**KLAAR**                Met de fireball op groot wild

Met de fireball op groot wild

Door Marcel Asbroek

De fireball jig is uit Amerika afkomstig; het is eigenlijk niets anders dan een loodkop met een kortstelige haak en een dubbel bevestigingsoog, waarop men een dode aasvis kan monteren. Hij wordt in Amerika veel toegepast in de black bass en de walleye visserij. En zoals de meeste vissers onder ons wel weten, is de walleye familie van onze eigen snoekbaars.

De fireball is eigenlijk een klein onderdeeltje waar je ongetwijfeld in een hengelsportzaak zo voorbij zult lopen, maar van respectabele betekenis kan zijn voor onze vangsten. En daarom eigenlijk niet mag ontbreken in onze viskoffer om de doodeenvoudige reden dat het een verrijking is bij de presentatie van het  vissen met dood aas.

                       


“Elk gewenst taluudje en gaatje uitpeuteren. Marcel Asbroek doet niets liever”

Goede presentatie is erg belangrijk. Iets wat binnen schotbereik is zal immers sneller gepakt worden dan wanneer het zich ver buiten de aanvalszone begeeft. En daar zit nou net de kracht van de fireball. Je kunt met behulp van de fireball je aasvis op elke gewenste diepte presenteren en alle waterlagen afvissen zonder direct contact te verliezen.

Elk gewenst taluudje en gaatje uitpeuteren met je aasvis, en toch de zo belangrijke lijncontrole behouden. Want zonder de juiste lijncontrole is het hele concentratie spelletje over, dan mis je de aanbeten die op sommige dagen zo sneaky zijn alsof je op de bodem een kiezelsteentje raakt.  Dat zijn overigens vaak de grotere vissen. Zij werken je aasvis in een zuigende beweging naar binnen werken waarbij de hengeltop langzaam doorbuigt alsof je tegen de bodem aanloopt, en blijft plakken. Bij dat soort twijfelgevallen is het dan ook verstandig om de hengel in de handen te houden en een vijftal seconden te wachten om te constateren of het ook daadwerkelijk een aanbeet is. Bij de geringste twijfel is het dan ook een kwestie van de haak zetten!

Vele snoekbaarsvissers zijn al lang liefhebber van de fireball. Vooral op dagen wanneer het taai is en de stekelridders passief strak op de vloer blijven liggen. Juist op dit soort dagen kan deze montage net de jus over de aardappelen zijn. De aasvis flankt langzaam naar beneden en kantelt op de bodem De snoekbaars ziet hem en ligt er bijna met zijn neus boven op. Hij zet zijn stekels rechtop, waaiert met zijn borstvinnen en neemt een dreigende aanvalshouding aan. Dan net dat kleine opwaartse tikje met de hengeltop zet hem tot de aanval aan.

De fireball methode is ook een zeer geschikte en bovendien een van mijn favoriete manieren om de snoek te belagen.  Het is eigenlijk verticalen met een aasvis. Je kunt dan ook dezelfde methode toepassen. Je geeft een kort opwaarts tikje tot ongeveer 50 cm boven de bodem laat hem even zweven. En dan weer met een langzame gecontroleerde beweging af laten zakken In combinatie met de juiste bootsnelheid krijg je van zelf die diagonale neerwaartse glij-beweging

Zo gauw de winter zijn intrede doet en de watertemperatuur beneden de 8 graden komt mag het allemaal wat trager. Het motto is dan ook: “passieve wintervis vraagt oom een passieve presentatie” Kleine tikjes of dubbeltikjes voldoen meestal al Bij snoek is het ook vaak lonend om de aasvis wat langer een eindje boven de bodem te laten zweven.

                       


“Marcel met een pracht van een snoekbaars”

Met de bijhanger, in de volksmond ook wel de dode hengel genoemd, is het zeer goed mogelijk om je aasvis boven de bodem te laten zweven. De bijhanger heeft al menige visdag bij mij tot verrassend mooie resultaten geleid. Meestal prik ik op deze montage een wat grotere aasvis, soms wel tot 25 cm of een dode baars gaat er ook altijd wel in. Deze hengel steun ik meestal wat hoger boven de bodem af, naar gelang het aasgedrag en jaargetijde, zomers meestal wat hoger en s’winters in de nabijheid van de bodem.

In de winter op wateren met een schone zanderige bodem laat ik hem zelfs regelmatig over de bodem slepen en dat kan soms een dodelijke manier van vissen zijn en heeft mij al menig mooie vissen opgeleverd. Ik durf zelfs te stellen dat je met een fireball gerichter op grote snoeken en grote snoekbaarzen kunt vissen; natuurlijk aas kent immers geen dressuur! En, je kunt ook veel langzamer vissen dan met kunstaas. Al ligt je montage roerloos op de bodem dan is er nog kans op een aanbeet.

