**KLAAR**              Record                 snoekbaars

Record snoekbaars

Een week of twee geleden werd de redactie van Total Fishing door verschillende lezers getipt over de vangst van een megasnoekbaars van maar liefst 112 cm. lang in de Oude Maas. Indien waar zou dit werkelijk een sensatie betekenen want, voorzover bij ons bekend, is er nooit eerder een dergelijke grote snoekbaars in Nederland gevangen én gefotografeerd. Er circuleren zoals altijd wel een aantal “vage” verhalen over nog grotere vissen, maar duidelijke foto’s zijn daarvan nooit getoond of gepubliceerd.

In een regionaal huis aan huisblad genaamd de Botlek stond een foto met een kort verslag van de supervangst. De foto was gemaakt door beroepsfotograaf John de Pater die Total Fishing een aantal unieke opnamen ter beschikking stelde. Op ons verzoek heeft Jan Eggers als grote snoek- en snoekbaarsspecialist de foto uit het blad bekeken. Hij vertelde ons dat wanneer de lengte van 112 cm klopte, hij nooit eerder een foto van een grotere Nederlandse snoekbaars had gezien. Voorzover hij aan de hand van dit materiaal kon beoordelen had hij vooralsnog weinig reden om aan de lengte te twijfelen. Maar dat was zijn eerste indruk. Meer (aanvullende) informatie geeft uiteraard ook meer zekerheid.

Volgens het verslag in de krant heeft de vanger genaamd Heinz Becker, samen met een aantal visvrienden gevist in de Oude Maas ter hoogte van de Spijkernisserbrug. Zij begonnen s’middags om een uur of 4 te vissen en na ongeveer een uur kreeg Heinz beet en kon het gevecht met de sterke vis beginnen. Na een dril van ongeveer 20 minuten kon de vis worden geland. De vis werd gewogen en de naald bleef steken op 15,7 kg bij een lengte van 112 centimeter! “Dit is de dag van mijn leven, hier kan je alleen maar op hopen”, wist Heinz Becker de fotograaf te melden. Of de vis het avontuur heeft overleefd is niet bekend…

In ieder geval een supervis uit een Nederlands water met een lengte die niet snel zal worden overtroffen!


Bij Total Fishing zit u altijd op de eerste rij!