**KLAAR**                Roofblei stand van zaken

Roofblei stand van zaken

De Roofblei is inmiddels in alle openbare Nederlandse wateren, waar je hem in deze tijd met veel kabaal achter het aanwezige speldaas ziet aangaan, te vinden. Aan de hand van de gegevens van onze auteurs en lezers hebben we opnieuw een overzicht gemaakt waarmee Roofblei tot nu toe zoal is gevangen.

                       


“Inmiddels in alle openbare Nederlandse wateren aan te treffen”

Daaruit blijkt dat ieder kunstaas op dit moment door Roofblei spontaan kan worden aangevallen. De meeste kans op succes brengen, zoals het nu lijkt, kleine slanke plugjes en lepeltjes. Blauwwit en red head is een veel gehoorde vangende kleur gebleken. Maar ook door grote pluggen laat de Roofblei zich niet imponeren zoals bleek uit de reactie van Total Fishinglezer Ruud Mulder die met een redhead Magnum van 18 (!) cm. een roofblei van 75 cm. ving. Wiep de Hoop ving op een rammelaar van 13 cm. een pracht van een roofblei die de plug nooit in de bek had kunnen krijgen maar deze wel keihard aanviel en gehaakt kon worden. Bram Bokkers ving kort geleden op een red head jerkbait van 12 cm. (de bekende Cutter van Rob Kraaijeveld), een leuke roofblei die zich ook met veel kabaal op de jerkbait stortte. Willem Stolk heeft al heel wat grote roofbleien op de Waal gevangen. Die op de foto vloog na een aanbeet op een kleine lepel met een lange run direct de vaargeul in en bleef daar zeker 10 minuten knokken, daarbij geholpen door de sterke stroming. Ook zijn zoontje Kay pakte er al verschillende op een klein plugje.

                       


Eric Marteijn pakt ze regelmatig met de Down deep fat rap terwijl het redhead Bombertje ook op de rivieren goed in de smaak valt. Van verschillende lezers kregen we informatie over het vangen van roofblei opgestuurd. Niet alle meegezonden foto’s waren helaas bruikbaar voor plaatsing. Toch iedereen bedankt voor de informatie en blijft u vooral insturen, zodat we u wellicht eerdaags met een prachtige vis aan uw sportvrienden via Total Fishing kunnen voorstellen.

Op de IJssel werd tijdens het laatste NKS ook een roofblei verticaal op een shadje gevangen, maar de meest aansprekende prestatie leverde Martie van de Brand uit Tilburg die het presteerde een schitterende vis op de rivier de Waal te vangen met een eigen gebonden vlieg. Martie is een echte vliegvisexpert en heeft zich helemaal vastgebeten in het vangen van (grote) roofblei waarin hij dan ook wonderwel slaagt. Hij is vaak te vinden in het oergezellige vliegviswinkeltje van Kaj Surink in Tilburg waar nieuwe vliegen worden gebonden en besproken. Martie en Kaj weten erg veel over deze vis en de te gebruiken vliegen. Wanneer u meer wilt weten over deze speciale manier van roofblei vangen kunt u info verkrijgen via www.kajs-flyfishing.nl.

Hieronder nog eens 10 mooie vissen op een rijtje

                       


                       


                       


                       


                       


””

                       

                       


                       


                       


“Ouderwetse” Heintzlepel deed deze vis de das om”

                       


“Johan pakt ze vooral tijdens het trollen met de Bomber 24A”

                       


                       


  

ANDEREN LAZEN OOK