**KLAAR**              Snoeken                 in Frankrijk?

Snoeken in Frankrijk?

Door Luc Coppens

Als ik over wateren spreek zoals Lac Du Der, Lac Du foret D’orient en Lac de Madine zullen zich velen wanen in een karperrubriek. Temeer omdat deze wateren zeer bekend zijn aan een schitterend karperbestand met op elke lokatie echte droomvissen tot wel zestig pond. Het is van een vorig leven dat ik deze wateren ken, op karpergebied…

Wat doe je als roofvisser in de gesloten tijd ? juist ja fantaseren over het nieuwe seizoen, een trip naar Scandinavie of Ierland maken! Echter als je niet de kans hebt om een hele week te gaan wat toch een minimum is voor deze bestemmingen qua afstand gezien is er nog altijd Frankrijk !

                       


“Een helling waar je wel met 5 naast elkaar kan”

Ik heb het nu voor 2 jaar achter elkaar gedaan en zag het als een pure uitdaging, pionieren op snoek dichtbij de deur. Niemand die me informatie kon geven van het snoekbestand aldaar. Wel wist ik dat al deze wateren glashelder gehouden worden door een enorm bestand aan waterplanten en dat is als snoekvisser niet onbelangrijk.

De eerste bestemming werd het immense “Lac du Der” op zo’n 4 uurtjes rijden. Wat ik al op voorhand wist is dat een brandstofmotor op het bootje niet is toegelaten dus waren we uitgerust met een electromotor en een drietal 105 amp. batterijen. We hadden telkens maar drie vrije dagen en overnachten deden we op een camping vlakbij het water in onze tent. Op een andere gelegenheid maakten we gebruik van een “chambre d’hote” dit laatste is wel een aanrader. Het kost heel weinig voor 20 euro per nacht ben je er meestal wel, plus ontbijt. De mensen zijn er vriendelijk en je proeft de Franse gastvrijheid. De drie meren waren allen indrukwekkend.

                       


”Een snoek du Der”

Het eerst deden we “Lac Du Der”, het valt op hoe weinig roofvissers die we tegen komen en de enkeling, eentje die er 4 dagen per week vist uit zijn bootje is verwonderd over ons kunstaas; bull dawgs, robbaits, en allerhande modern spul had hij daar nog nooit gezien. Dus de snoeken ook nog niet, dachten wij dan maar, wat ons enthousiast maakte. Het weer was perfect als je van zonnebaden houdt, 25 graden, windstil…maar om te snoeken? Toch tijdens onze twee dagen vangen we een 8 tal snoeken waarvan de grootste richting 90 cm gaat. Carl haakt zelfs een meerval op een depth raider, spannend en onverwacht. De Franse inboorling vertelt ons nog over een snoek van 134 cm die hij vorig jaar ving, Spijtig genoeg is het cath and release nog niet ingeburgerd bij de Franse snoekvissers en dat merk je toch wel op deze wateren.

De prachtige onderwaterplateaus en wierbedden die we bevist hebben was kicken op zich en zouden meer en grotere snoeken moeten herbergen als dat we gevangen hebben, want leeg krijgen ze een water met zulke potentie natuurlijk nooit en hier en daar zwemt er dan ook nog een ware gigant.

Lac Foret D’orient is het volgende op het programma. In het lokaal waar je om een vergunning moet, hangen foto’s aan de muur waar je als snoekvisser terecht nerveus van wordt. Wel twijfel ik een beetje aan het voortbestaan van deze snoeken en reken er niet op van deze vissen eentje tegen te komen. Ook Foret is prachtig met zijn blauwe water en grote ondiepe platen, nog mooier als “Du der” als je t’mij vraagt.

                       


“Carl pakte nog een meerval op de Dept raider”

Ook hier vangen we snoek met vissen tot in de 90 cm maar valt het formaat voor ons als verwende vissers een beetje tegen. Het prachtige panorama en glasheldere water maakt heel veel goed. Misschien wel niet de beste tijd van het jaar hier wie weet ? Toch willen we nog een water proberen voor twee dagen, waar we nogal wat geruchten van gehoord hebben.
Lac De Madine.

Dit meer is iets troebeler in vergelijk met vorige meren maar met een 80 cm doorzicht nog snoekbaar genoeg, waar we de vergunningen gaan halen maken ze ons helemaal gek met verhalen over grote snoekbaarzen dus proberen we een halve dag te verticalen. Nog zoiets dat ze hier nog niet gezien hebben. Na een uurtje of 5 verticalen en een snoekje rijker besluiten we verder te gaan met het werpen op Esox lucius, Zou er dan toch een verband met mijn voornaam zijn?

Een werkelijk gigantisch wierbed van honderden meters lang in het midden van het meer belooft heel wat als we de eerste minuten vlot drie snoeken na elkaar vangen.Spinnerbaits doen het super hier en we vangen ons klem de rest van de dag . Alleen het formaat blijft wat achter, half in de 70 stopt het zowat en dat is zonde.

                       


“Franse vergunningen…”

De laatste dag vermaken we ons nog wat langs dit wierbed en bezoeken we nog een groepje karpervissers die we een paar mooie dertigers zien vangen. Deze vissen worden uiteraard teruggezet… Als dit principe van cath and release hier ook toegepast zou worden op roofvis, geloof me, dan stonden deze wateren met een enorme potentie ook in mijn top 10. Wij waren er vorig jaar half mei en het roofvis seizoen was het weekend ervoor al open! Mocht je besluiten ook een poging te wagen, veel succes gewenst!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Groepsreizen Colombia
Willem Moorman -
image description
Roofvistrip Zweden (deel 2 van 2)
Willem Moorman -
image description
Nieuw bij Fish Inn, Molix topkwaliteit kunstaas!
Willem Moorman -