**KLAAR**                Trollen op kapitale najaarsbaars

Trollen op kapitale najaarsbaars

Door Yvo Bindels

Na de prachtige nazomer waarvan we allen hebben genoten, neemt de watertemperatuur van onze grote rivieren nu toch snel af. De baarzen zijn nog even actief en maken zich op voor de winterperiode. Al snel wordt gedacht aan diepe havens en shads, maar ook met diepduikende plugjes zijn nog mooie aantallen baarzen te vangen, en juist nu levert dat vaak kapitale exemplaren op.

                       


“juist nu zijn prachtige baarzen te vangen”

De vissen liggen nu dichter bij elkaar dan in de zomer en het is even zoeken waar en op welke diepte de vissen zich bevinden. Op de rivier die wij bevissen, is dat vaak onderaan het oevertaluud tussen de 4 en 5,5 meter. Ook prima stekken zijn nu de ingangen naar plassen, havens en diepe aanlegkades. Heb je eenmaal een plek gevonden, dan is de kans groot dat er meerdere exemplaren niet ver uit elkaar liggen.

                       


“double hook-ups vormen nu geen uitzondering”

We zoeken de baarzen op deze stekken dicht bij de bodem. De pluggen waar we in de zomer in de oeverzone mee vissen vallen nu dus af. De pluggen die we inzetten moeten een duikdiepte van 4 tot 5 meter hebben willen we de baarzen op de genoemde stekken bereiken. Plugjes tot hooguit 9 centimeter zijn favoriet. Modellen als de Bomber 24A en de Shadrap Deeprunner duiken met gemak naar deze diepte en zullen zeker de nodige baarzen opleveren. Toch kies ik bij het gericht vissen op baars in deze tijd regelmatig voor iets kleinere, bollere pluggen. Een plugje dat ik graag gebruik is de diepduikende Butcher van Salmo. Ondanks dat dit bolle plugje slechts 5 cm lang is, kan er een diepte van meer dan 5 meter mee gehaald worden. Een voorwaarde hiervoor is wel dat er redelijk ver achter de boot gevist wordt en een dunne lijn gebruikt wordt. Een 10 ponds gevlochten lijn voldoet hiervoor uitstekend.

                       


“bolle diepduikende plugjes verleiden nu de kapitale baarzen”

Zorg er voor dat de trolsnelheid niet te hoog ligt. De baarzen moeten niet al te veel moeite hoeven doen om het plugje te grazen te nemen. Ideaal is het als het plugje zo’n 40 cm boven de bodem rustig z’n actie kan vertonen. De baarzen die zich vlak boven de bodem bevinden kunnen het plugje dan gemakkelijk van aanvallen.

                       


“”

Een kapitale baars geeft goede sport aan licht materiaal. Vissen van boven de 40 cm laten je slip dan zeker even ratelen en zullen door hun kopschudden ook regelmatig als winnaar uit de strijd komen. Ook dat zijn momenten waarvan we mogen genieten.