**KLAAR**                World                 Carp Classic 2001

World Carp Classic 2001

door Iwan Nijkamp

                       


                       


Van maandag 3 tot en met zaterdagochtend 8 september 2001 jl. waren de oevers van Lac Amance, gelegen in de regio Foret d’Orient in het noorden van Frankrijk, het strijdtoneel voor het officieuze wereldkampioenschap karpervissen, de World Carp Classic 2001.

In Nederland geniet dit grote internationale evenement, met deelname van koppels uit zo’n 20 landen, veel minder bekendheid dan bijvoorbeeld in Engeland en Frankrijk waar de winnaars als absolute helden worden beschouwd. Alle voorgaande edities werden door de Engelsen gewonnen. Er werd gevist met koppels van twee personen in een slijtageslag van dinsdagochtend 09.00 uur tot zaterdagochtend 09.00 uur. Per deelnemer mocht er met drie hengels gevist worden, het gebruik van boten en voerboten om te voeren, drillen of lijnen uit te varen was verboden.

2001 zal de boeken in gaan als “The strike of the Yellow’s from Huissen” want de deelnemende Nederlandse koppels van het Fisherman’s World FM-baits team uit Huissen zijn de terechte winnaars geworden van de World Carp Classic 2001. Zo was er goud en brons in het individuele eindklassement maar ook goud in het eindklassement voor teams. Zij drukten een enorme stempel op deze prestigieuze wedstrijd.

Reden temeer voor Total Fishing om af te reizen naar de winkel van Fisherman’s World in Huissen voor een verslag. Daar troffen we de kampioenen Thierry Stunnenberg en Richard Bredenbeek die op enthousiaste wijze hun relaas deden van de afgelopen week.

Voorbereiding

Maandagochtend 3 september 2001, drie auto’s kompleet afgeladen met karperuitrustingen worden het kleine parkeerplaatsje opgereden nabij Lac Amance in het noorden van Frankrijk. De stretchers worden uitgestald en de dag wordt begonnen met een goede bakkie koffie. Thierry Stunnenberg & Richard Bredenbeek, Marco Borman & Lex Bol en Frans te Dorsthorst & Johnny Teunissen zijn er helemaal klaar voor. Ze zullen met 3 koppels deelnemen aan de befaamde World Carp Classic 2001. De afgelopen weken stonden in het teken van de voorbereidingen op deze wedstrijd. Urenlang was er getraind op het werpen met de spodrod. Wekenlang was er getest met de systemen en de samenstelling van de mixen en avonden lang waren er boilies gedraaid.

                       


“Dit podium was het doel van de Nederlanders…”

Die ochtend werd er een detailkaart gekocht van Lac Amance. Op het gehele meer waren stekken gemaakt voor de deelnemers van de wedstrijd. Alle steknummers werden door het team zorgvuldig ingetekend op de kaart, hierna werd er een ronde langs het meer gemaakt waarbij er heel goed werd gekeken naar de ligging van de stekken ten opzichte van de windrichting tevens rekening houdend met de weersverwachting voor de resterende week. Al vrij snel was het voor de jongens duidelijk dat de Oost-sector van het meer de meest interessante was omdat er een vrij harde zuidwesten wind op deze oever stond die waarschijnlijk aan zou houden tot het einde van de week.

Er waren 93 deelnemende koppels uit 18 verschillende landen zoals Frankrijk, België, Noorwegen, Polen, Rusland en Spanje. Uiteraard waren er vele Engelse deelnemers maar ook Nederland mocht zich met zo’n 15 deelnemende koppels goed vertegenwoordigd noemen. De loting was s’middags en alle koppels mochten 2 steknummers trekken. Er moest echter wel binnen 10 seconden beslist worden welke stek men zou kiezen.
Nu bleek het nut van de voorbereidingen eerder die ochtend, want terwijl 1 persoon van de koppels de nummers trok, keek de rest van het Fisherman’s Worls FM baits team op de kaart, om zo bliksemssnel te kunnen bepalen welke stek de meest interessante was, een gouden greep zo zou later blijken.

                       


“Stek 62 van Thierry en Richard bleek een goede keuze…”

Thierry en Richard kozen steknr 62, Marco en Lex kozen steknr 59 en Frans en Johnny kozen steknr 90. Allemaal betrof het stekken gelegen op de Oost- of Noordoost oever van het meer. De tijd tussen 18.00 en 20.30 uur mocht gebruikt worden voor het peilen en aanvoeren van de stekken. De volgende ochtend 4 september om 09.00 uur zou het dan eindelijk beginnen.

ANDEREN LAZEN OOK