De montage is eigenlijk vrij simpel; Achter de fireball monteer je dmv sleeves een staaldraad met een dreg. Gebruik je echter wat grotere aasvissen dan monteer je er twee dreggen achter. Of je kunt ook twee aparte staaldraadjes met dreg aan beide zijkanten van de aasvis monteren.

Bij dit al bestaande systeem kleeft echter een klassiek nadeel; De dreggen zitten in de aasvis dus bij een aanslag gaat daar dan ook de meeste kracht van de aanslag in verloren. In plaats van de bek van de rover, die nietsvermoedend even zijn maag kwam vullen, wat toch vaak resulteert in missers. Zo kwamen we in Spanje waar we tijdens een meerval sessie op de inmiddels klonkschuwe en aan dressuur onderworpen meerval op een idee, wat we toen maar voor de flauwekul de ‘Rapala Rig’ genoemd hebben.

Hoe reduceer je missers tot een minimum? Je krijgt immers maar een kans op het haken van een vis. Met een vrijhangend systeem worden de kansen aanzienlijk verbeterd op het goed haken van een vis. Kijk maar naar de karpervisserij daar word het in combinatie met een boilie al jaren toegepast. Dus ging ik eens aan het sleutelen! De bestaande montage aangevuld met een paar kleine karperhaakjes en een buffer(kraaltje) die voorkomt dat je dreg naar achter schuift. De het eerste enkele haakje prik ik dan in het vetbubbeltje bij de borstvin en de achterste enkele haak in de buurt van de anaalvin. Zodoende krijg je dan het geheel van een plug.

Na langdurig testen kan ik je vermelden dat het aantal missers gereduceerd is tot een minimum en een groot bijkomend voordeel is dat je direct na een aanbeet de haak kan zetten. Denk hierbij aan stromend water waar vaak de gelegenheid van door laten bijten niet bestaat. En doordat de haak direct gezet kan worden, zit de takel altijd voor in de bek Een vereiste is echter wel dat het afzakken naar de bodem diagonaal dient te gebeuren, met een gecontroleerde lijnafgave en bootsnelheid. Dit is om te voorkomen dat de hoofdlijn verstrikt raakt in je takel wat uiteindelijk resulteert in een bewegingsloze dubbel getrokken vis, maar meestal is dat wel merkbaar aan de monotone weerstand aan de hengel. Zolang de boot langzaam in beweging blijft zal dat niet gauw gebeuren.

                       


“Een uitstekende montage die in de praktijk ook goed werkt”

Over dit onderwerp is in de loop der jaren al veel geschreven. Het zal echter altijd een persoonlijke keuze zijn waar iedereen een eigen voorkeur bij heeft. Ik prefereer als handhengel een stok met een middelharde actie met een lengte van 2.10 mtr , omdat deze stok de signalen nog duidelijk doorgeeft en toch nog een dempende werking heeft die de aanwezigheid van een roofvis doorgeeft. De  Antares M70 van Shimano en de fireball hengel van Fox vind ik hier  geschikte kandidaten voor. Als bijhanger  gebruik ik graag wat langere hengels meestal tussen de 2.40 en 2.70m. Het liefst vis ik graag rond de 2.40m, die drilt ook mooi af.

Zorg echter wel dat de hengel zover mogelijk op de rand van de boot is afgesteund zodat beide hengels niet op een lijn zitten. Deze stok mag wel iets zachter van actie zijn, om zo de voorzichtige aanbeten te kunnen registreren.  Vis je echter veel op een water met een sterk wisselende bodemverloop dan kan een hengel met een reel een uitkomst bieden omdat er dan met een simpele druk op de knop (thumbar) lijn bij gegeven kan worden.

Zorg ook dat de bijhanger binnen handbereik en op de juiste hoogte afgesteund staat Dat scheelt tijd en missers. Ik hou zelf van een hoge zitpositie en daarom maak ik dan ook gebruik van hoge steunen ( Scotty heeft verlengstukken) Ook moet een goede dieptemeter, die onmisbaar is in dit spelletje, in een hoek van je zichtveld aanwezig zijn, zodat er tijdig op de situatie ingespeeld kan worden Wat lijn betreft zou ik een dynema adviseren om de reden dat het de eigenschappen heeft om alle informatie door te geven aan de visser

                       


“Ook voor snoek werkt de Fireball uitstekend”

Haken zijn het belangrijkste onderdeel van de visserij dus is het ook een must om hier even goed aandacht aan te schenken. Ook tijdens het vissen even te controleren is minstens zo belangrijk, wat nog wel eens vergeten word. Goede haken hiervoor zijn Gamakatsu en de Fox carbon treble hook nr.4 Dit zijn dundradige dreggen die daardoor ook goed penetreren.

Maar nogmaals hoe scherp je dreggen ook zijn, als je ze niet regelmatig controleert en aanscherpt of vervangt, loop je altijd risico de vis van je leven te verspelen

Nalatigheid wordt altijd gestraft. Het vissen met een fireball is niet alleen spannend, maar soms ook uiterst effectief – probeer het eens…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -