**KLAAR**              Megasnoek               63 -

Megasnoek 63 -

door Co Sielhorst

Dat vissen zal deze keer nog niet mee vallen. Ik voel er helemaal niets voor om op een big game boot te gaan zitten. Er zit voor mijn gevoel geen greintje eigen inbreng in. Een super turbo boot vaart over de geschikte stekken. Als de kapitein dat wil worden er goede stekken bevist met materialen en technieken waar ik helemaal niets van weet. Wat verder het doel van een dergelijke expeditie is en waar dan op gevist wordt word me ook niet duidelijk. De verkoper van deze trip weet als belangrijkste argument aan te voeren dat de drank gratis is. Het lot van een gevangen vis blijft uiterst vaag. Laat maar, ik doe niet mee.

Er blijft niets anders over dan rondkijken langs het water. Bij de havens is veel te zien. In stille hoekjes scharrelen harders langs de stenen. Ze schrapen algen van de basaltblokken. Een oude man zit vissen te voeren terwijl een klein legertje het haventje met hengels bestookt. Met die hengels wordt werkelijk geen visje gevangen. Niet omdat er geen vis zit. Ik zie ze overal zwemmen. Harders, kleine kleurige visjes, een enorme school klein grut zwiept langs de oppervlakte. Er gebeurt iets in de diepte. De oude man gaat gewoon door met het voeren. Er heeft zich een grote drukke school vissen voor zijn voeten verzameld. Ik zie niet goed wat hij nou in het water gooit. Het lijkt op brood maar dan in hele kleine stukjes gesneden. Regelmatig maken zich vissen los uit de school en graaien langs de oppervlakte en verdwijnen spetterend weer in de diepte. Het zijn stuk voor stuk vissen van meer dan één pond. Ik ken ze niet. Het lijken lipvissen, maar ik weet het niet zeker.

Langzaam maar zeker raakt het voer op. De oude man glimlacht en strooit de laatste kruimels over het water. Ik loop verder. De grote stenen bieden veel schuilplaatsen. Vissen schieten in en uit donkere gaten. Dan komt er een gehaast koppel harders aanstuiven. Er zwemmen twee grotere vissen achter ze aan. Als door de bliksem getroffen blijf ik staan. Barracuda’s, geen twijfel mogelijk. Wat een grote ogen. Ze lijken wel verchroomd. Een snoek is gestroomlijnd maar dit is nog veel strakker. Die koppen zijn spitser. Ze houden de harders moeiteloos bij. Ik denk dat ze daarom zo nerveus zijn. Wat zou ik deze vis graag eens vangen. Ik heb een raar hengeltje in de koffer gefrommeld. Een stevig boothengeltje. Ik heb het niet zozeer gekozen om de mooie actie die erin zit maar meer om het feit dat het dingetje vijfdelig is en in de koffer past. De rest is me nog niet helemaal duidelijk.

Een dag later loop ik met mijn vrouw langs, alweer een haventje. Mijn oog valt op een rij kraampjes langs het water. Daar tref ik aasvissen aan waar ik als snoekvisser helemaal van begin te kwijlen. Met minimale middelen ga ik een poging wagen. Met goed aas in de buurt van de vis komen is voorwaarde één. Daarna zie ik wel verder.

Na een vroeg ontbijtje ga ik er op af. Er vertrekt een enorme veerboot naar een ander eiland. Diesels dreunen een zwarte wolk roet de lucht in. Pas als de rook op is getrokken zie ik dat er nog een veerboot ligt. Nog veel groter. De honderd meter lange kade waar ik de barracuda´s zag is helemaal opgeslokt door het gevaarte. Andere optie is voor een blokkendam vissen. Het water is kristalhelder. Zover ik kan kijken betonblokken van twee bij twee. Nee, dit is waaghalzerij.

                       

In de haven vis genoeg, leuk, meer spul voor een telescoophengeltje. Meer de witvisbenadering. In het dorp wordt karpervissen aangeprezen, in een soort zwembadje. Nee, zo erg is het nog niet met me. Ik ga het nog een keer proberen. Scheur met het gehuurde Fiatje weer naar de haven. Een zee van ruimte deze keer. Op een rustige plek zie ik lange dunne vissen langs de bodem schuiven. Het zijn gepen. Verderop haalt een man halsbrekende toeren uit om een vis te landen. Een prachtig paars beest. Geen idee wat het is. Ik tuig mijn hengel op en prik een makreeltje op een haak 4/0 en ga werpen. Binnenvissen als een plug. Een uur en enkele makreeltjes later geef ik het op. Het makreeltje is gammel geworden en ligt voor de kant. Er beginnen allerlei bonte visjes aan te plukken. Licht spul was leuk geweest hier. Ik heb verkeerd gegokt.

                       


“Karper vangen in een soort van zwembad…”

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Co Sielhorst stopt met wekelijkse column Total Fishing
Total Fishing Import -
image description
Megasnoek 166
Total Fishing Import -
image description
Megasnoek 165
Total Fishing Import -