**KLAAR**                Puntjes op de i bij het kleine                 kunstaas

Puntjes op de i bij het kleine kunstaas

door Piet Driessen

Aan kunstaas uit de hengelsportzaak zijn vaak nog wat kleine zaken te verbeteren wat direct gevolg voor de resultaten kan hebben. Soms zijn het maar minuscule ingrepen maar kan net het verschil uitmaken tussen goed of matig zwemmend kunstaas.

Sommige pluggen zwemmen bijvoorbeeld niet goed of er is op het bevestigingsoog geen splitring gemonteerd, waardoor verwisselen via de speld van je onderlijn een regelrechte crime is. De gemonteerde haken zijn niet scherp genoeg of veel te klein en niet geschikt voor de betreffende plug. Vooral wanneer in een bepaalde periode met klein en fijn materiaal wordt gevist is het belangrijk dat e.e.a. klopt.

                       


“Standaardplug”

                       


“De kleine haken vervangen door 1 grotere”

De meeste kleine pluggen tot 6 cm. voor baars, snoekbaars en roofblei worden geleverd met 2 haken. Daardoor loopt zo’n kleine verleider vaak niet goed. Verder gebruikt men meestal dunne en (te) kleine haken om gewicht te besparen. Onze tip is om beide dreggen te vervangen door een iets grotere en daardoor ook sterkere staartdreg. Dit haakt en onthaakt beter en de plug zwemt ook veel beter.

Verder zetten we ook altijd een splitring op het bevestigingsoog van de plug. Op deze manier zal hij op zijn mooist lopen, mits de grootte van de splitring in verhouding staat tot het formaat plug.

Als we op deze manier de kleinere pluggen in orde maken en we vergeten ook niet even de weerhaken dicht te knijpen maken we in ieder geval een goede start in het nieuwe roofvisseizoen, waarbij ik iedereen veel strakke lijnen en kreunende hengels toewens.

                       


“Vele mooie visdagen toegewenst!”

ANDEREN LAZEN OOK