**KLAAR**            Vakantie

Vakantie

De vakantieperiode is voor veel vissers dé gelegenheid om kennis te maken met de Big Game visserij, bijvoorbeeld tijdens een zonvakantie op de Canarische Eilanden. Veel vissers weten echter amper welke materialen ze voor deze avontuurlijke zoute visserij nodig hebben en daarom het onderstaande hoofdstuk over hengels uit het onlangs verschenen fascinerende boek “De wereld van Big Game” van Marcel Waldschmit.

 

In de Big Game wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten hengels, bestemd voor verschillende soorten visserij. Hieronder een overzicht.
- Trollinghengels- Standup-hengels- - Popperhengels- Vliegvishengels

Trollinghengels
Met trollinghengels worden de conventionele Big Game hengels bedoeld, die al ruim honderd jaar worden gebruikt. De kenmerken voor een conventionele trollinghengel zijn:
- meestal tweedelig
- lengte ongeveer 2,10 meter
- zwaardere klasses alleen vanuit de stoel te gebruiken

Bestaande IGFA-klassen:
- 6 kg (12 lb) - 10 kg (20 lb) - 15 kg (30 lb) - 24 kg (50 lb) - 37 kg (80 lb) - 60 kg (130 lb)

Conventionele hengels hebben aan de onderzijde een aluminium butt, die deelbaar is van de top. Vaak zijn deze hengels ook zeer parabolisch en hebben ze bijna uitsluitend rologen.

                       

Standup-hengels
Standup-hengels zijn hengels, waar uitsluitend staand mee wordt gevist.
Specifieke kenmerken voor de standup-hengels zijn:

- eendelig
- lengte 1,60-1,65 meter
- af en toe voorzien van
een korte aluminium butt

Bestaande IGFA klassen:
6/15 kg (12/30 lb) -10/24 kg (20/50 lb)- 15/37 kg 30/80 lb) -24/60 kg (50/130 lb)

Standup-hengels zijn meestal onderverdeeld in meerdere lijnklasses. Als een standup-hengel bijvoorbeeld 12/30 lb is, dan vist u normaliter met een 20 lb hengel en kunt u gemakkelijk 20 lb lijn op de reel opspoelen. Deze hengels zijn vaak licht van gewicht omdat er staand mee gevist wordt, bovendien zijn ze een stuk strakker dan de conventionele hengels. De butt is een stuk korter en de voorgreep aanzienlijk langer, bijna tweemaal zo lang als bij een conventionele hengel. Aangezien de visser bij het standup vissen graag de hefboom korter wil maken, pakt hij al gauw de voorgreep hoger vast. Hierdoor wordt de rugbelasting tot bijna nihil gereduceerd. Bijna alle standup-hengels worden geleverd met normale ogen, maar voor de zwaardere uitvoeringen vanaf 50 lb kunnen rologen gebruikt worden. Vaak kunnen de zwaardere uitvoeringen in twee types gekocht worden, mét of zonder rologen. Alléén een roltopoog vind ik weinig of niks uitmaken. Het kan ook wel nadeel opleveren, omdat bij roltopogen de lijn wel eens langs de zijkant van de roller gaat lopen en daardoor de lijn beschadigt.


Onder spinhengels verstaan wij 12 en 20 lb hengels, gemaakt voor de werpmolen. De spinhengels zijn voorzien van normale ogen. Deze hengels zijn maximaal 2,10 meter lang. Gevist wordt uitsluitend met een molen, type Penn 9500SS of de Daiwa BG 90. Voor het vissen met levend aas moet regelmatig freespool gegeven worden en voldoet een Baitrunner veel beter. Bij zeilvis of tarpon biedt een Baitrunner, type Shimano XL, uitkomst omdat die voldoende lijncapaciteit heeft.

                       

Popperhengels
Een nieuwe actieve manier van vissen is het poppervissen. Deze vorm van visserij heeft veel weg van de zeebaarsvisserij of jerkbaitvisserij, waar met oppervlaktepluggen regelmatig ingeworpen en binnengedraaid wordt. Bij het poppervissen is het van belang een hengel te gebruiken die makkelijk een 100-grams popper een meter of zeventig kan wegzetten. De popperhengel dient een lengte te hebben van drie meter, dit past het best bij de werpcapaciteit voor de popper. Deze lengte is goed te mannen bij de dril van een grote vis, ook voor de wat minder grote popperaar. Het werpvermogen van een allround popperhengel moet tussen de 150 en 300 gram liggen.

Sinds kort heeft Shakespeare een drietal popperhengels in het assortiment opgenomen, die voldoen aan alle eisen, onder de naam K2 Extreme Popper. Er kan zowel met nylon als met gevlochten lijnen gevist worden. Let wel op de SIC-ogen indien gevlochten lijnen worden ingezet, deze zijn een stuk harder en zullen minder wrijving geven dan gewone ogen. Neemt niet weg dat beide typen ogen voor de gevlochten lijnen kunnen worden gebruikt. Met nylon lijnen vissen we met 30 lb lijn met een diameter van 50/00-55/00 mm. Goede lijnen zijn de G-Line van Gamakatsu en Synergy van Sufix, deze lijnen zijn slijtvast en breken minder snel bij het schuren tegen obstakels zoals bijvoorbeeld een rif! Met gevlochten lijnen kun je al gauw naar een 80 lb lijn gaan, omdat ze een relatief kleine diameter hebben. Let er wel op dat de lijnen gecoat en rond zijn. Meer informatie hierover bij ‘Lijnen’. Vergeet niet de snelle werpmolen met een lijncapaciteit van 200-250 meter 50 lb nylon (type Penn 9500SS
of Shimano Stella 16000).


Vliegvissen is een snelgroeiende manier van actief vissen. Het is een combinatie van uitdaging, jagersinstinct, het vissen op zicht met de juiste behendigheid, en werptechniek.

                       

Een vis drillen met een uiterst slanke hengel en breekbare tippets vraagt om lef. voor de Big Game visserij variëren van een # 8, waarmee in Nederland op grote forel en snoek gevist wordt tot en met een # 12. De zoutwatervliegvisser gebruikt zijn kennis op alle fronten. Dit blijkt wel uit de vele gevarieerde typen knopen in verschillende leaders. Hij draagt veel reservemateriaal bij zich, bestaande uit reserveleaders, alsmede een selectie vliegen en vlijmscherpe haken. Het is altijd moeilijk een haak te zetten in de harde bek van een vis, zeker met een parabolische vliegenhengel. Dit vraagt ervaring en moed! Wereldbekende zoutwatervliegvissers, zoals Lefty Kreh, Stu Apte en Billy Pate gingen u reeds voor!

Uit bovenstaand artikel krijgt u in ieder geval een idee van welke type hengels voor de Big Game visserij kunnen worden gebruikt. In de andere hoofstukken van deze gids voor de Big Game visser komen vanzelfsprekend ook de andere onderdelen van de Big Game uitrusting, de vistechnieken én de te belagen vissoorten uitgebreid aan bod.

                       


“Een goede tip om dit boek mee te nemen op uw vakantie waar mogelijkheden voor de Big Game visserij aanwezig zijn”

Geïnteresseerd in deze met zeer fraai fotografie verluchtigde uitgave? Klik hier.

 

ANDEREN LAZEN OOK