**KLAAR**                Visavonturen in het land van                   de Farao’s

Visavonturen in het land van de Farao’s (1)

door Marc Lens

Reeds geruime tijd was nijlbaars één van de vissoorten waarvan ik me had voorgenomen om, als de mogelijkheid zich voordeed deze sportvisgigant aan de schubben te komen. Tijdens lange winteravonden had ik reeds menig video bekeken en de beslissing om deze perca gigantus aan de tand te voelen was dan ook erg snel genomen . Ik moest en zou een nijlbaars vangen !

                       


In mijn dromen ving ik reeds mijn eerste nijlbaars…

Uit vorige viservaringen wist ik dat een goede voorbereiding 90% van het vissucces betekende en dat juiste informatie cruciaal is.Waar moest ik beginnen ?
De eerste gedachte die bij me opkwam was contact op te nemen met hengelaars die reeds enige ervaring hadden met nijlbaars. Na enkele telefoontjes met Michel Naudau uit Frankrijk bleek al snel dat het vissen op deze zoetwater rover meer dan de moeite waard was door zijn verscheidenheid aan aasgedrag en explosiviteit van aanbeet .

Uit de ervaringen bleek telkens weer dat elke hengelaar wild enthousiast was en dat terugkeren naar dit paradijs ( lake Nasser ) boven aan hun verlanglijst stond.
Mijn verlangen naar dit spektakel groeide met de dag en ik meen dat ik mijn eerste nijlbaars reeds ving tijdens mijn dromen . Het werd november en stilaan realiseerde ik mij dat de tijd begon te dringen om deze droom het komende jaar waar te maken .Zoals het spreekwoord zegt als de nood het hoogst is, dan is de redding nabij en kwam ik in contact met Arnout Terlouw.

Deze sportvisser in hart en nieren had geruchten opgevangen over mijn nieuwe obsessie en al snel ging ons gesprek over de nijlbaars . Arnout had al menigmaal op Lake Nasser gevist en wist mij precies te vertellen hoe de vork in de steel zat. Aan het einde van ons gesprek bleek dat hij in februari van het daaropvolgende jaar terugkeerde naar de Nijl en dat, wanneer ik interesse had, de mogelijkheid bestond om mee te gaan. En of ik wilde meegaan !
Mijn antwoord op deze vraag kwam dusdanig snel dat Arnout er in het begin aan twijfelde of ik het wel meende . Ja, geen twijfel mogelijk, ik ging mee !

                       


Dit wilde ik ook meemaken…

Nu was de tijd aangebroken om alle formaliteiten te vervullen : vliegtickets, reserveringen ,vismateriaal , inentingen enz. Arnout bezorgde mij een checklist met de benodigde zaken voor deze vissafari . P&S visreizen zorgde voor de reserveringen en vliegtickets en klaar was Kees! Hun snelle en professionele afhandeling van alle formaliteiten en papierwerk gaf een goed gevoel.

De expeditie zou bestaan uit 8 deelnemers waarvan 4 vissers een 8 daagse reis hadden geboekt en 4 vissers (waaronder ikzelf, Arnout, Michel en Leo ) 14 dagen.
Ik kan iedereen aanraden die deze vistrip overweegt, te kiezen voor een 14 daagse formule daar de heen en terugreis ongeveer 4 dagen in beslag neemt .Vier dagen hoor ik u al afvragen ? Ja vier dagen, we moeten namelijk rekening houden met een tussenlanding op Cairo en de volgende morgen een aansluitende vlucht naar Aswan .

Wat moesten we allemaal meenemen ?

Als u weet dat we gedurende 14 dagen onafgebroken op een semi open boot zouden logeren, dan is het al snel duidelijk dat niets aan het toeval mocht worden overgelaten . Wat kleding betreft kunnen we erg kort zijn, zoals vermeld op Arnout’s checklist : weinig kleding. Tijdens deze periode in februari hadden we een dagtemperatuur van +/- 25 graden.Enkele short’s en T shirt’s volstaan om in dit zomers klimaat te kunnen overleven. Het is wel aan te raden een polar flees en lange broek mee te nemen, daar in deze peroide (februari) de nachten erg kunnen afkoelen. Verder zijn een zaklamp, rugzak, zonnebrandolie, after sun, windjack, water-gymschoenen, en zonnebril erg handig om bij je te hebben. (wordt vervolgd)

ANDEREN LAZEN OOK