**KLAAR**            Of je nu door en kat-              of hondshaai gebeten wordt….

Of je nu door en kat- of hondshaai gebeten wordt….

door Joop Folkers

Welke fervente Ierlandganger kent ze niet, de kleinere haaiensoorten die soms tot vervelendst toe een aanslag op je makreelstrips plegen? Vooral de prachtig getekende hondshaai kom je werkelijk overal tegen. Zowel in ondiepe baaien als ver op de oceaan zorgen ze soms voor de nodige afleiding wanneer andere vissoorten als conger, kabeljauw of leng het laten afweten. Fanatieke boeven zijn het, die eigenlijk alles pakken wat je aan natuurlijk aas aan kunt bieden.

Kathaai (Greater Spotted Dogfish)
De kathaai is eigenlijk de grotere broer van de hondshaai. Het Ierse record staat momenteel op ruim 23 lbs. Het is een schitterend getekende haai die uitsluitend rond de bodem leeft. Omdat nauwelijks gericht op deze haaiensoort wordt gevist, is de vangst van een kathaai meestal een toevalstreffer! Een leuke bijvangst, zeker als je gebruik maakt van een lichte outfit (20 ponds). Kathaaien zijn geen moeilijke eters. Ze vreten werkelijk alles ze te pakken kunnen krijgen. Verreweg favoriet zijn slank uitgefileerde makreelstrips, met als goede tweede een stuk inktvis. De aanbeten zijn vaak fel en onophoudelijk. Helaas slikken de kathaaien het aas meestal. Speciaal uitgedokterde onderlijnen heb je niet direct nodig. Veelal worden ze tijdens de bodemvisserij aan een gewone conger/leng onderlijn gevangen. Omdat deze haaiensoort totaal geen culinaire waarde heeft, is het van belang dat je ze na het onthaken en een fotootje zo snel mogelijk in hun element terug zet!

                       


””

Hondshaai (Lesser Spotted Dogfish)
De hondshaai is ondanks zijn mooi getekende lijf niet echt populair onder de Ierse zeevissers. Ergens logisch want met hun kleine superscherpe tandjes, “slopen” ze binnen no-time je verse makreelstrip van de haak. Hondshaaien kom je werkelijk overal tegen. Zo hebben we ze volop gevangen in baaien waar hooguit 4 meter water stond maar ook ver op de oceaan met ruim 60 meter water onder de boot komen deze fraaie mormels veelvuldig voor. Dat ze nergens voor terug deinzen, blijkt onder andere uit het feit dat ze een 6/0 haak net zo makkelijk naar binnen werken. Ook vanaf de vele Ierse stranden kun je genoeg hondhaaien vangen. Zo heb ik tijdens avondwedstrijden aan de Ierse oostkust vissers gezien die maar liefst drie hondhaaien tegelijk vingen! De aanbeten van deze alles eter is vrijwel identiek aan die van zijn grotere neef. Korte felle stootjes, die eigenlijk continu doorgaan. Oke, qua sportvis is de hondshaai nu niet direct een kanjer, maar zoals ik net al even aanhaalde is hij zeker op die dagen dat conger en leng verstek laten gaan, een leuk alternatief.

                       


””

Opvallend is dat je hondhaaitjes vrijwel altijd kunt vangen. Ik bedoel hiermee te zeggen dat je nauwelijks afhankelijk bent van een bepaald tij. Echt zware exemplaren vang je vrijwel niet. Het Ierse record staat op ruim 4 lbs. Niet direct een spectaculaire, maar wel een leuke vis dus.

 

 

ANDEREN LAZEN OOK