Komende zondag in Vis TV: witvissen in Alkmaar

Persbericht Sportvisserij Nederland     

Komende zondag in Vis TV: witvissen in Alkmaar 

Komende zondag doen Ed en Marco in aflevering 7 van Vis TV Stad & Land ‘kaasstad’ Alkmaar aan. Behalve om de drukbezochte kaasmarkt staat de binnenstad ook bekend om de goede visstand. En laat die baarzen, brasems en blankvoorns nou op een hele leuke, actieve manier te vangen zijn: ‘silverdropshotten’; oftewel dropshotten op witvis!

Bij aankomst in het oude stadscentrum van Alkmaar is het al een drukte van jewelste: gelijktijdig met de opnames vindt ook de eerste kaasmarkt van het jaar plaats. Ed en Marco banen zich met hengels en toebehoren een weg door de kaasdragers – met hun kenmerkende, spierwitte pakken en gekleurde hoeden – en drukbezochte kraampjes. Dat levert nieuwsgierige blikken van het winkelend publiek en de massaal aanwezige toeristen op.


De 'kaasstad' Alkmaar vormt het decor voor de zevende aflevering van Vis TV Stad & Land.

Zeker als de presentatoren midden in het centrum neerstrijken om aan een van de vele stadsgrachten te gaan vissen.

‘Silverdropshotten’
Marco begint de dag met de dropshothengel. Hiermee gaat hij ‘silverdropshotten’: een techniek waarbij mestpieren of maden worden aangeboden boven een licht dropshotloodje. Via het gevoelige hengeltopje voel je of je beet hebt. Het is dus eigenlijk een beetje ‘roofvissen op witvis’. Deze vistechniek is uiterst effectief. Al snel begint de top van Marco heftig begint te tikken en is de eerste vis een feit.


In Alkmaar gaan de heren 'silverdropshotten' - een roofvistechniek, maar dan bedoeld voor witvis.

De ‘bolo’
Ed kiest in eerste instantie voor zijn vertrouwde ‘bolo’: een lange bolognesehengel. Terwijl een ‘punter’ – een authentiek houten bootje beladen met kazen – voorbij vaart, gaat zijn trosje maden onder een licht pennetje te water. Dat levert ook bij Ed al snel de eerste aanbeet en een leuke blankvoorn op.


De stradsgrachten van Alkmaar zitten vol witvis.

Toch schakelt ook Ed even later over op het silverdropshotten. Die techniek blijkt toch net wat meer vis op te leveren. Wat deze struintocht langs de grachten allemaal nog meer oplevert, zie je komende zondag vanaf 09.30 uur op RTL 7.

Vis TV Next
In Vis TV Next staat deze keer de jeugdige roofvisgids Aiso Lycklama A Nijeholt (19) in de schijnwerpers. Presentator Ties Ittmann bezoekt hem aan de oevers van het polderwater bij het Friese Oostmarsum.


In Vis TV Next gaan we op pad met de jonge visgids Aiso Lycklama A Nijeholt.

Daar vertelt Aiso – terwijl het kunstaas achter zijn visboot aan wordt gesleept in de hoop op een mooie snoek – hoe hij in het ‘visgidsenwerk’ is gerold en hoe hij beginnende, maar ook gevorderde roofvissers op weg helpt.

Herhaling en Vis TV After
Aflevering 7 van Vis TV is komende zondag vanaf 9.30 uur te zien op RTL 7. Dit nieuwe seizoen van Vis TV, genaamd ‘Stad & Land’, telt in totaal 12 afleveringen en wordt tot 15 mei iedere zondagochtend om 09.30 uur op RTL 7 uitgezonden. Na elke uitzending gaan Ed en Marco op www.vistv.nl in het onderdeel ‘Vis TV After’ dieper in op de gebruikte technieken en materialen. Kijk voor meer informatie en het direct na de uitzending online terugkijken op www.vistv.nl.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -