Kleuren, kleuren en nog eens kleuren

Kleuren, kleuren en nog eens kleuren

Door Jöran en Ann-Christin van Ingen

Over de kleuren van het kunstaas raken wij roofvissers nooit uitgepraat. De een zweert bij natuurlijke kleuren in helder water en felle kleuren in troebel water, terwijl de ander goede ervaringen heeft met felle kleuren in helder water. Wat is echter een goede kleur? En werkt deze kleur zowel in helder als troebel water? Kan een roofvis überhaupt wel kleuren onderscheiden?

Om met dat laatste te beginnen: ja, een roofvis kan kleuren onderscheiden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het grootste deel van de vissen uitstekend kleuren kan zien. Als we ons beperken tot baars, snoekbaars en snoek, dan speelt kleur ons inziens de grootste rol bij de snoekbaars, gevolgd door baars en snoek.

We weten immers allemaal hoe kieskeurig een snoekbaars kan zijn en op een dag soms maar één bepaalde kleur wil. Baars is wat minder gevoelig voor kleuren, hoewel fel gekleurd kunstaas soms toch de voorkeur lijkt te hebben.

Snoek is naar onze mening het minst gevoelig voor kleuren. Ook hier past echter de nodige voorzichtigheid. Zo hebben we wel eens dagen meegemaakt dat ze alleen fel gekleurd kunstaas pakten en natuurlijke kleuren links lieten liggen. En op andere dagen was het juist andersom.


Het meeste kunstaas is in vele kleuren verkrijgbaar. Hier de Spro Dull Shad.

De fout die veel roofvissers maken is dat ze met mensenogen naar de kleur kijken. Het menselijk oog ziet inderdaad felle kleuren beter in troebel water dan donkere kleuren. Maar geldt dat ook voor de vis? Waarschijnlijk niet. Een vissenoog kan immers niet worden vergeleken met een mensenoog.

Wat voor ons bijvoorbeeld groen is, is dat (hoogstwaarschijnlijk) voor een vis niet. Dit betekent dat de hypothese “felle kleuren bij troebel water en natuurlijke kleuren bij helder water” niet zondermeer waar hoeft te zijn. En de praktijk bewijst dat ook.

Uit onze eigen ervaringen en die van andere vissers, weten we dat felle kleuren het ook vaak goed doen in helder water en natuurlijke kleuren in troebel water. Het is dan ook niet verstandig om onverkort vast te houden aan voorgenoemde hypothese.

Hij kan als uitgangspunt dienen voor je visdag, maar krijg je bijvoorbeeld op helder water geen enkele aanbeet op natuurlijke kleuren, dan kunnen felle kleuren wel eens het verschil maken. Gewoon uitproberen dus.


Groen met een rode staart. Een echte baarskiller in alle soorten wateren.
 
Zijn er dan helemaal geen algemene richtlijnen te geven? Oh, zeker wel. De praktijk heeft laten zien dat er goede en minder goede kleuren zijn. Kleuren die het op alle wateren goed doen zijn groen, red head, bruin en wit.

Is er veel baars aanwezig in het water, dan zijn de kleuren firetiger en perch een aanrader. Vaak geeft een combinatie van kleuren de beste resultaten, bijvoorbeeld groen/geel, rood/groen of bruin/wit.     


Fox Pro Shad Firetail in de populaire kleur firetiger.

Specifiek voor helder water kunnen nog worden genoemd de kleuren blauw, zilver en salt ’n pepper. Is het water donker en troebel, dan doen de kleuren motor oil en oranje het vaak goed.   


Een fel gekleurde Komodo Shad van Spro wist deze snoekbaars op helder water te verleiden.

Naast de kleur speelt natuurlijk ook nog de actie van het gebruikte kunstaas een rol. Die actie kan zo hevig zijn dat de gebruikte kleur van ondergeschikte betekenis is. Denk bijvoorbeeld aan de trillingen die een spinner veroorzaakt. Wij gaan hier verder niet op in, maar het is wel goed dat we ons daarvan bewust zijn.

We hopen met deze bijdrage qua kleuren enige handvatten te hebben gegeven voor een succesvolle visdag. De praktijk is echter weerbarstig en vaak blijft het toch een kwestie van (uit)proberen. Dat maakt roofvissen echter nu juist zo leuk!

ANDEREN LAZEN OOK