**KLAAR**          Opvallend veel kleine zeebaars

Opvallend veel kleine zeebaars

Door Joop Folkers.

Zoals je regelmatig in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie kunt lezen waren de zeebaars vangsten momenteel niet om over naar huis te schrijven. Opvallend is dat er veel kleinere zeebaarzen onder de kant huizen. We praten dan over visjes met een lengte van hooguit 35 cm die werkelijk langs de gehele Nederlandse kust worden gevangen.

                       


Ook op de “geijkte” stekken die normaliter in deze periode mooie vissen opleveren, moet men het doen met mini zeebaarsjes. Zelf denk ik dat dit te maken heeft met het koude, winderige voorjaar. Lag de zeewatertemperatuur vorig jaar in dezelfde periode zo rond de 16 graden momenteel moeten we het doen met een graadje of 14. Tel daarbij op dat we momenteel naar het dode tij toe vissen (vrijdag 17 juni) dan heb je wat kleine details die zondermeer vangstbepalend kunnen zijn.

Het is zeker niet zo dat de grotere vissen niet aanwezig zijn. Tijdens de laatste plugsessies hebben we tientallen vissen ons kunstaas zien volgen tot vlak aan de boot om daarna weer terug te keren naar hun schuilplaats. Kortom er is zeker geen reden tot paniek! Door de hoge temperaturen van het afgelopen weekend kan de zeewatertemperatuur eindelijk verder oplopen tot een graad of 16/17. Die grote jongens en meisjes uiteraard, zullen zich, zo is de verwachting, vanaf die tijd weer dicht onder de kust melden!

                       


“De meeste vissen hebben een lengte van hooguit 35 cm”