**KLAAR**                Zelf gieten van                   pilkers en lepels

Zelf gieten van pilkers en lepels

Door Bennie Muizelaar

Van een lepel of pilker waarmee u goede resultaten heeft kan gemakkelijk een mal gemaakt worden, waarin u dan uw favoriete model in lood kunt gieten.

De voordelen: Het model lepel of pilker is aanzienlijk zwaarder en werpt verder.   De kostprijs per lepel is na de kosten voor de mal praktisch nihil.   U maakt zelf een perfect vangend kunstaas dat niet iedereen heeft.

Wat hebben we nodig & Hoe gaan we te werk
Bij de gespecialiseerde bedrijven in epoxy harsen en kunststofmaterialen is er een hittebestendige siliconen hars verkrijgbaar, waarin de temperaturen van gesmolten lood geen problemen opleveren. Deze siliconen worden gebruikt om stoomleidingen en dergelijke te dichten op de koppelingen. In de telefoongids of via het Internet zijn deze bedrijven makkelijk te vinden.

                       


Wat is er mooier dan vissen met eigengemaakt kunstaas?

Wat hebben we nodig? 1. 100 tot 200 gram boetseerklei (het soort dat kleuters gebruiken om mee te spelen) 2. Enkele latjes van 3 a 4 cm hoog, afhankelijk van het model lepel of pilker dat u wenst te maken. Dit om een bekisting te maken voor de mal. 3. Een model van de pilker of lepel en de oogdraad die u wenst te maken. 4. Een lossingsmiddel voor de siliconen, zodat deze niet blijft kleven aan de klei en de lepel of pilker in de mal. 5. De hittebestendige siliconen verkrijgbaar in potten van 1 Kilo / twee componenten. 6. Een boetseer spateltje of een plat mesje voor het goed afwerken van de randen. 7. Een tuitje van een siliconenkit tube om het gietgat te maken + 4 kralen als fixeerpunten. 8. Een deegroller of een lege fles voor het uitrollen van de boetseerklei.

Hoe gaan we te werk? 1. We rollen de boetseerklei uit tot een vlak van ongeveer 3 a 4 x de oppervlakte van ons te gieten model. 2. Hierop plaatsen we het model dat we wensen te maken en drukken dit precies tot aan de helft in de boetseerklei. Zorg ervoor dat de oogdraden net aan de buitenzijde van de mal komen. Om ook het reliëf te laten doorkomen, kan het soms nodig zijn de lak met een oplosmiddel, zoals cellulose tinner of aceton te verwijderen van ons orgineel model. 3. We nemen nu het model weer uit de klei en snijden de klei netjes recht af. 4. We zagen de latjes op de lengte van onze klei rechthoek of vierkant, en plaatsen deze rond de klei. Het is voldoende deze bij elkaar te houden met stevige tape of een klein spijkertje.
De klei mag maximaal half zo hoog zijn als de latjes eromheen.
5. We plaatsen nu ons model opnieuw in de afdruk in de klei, evenals het giettuitje gemaakt van een siliconenspuitmond en 4 kralen als fixeerpunten aan de hoeken. 6. We werken de randen tegen de latjes netjes af. Veel belangrijker is echter de perfecte afwerking van de randen rond het model dat we gaan gieten. 7. Hierna spuiten we het geheel in met een dunne laag lossingsspray. 8. Vervolgens mengen we de siliconen componenten en gieten dit over het geheel heen (meng alleen siliconen voor 1 zijde van de mal). 9. Zet nu de mal voor uitharding weg en laat deze minimaal 24 uur staan. (niet na enkele uren al willen kijken of het wel lukt) 10. Haal na deze uithardingstijd de bekisting voorzichtig los en maak de gegoten helft, los van de klei en het model. 11. Plaats nu de gegoten helft opnieuw in de bekistingslatjes met hierop het model en de siliconenspuitmond.
(
De kralen plaatsen we niet terug om een positief te gieten) 12. Nu herhalen we volgende stappen van het bovenstaande 7 , 8 , 9, 10.
Als u de instructies goed heeft opgevolgd heeft u nu een unieke mal.

                       


Een unieke mal…

Deze siliconen mallen zijn geweldig om mee te gieten, en gaan zeer lang mee als we tenminste de tijd voor het gieten nemen en geen honderden stuks per dag willen maken. Vijftig stuks op een avond is geen enkel probleem.

                       


Vijftig stuks op een avond is geen probleem…

Het lood dient op de goede temperatuur te zijn. Wij hebben de beste resultaten als er in het gesmolten lood een stukje wordt bijgelegd om te smelten. Wij plaatsen de siliconenmaldelen tussen twee plankjes om een gelijkmatige drukverdeling te krijgen in de gietklem .
Als u een pilker of lepel gegoten heeft, direct de mal openen, de pilker eruit en omdraaien op een koude vloer. Wat ook kan; een helft met de pilker erin, in een emmer water laten glijden .
Hierna de mal leegmaken en zeer goed drogen (dit gaat zeer makkelijk gezien de warmte in de siliconen) en opnieuw deze handelingen herhalen voor de volgende .
Als de pilkers of lepels die we gegoten hebben afgekoeld zijn gaan we deze ontvetten om ze te schilderen in uw favoriete kleuren.

                       


Bennie met een mooie zomerzeebaars…

Voor de zeebaars dienen de pilkers en lepels echter mooi glimmend te zijn. Hiervoor kunt u informeren bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in het verchromen en vernikkelen .
Deze bedrijfjes staan in de gele gids. Zoek echter een klein bedrijfje dat bijvoorbeeld chromeert. Veel plezier toegewenst!