**KLAAR**                Visvakantie Senegal                 Pilottrip van 24 oktober

Visvakantie Senegal
Pilottrip van 24 oktober t/m 1 november 2004

Door Frans Kuijper

Zo dat is weer eens iets anders dan Ierland, ben er al zeven keer geweest, het blijft een mooie visbestemming maar ik wilde wat anders. Ik heb het eerst geprobeerd op La Palma een van de Canarische Eilanden, dat zou ook een goede bestemming zijn voor de Ierland gangers die graag op de bodem vissen vertelde ons reisbureau.

Helaas was dit niet het geval, de schipper wilde enkel maar trollen. Dus de informatie was niet juist, de hele week balen want ik hou helemaal niet van trollen. Maar goed nu naar Senegal, ik had gereageerd op een nieuwsbrief die ik kreeg. De prijs voor deze reis was zeer aantrekkelijk en er was nog een plaats open, ik aarzelde niet en gaf mij gelijk op.

                       


Wij zouden met z’n vieren gaan, Bertus en zoon Rob en zijn vriend Sven en ikzelf. Deze trip zou negen dagen duren, 2 dagen reizen en 7 dagen vissen.We zouden 3 dagen met de Piroque (kleine boot) 17 meter lang en 2 meter breed met een 40 pk buitenboordmotor gaan vissen en 3 dagen met de biggame boot en een dag vanaf het strand. Het was een lange reis van circa 15 uur, vanaf thuis gerekend natuurlijk want normaal duurt de reis niet zolang.

In Milaan hadden wij de pech dat het vliegtuig bijna twee uur later vertrok. Wij kwamen om 04:15 aan in Difjjer het kampement waar een kleine koude salade met bier werd geserveerd en dat konden wij wel gebruiken na die lange reis. Er zou daarna een briefing plaatsvinden maar wij wilden maar één ding en dat was zo snel mogelijk naar bed. De volgende dag toch weer bijtijds opgestaan. Tijdens het ontbijt hoorden wij dat de biggame-boot defect was en niet een twee drie gerepareerd kon worden.

Wij haalden onze schouders op en vonden dat niet eens erg. Na het ontbijt spullen opgehaald en naar de boot, we hadden zelf ook wat hengels en reels meegenomen, maar achteraf was dat niet nodig. Daniel onze visgids en eigenaar van de boten had alles aan boord wat je nodig zou hebben, van karperhengel tot 50 en 80 ponds materiaal.

                       


De eerste dag was een mooie visdag. 15 soorten vis gevangen, de tweede visdag was minder, maar dat heb je over de hele wereld, als de vis geen trek heeft bijt hij niet. De derde dag gingen wij naar een wrak, waar wij gelijk behoorlijke Red snappers vingen. Na een tijdje gingen wij naar een andere stek en dat was geen verkeerde keuze. Deze stek gaf ons zoveel vis dat wij een werelddag hadden, wat een aanbeten! De hengel werd zowat uit je handen getrokken. Ik zelf had op deze stek de meeste vis gevangen nl 27 stuks.

Tegen de avond wakkerde de wind erg aan en er stond veel deining, de boot (piroque) dreigde het strand op te slaan. Met man en macht werd dat tegen gehouden, zelfs Daniel zijn vrouw Martine sprong gewoon de boot in om te helpen. De boot stond half vol water en dit moest er uit om de boot naar zee te trekken, met man en macht is dit uiteindelijk gelukt.

Wij konden donderdag, de vierde visdag, gelukkig ver de Atlantische Oceaan op en hebben weer fantastisch gevangen. Wat een ongelofelijke aanbeten! De vijfde dag gingen wij strandvissen, Daniel had alle strandvisspullen meegenomen van spinhengel tot de beroemde 5 meter poken, allemaal klasse materiaal.

Het aas lag nog niet op de boden of we kregen fantastische aanbeten, de kapteinvis circa 5 kilo liet niet lang op zich wachten, deze ochtend werden weer verschillende soorten vis gevangen .

                       


De lunch werd op het strand gebruikt, tevens werd de meegebrachte barbecue aangestoken. Op de barbecue werden red en white snappers gelegd die wij gevangen hadden, je begrijpt verser kon het niet en wij hebben dan ook deze vis kostelijk laten smaken, met een koud biertje uiteraard…

Op een geven moment ben ik met de spinhengel aan de haal gegaan en wat kunstaas. Ik had een wit kunstvisje geplaatst met een dwarrellijn en een werpdobber. De eerste worp was gelijk raak achter de branding ving ik een mooie ladyvis aan mijn kunstaas. Wat een sterke vis is dat, maar dat kan ook niet anders het is nl familie van de bonevis. De vijfde worp leverde een pracht van een zeebaars op.

Daarna gingen we een poosje zwemmen en dat is heerlijk ontspannend na een dagje vissen, waarna we voldaan naar huis gingen. Zaterdag alweer onze laatste visdag, wat gaat de tijd toch snel. Deze dag hebben wij ook weer veel vis gevangen.

                       


Het materiaal wat wij deze week gebruikt hebben is eigenlijk licht te noemen hoofdzakelijk hengels van 6 t/m 25 lbs . Op deze hengels een lichte zeemolen of reel, de vislijn was een gevlochten lijn van 15 t/m 30 lbs. Wij visten hoofdzakelijk met lange wapperlijnen van circa 150 cm 0.70 mm amnesia met daaraan een haak maat 4.0 met op de haak een garnaal als aas. Het lood varieerde van 60 tot 150 gram.

Deze week hebben wij circa 25 vissoorten gevangen waaronder Gitaarrog, Stekelrog, Ladyvis, Zeeslang, Katvis, Greep, Gevlekte zeebaars, Merou.

En dan de familie van de GT ’s Carans Crysos, Carans Senegallus, Hypacanthus amania, Trachinotus avantus, Trachynotus gareensis, Alectis alexanfrinus, dit waren vissen van 1 t/m 5 kilo.

Van de groupers hebben wij gevangen de Red snapper,White snapper, Black snapper, Green snapper ook vissen met een gewicht tot 5 kilo.

Verder hebben wij gevangen Ombrine, Discusvis, Baracuda (waren heel klein 30 cm), Capteinvis, Gevlekte koffervis, Gewone Koffervis, Zeepad en Rode dorade.

                       


Zondag onze laatste dag zijn wij niet wezen vissen maar hebben we een boottocht gemaakt door de mangrove en een dorp bezocht en daarna lekker in een hotel wezen lunchen. Als je in zo’n dorpje komt weet je niet wat je ziet, wat een armoe, wat zijn wij dan rijk, heel rijk. Om 16:00 uur zouden wij weer vertrekken naar vliegveld Dakar om naar huis terug te vliegen. Al met al is het een fantastische week geweest, het weer was fantastisch zo’n 30 a 32 graden. Als je op de bodem wil vissen moet je hier in Senegal zijn, echt een aanrader!

Voor meer informatie over visreizen naar Senegal kunt u o.a. terecht bij “Red Sea Fishing” / Kerkweg 33 / 4255GA Nieuwendijk / 0183-401640

 

ANDEREN LAZEN OOK