uiterlijk 7 april 2009 uitspraak. Het Ingenieursbureau gemeente Amsterdam liet onlangs weten dat zij de uitspraak van de rechtbank Amsterdam niet afwacht en vanaf  2 maart zal gaan storten. Want zo blijkt nu, het Ingenieursbureau gemeente Amsterdam heeft zich verplicht om eind april de vaargeul bij IJburg op te leveren.

Voorlopige voorzieningen
De hengelsportfederatie vroeg daarom bij de rechtbank Amsterdam om de vergunning te schorsen tot de rechtbank heeft beslist. Tijdens de behandeling van dit verzoek op 26 februari is aangegeven dat nu storten, onomkeerbare effecten heeft. De vraag is dan wie het slib weer uit het Gooimeer haalt als de rechtbank de vergunning vernietigt. Bovendien staat de paaitijd van de voor de sportvisserij belangrijkste vis in het Gooimeer, de snoekbaars, voor de deur. Uiterlijk 10 maart doet de rechter uitspraak over de gevraagde schorsing.

Voor meer informatie :
www.pos-sportvisserij.nl