**KLAAR**                Mijn favoriete kunstaas in de                 verschillende

Mijn favoriete kunstaas in de verschillende seizoenen (1)

door Rob Kraaijeveld

Het zal al weer zo’n acht jaar geleden zijn dat ik Luc Coppens ontmoette aan het Oostvoornse meer waar hij met de vliegenhengel op forel aan het vissen was. We kwamen al gauw aan de praat onder het genot van een bak koffie.

Hij vertelde me dat zijn grote passie het vissen op grote karpers was, maar dat hij in de winter veel aan het Veerse meer vertoefde en zo nu en dan aan het snoeken was in Belgie, maar dat het niet meeviel omdat er te veel vis meegenomen werd. Ik vertelde hem dat ik ook graag op snoek viste, en het ook wel eens op het grote water wilde proberen. Een boot hadden we toen nog niet maar die waren hier en daar wel te huur. En van het één kwam het ander. We zijn nu zo’n acht jaar verder en we hebben verschrikkelijk veel geleerd in al die jaren. Iedere periode van het seizoen heeft een bepaalde manier van vissen onze voorkeur. Hieronder een overzicht.

                       


Vis je jerkbait eens creatief binnen…

De eerste 2 maanden van het nieuwe seizoen zijn top. We kunnen op allerlei manieren mooie vissen vangen. De manier van vissen die ons het meeste aanstaat is het werpend vissen. Ook wij zijn begonnen met het trollen met allerlei kunstaas en kan in bepaalde wateren en bepaalde tijd van het jaar veel vis opleveren. Maar het allerliefste wat we doen is lekker de boot laten driften en dan met allerlei soorten kunstaas werpend vissen.

Mijn favoriete kunstaas in de eerste 2 maanden zijn jerkbaits, streamers, spinners en spinnerbaits. De planten meestal nog niet tot in de oppervlakte en kunnen we er perfect met jerkbaits overheen vissen. De vis ligt in deze tijd van het jaar vaak zeer ondiep soms op maar een meter water dus vergeet niet ondiepe platen af te vissen Vis je jerkbaits ééns een beetje creatief binnen. Veel sportvissers vissen hun jerkbait altijd op dezelfde manier binnen. Zelf vis ik mijn jerkbaits zeer gevarieerd binnen. Soms versnel ik en dan laat ik ze weer zeer langzaam over obstakels of planten heen glijden. Dan laat ik ze weer een tijdje stil hangen. Het gebeurt heel vaak dat vriend esox achter je jerkbait zwemt zonder hem te grijpen, maar op het moment dat je stopt met jerken en hem dan weer in beweging zet, zich alsnog vol overgave boven op je jerkbait stort. Want dat vind ik het mooie van werpend vissen. Het visuele, een vis die je over je kunstaas heen ziet schuiven dat geeft mij een enorme kick. Vis je jerkbaits wel op plaatsen waar obstakels of plantenbedden staan of bij ingangen van havens b.v.. Een talud waar je regelmati trollend vis vangt is ook de moeite waard om ééns af te vissen. Goede jerkbaits zijn er tegenwoordig bij goed gesorteerde hengelsportzaken genoeg te koop.

                       


Het visuele geeft een enorme kick.

Spinners en spinnerbaits worden volgens mij nog door veel sportvissers ondergewaardeerd. Spinners en spinnerbaits brengen bij ons over het hele seizoen gezien veel en ook grote vis in de boot. Spinners vis ik het liefste in de zomer in de kleuren zwart met rood. Ze mogen best flink aan de maat zijn. Daarom maak ik al mijn spinners en spinnerbaits zelf. De spinner zetten wij meestal in als er veel vegetatie is. Persoonlijk hou ik er van om een spinner snel binnen te vissen opdat wanneer een snoek zich tussen de planten bevindt en op de loer ligt hij bliksemsnel moet reageren anders is dat stuk blik alweer voorbij. Mijn spinnerbaits die nog al aan de zware kant zijn en voorzien van twee dreggen vissen we meestal voor de planten langs of over dieper gelegen taluds. Ik hou persoonlijk niet van spinnerbaits met een enkele haak want vast lopen in de planten doe je toch wel.

Nee dan gebruik ik daar liever een streamer voor. Iedereen die veel op het grote water vist en zeker die mooie heldere plassen die Nederland rijk is, komt vaak van die mooie plantenrijke stekken tegen. De ene keer fonteinkruid en de andere keer van dat gras wat soms tot in de oppervlakte doorgroeit. Neem van mij aan dat onze groene vrienden hier graag in liggen vooral als er van die gaten tussen zitten. Met een jerkbait is hier niet te vissen want er zitten steeds plantenresten aan je haken en een spinner draait al na een meter niet meer. Hier vissen wij dus graag met een streamer. Het voordeel van dit kunstaas is dat je hem dwars door de planten heen kunt vissen. Het tweede voordeel is als er veel gevist word dat je dressuur krijgt en slechts zeer weingen vissen met een straemer op het grote water. Pas je visserij aan de omstandigheden aan In sommige wateren vissen we ook veel met pluggen zoals de crainebait en de Joe bucher shallow raider. Dit zijn perfecte pluggen om werpend mee te vissen.

                       


Ook met sommige pluggen kun je uitstekend werpend vissen.

Naarmate de zomer vordert en het water warmer wordt zal het vangen van snoek ook steeds moeilijker worden. De maanden augustus en september staan bekend als moeilijke maanden. Dat verschilt van water tot water. Op een rivier kan je bijvoorbeeld in september nog goed werpend vis vangen terwijl dat op sommige plassen in augustus al een stuk minder is. Als de watertemperatuur ver boven de twintig graden komt zullen de meeste snoeken het diepere water opzoeken. Wat inhoud dat ze ook weer moeilijker te vinden zijn. Ze liggen meer verspreid over een plas. Dan schakelen we meestal over op trollen dat brengt in deze tijd van het jaar de meeste vis in de boot. Vis gerust eens over diep water kris kras over een plas heen. Grote snoeken hebben vaak een zwervend bestaan en soms pak je ze midden op een plas boven wel dertig meter water. Vrienden van mij vingen afgelopen seizoen trollend een dikke vis op een plas boven twee en dertig meter water aan een fatso en een dag later word er één verspeeld op dezelfde mannier.

Variëren met kunstaas brengt altijd meer vis in de boot. Soms lukt het bij ons ook helemaal niet ik weet nog goed een dag vissen met luc op een groot water. We waren al een uurtje of vijf aan het trollen geweest en hadden nog geen aanbeet gehad. Van alles had er al aan onze hengels gehangen. Van groot tot klein en van diep duikend tot ondiep duikend. Al zoekende in zijn koffer kwam luc een grote fire tiger shad van 25 cm tegen. Ik ga ééns gek doen zegt hij en schuift hem op een zestig grams loodkop en monteert aan weerszijde twee gamakatsu dreggen. Hij vangt op dit systeem in een paar uur tijd vier mooie snoeken. Doe ééns anders dan een ander. Doe ééns gek. Varieer je zal zien dat je vangsten oplopen.

                       


Wees voorzichtig met zomersnoek.

Wees wel voorzichtig met onze snoeken in vooral de maanden juli en augustus. Ik denk dat de snoek één van onze kwetsbaarste zoetwatervissen is. Ook wij hebben afgelopen zomer twintig minuten met een vis buiten de boot gehangen voordat hij weer op adem was en weer wegzwom en deze vis was nog geen minuut in de boot geweest. We zijn die dag gestopt met vissen want ik wil geen dode snoeken op mijn geweten hebben.
(wordt vervolgd)

ANDEREN LAZEN OOK