**KLAAR**          Onderlijnen

 Onderlijnen

In verschillende forums en op prikborden kom je regelmatig een mededeling tegen onder de naam ” Cor” die attendeert op zijn site die gespecialiseerd is in onderlijnen voor op zee. Bezoekers van zijn site kijken vaak hun ogen uit naar de zeer fraaie tekeningen en montages die daarop te vinden zijn. Wel origineel zo’n gespecialiseerde site, vandaar dat we wel eens wilden weten wie er achter zit. Cor stelt zich voor en vertelt hieronder over het hoe en waarom.

Even voorstellen
Laat ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Cor Juffermans, ben 43 jaar en woon in Castricum. Ik werk in de automatisering en mijn hobby is de vissport. Zowel zoet als zout.
Zomers mag ik graag met mijn dochter of zwagers een beetje de karper achter de schubben zitten en in de maand mei kan je mij terugvinden aan een rivier in Luxemburg/Duitsland waar ik middels een vlieghengel de forel en vlagzalm probeer te vangen. Dit alles puur in de hobbysfeer en niet in wedstrijdverband.

                       
                       

Cor (links) en Jan Stroomer, beiden ook enthousiaste sportvissers

Het liefst vis ik echter aan en op zee. Ik ben lid van de plaatselijke boot- en strandvereniging De Salamander en maandelijks vissen we 1 clubwedstrijd. Daarnaast vis ik nog wel eens een wedstrijd bij ons in de buurt. Denk aan Wijk aan Zee en bijvoorbeeld Egmond. Gewoon voor de lol en niet echt fanatiek. Meer het gezellig samen zijn met kennissen en toch nog een beetje vissen.

Een paar jaar geleden dacht ik dat het verschil in vissen gevonden kon worden in het kiezen van de juiste onderlijn. Maar wat is de juiste onderlijn?
Dan internet maar op en zoeken maar. Wat viel dat tegen. Er was bijna helemaal niets te vinden en als je al wat vond, was het een beschrijving. Daar was ik dus niet echt mee geholpen. Toen had ik bedacht dat als ik een site zou beginnen met illustraties van onderlijnen en mijn bezoekers zou uitnodigen om mij hun tekeningen toe te zenden ik vanzelf aan al die illustraties zou komen. Helaas! Er kwam heel sporadisch eens een mailtje binnen en dan meestal met een vraag van wat voor onderlijn ze moesten gebruiken bij die en die situatie. Toch had ik er wel lol in gekregen en ben ik er toch mee doorgegaan.

Bij mij op de vereniging leerde ik iemand kennen die als hobby onderlijnen tekende in Corel Draw. Ware schilderijen waren en zijn dat. Ik heb toen gevraagd of hij samen met mij voor de illustraties wilde zorgen. Hij heeft mij tevens wegwijs gemaakt in het pakket Corel Draw.
Zijn naam is Jan Stroomer. Enthousiast en goed visser en tevens lid van de DSF. Mede met zijn hulp is de site geworden tot wat het nu is.

                       


Een voorbeeld van een prachtig getekende onderlijn.

Nog steeds denk ik dat de juiste onderlijn het verschil kan uitmaken van wel of geen vis. Bij ons op de vereniging wordt heel goed naar elkaars onderlijnen gekeken en als iemand ineens vis vangt, wordt altijd met een schuin oog gekeken naar de onderlijn die gebruikt wordt. Zelfs de kleur van de onderlijn kan het verschil tussen wel of geen vis uitmaken. Daar ben ik heilig van overtuigd. Het is per definitie niet zo dat de meest geavanceerde onderlijnconstructie de meeste vis opbrengt. Het is wel zo dat je met een goed uitgedachte onderlijn grotere afstanden kan overbruggen en ook dat kan het verschil tussen wel of geen vis uitmaken.
Uit reacties van mensen die mijn site bezoeken kan ik opmaken dat de site zeker een toegevoegde waarde heeft. Bezoekers uit België, Engeland, Denemarken, Frankrijk, de rest van Europa en zelfs uit Amerika weten mijn site goed te waarderen. Daar we ons brood anders verdienen dan via de site is het helaas niet mogelijk om er regelmatig mee aan de gang te gaan en daardoor duurt het soms [te] lang voor er weer een update is. Die kondig ik overigens niet meer via de prikborden aan omdat de vaste bezoekers vanzelf terugkomen. Om toch nog die paar zeevissers te bereiken die mijn site nog niet kennen, volgt hier nog eens het url: http://home.wanadoo.nl/escort

Met hartelijke sportgroeten en wie weet tot ziens!
Cor Juffermans