**KLAAR**  Megasnoek 38

Op zoek naar Megasnoek - (deel 38)

door Co Sielhorst

2 november 2002.

De weg is nog niet helemaal duidelijk. Daar moet verandering in komen. Voor de komende paar weken ga ik me helemaal op één water richten. Ik wil proberen om de boel daar flink onder druk te zetten. Twee keer per week vissen en tussendoor nog een keer voeren met vis. Zo hoop ik op wat regelmatiger bezoek van snoek. Er ligt vaak iets lekkers voor ze.

                       

Er heeft de afgelopen weken steeds één hengel met dyneema lijn bij gestaan. Net als met de nylonlijn ook met een dobber. De paar aanbeten die er kwamen had ik op de dyneema lijn. Ik denk dat het drijfvermogen van de gevlochten lijn iets teveel druk op het aas geeft. Als een snoek mijn aasvis oppakt en weg wil zwemmen loopt de druk nog verder op. Die vis wil niet echt soepel naar binnen. Ik heb nu twee keer het elastiek zien breken. Reden genoeg om weer eens goed naar de aasaanbieding te kijken. Ik ga weer naar nylon lijn op beide hengels.

Donderdag is een prachtige dag. Zonnig en bijna windstil. Ik heb de hele dag de tijd voor een vis. Met één aanbeet ben ik hier al helemaal tevreden. Het ritme zit er goed in nu. Drie keer in de week krijgen ze makreeltjes. Er gaan er niet teveel in. Anderhalf pond per keer. Ongeveer twintig visjes verspreid over dertig meter oeverlengte. Ik geloof niet dat het snoekbestand hier erg groot is. Van andere vissen die mee snoepen heb ik nog helemaal niets gemerkt. Vandaag gaan er ook weer wat makreeltjes te water. Hengel één gaat niet zover uit de kant naar vier meter.Met de andere stok zet ik wat forser aan. Dertig meter uit de kant zal het ongeveer acht meter diep zijn. Het zonnetje maakt het heel aangenaam. Ik heb niet de hele klerenkast aan.
De koffie smaakt me buitengewoon. Wat ik wel mis is die sigaar. De fase dat ik er best een tankstation voor zou overvallen ben ik gelukkig voorbij. Vijf weken nu. Dat geef ik niet meer prijs. Het is afgelopen.

Er zijn opvallend veel vogels op pad. Het is een prima dag voor al die kleine wereldreizigers. Veel soorten zijn al lang op hun winterverblijf. Vandaag zijn er opvallend veel kieviten in de lucht. Het ziet er allemaal erg onrustig uit. Doelloos. Hoog boven de plas klit een groot aantal vogels samen. Met de kijker probeer ik de oorzaak van deze paniek te vinden. Hoog boven het nerveuze gedoe cirkelt een stip. Dat kan toch haast niet. Het lijkt een buizerd. Dat is een sul waar geen vogel zich aan stoort. Een soort goedzak die alleen muizen eet. Laat zich wegpesten door kraaien. Dan knalt er iets anders mijn beeld binnen. Vleugels als sikkels, spitse staart. Silhouet van een snelle jager. Dat is de oorzaak van alle paniek. Een slechtvalk. Ik verlies hem ook weer snel uit het oog. Ik heb ook nog een paar dobbers om in de gaten te houden. Ik weet dat het rond half zes donker wordt. Zover is het nog lang niet. De zon geeft aan dat ik ergens halverwege ben. Hoe laat zou het zijn. Wil ik het wel weten? Eigenlijk weet ik het zo ook wel. Ik hoef niet naar de auto te lopen om op de klok te kijken. De zon beschrijft ook een cirkel. Net als de wijzers van de klok. Nee, ik wil het niet weten. Zo meteen ga ik nog overwegen om ergens anders heen te gaan. Ik vertik het. Dit is een moeilijke fase. Volhouden is de enige manier om tot resultaat te komen. Zaterdag kan ik hier ook al niet vissen. Ik zal dan in ieder geval wel gaan voeren om de regelmaat niet stuk te maken. Ik blijf lekker zitten tot het donker wordt. Er gebeurt niets meer.

Zaterdag wordt een kunstaasdag. Om het ritme niet te verstoren ga ik in alle vroegte nog voeren op de plas. Tot volgende week meiden….. De rest van de dag zit ik bij Willem Stolk in de boot. Hij is graag op het stromende water in de weer. Zijn aangename gezelschap en uitgekiende techniek maken er toch nog een heel aangename dag van. Met mijn veel te lichte hengeltje kan ik volgens Willen absoluut geen vis haken. Ik heb er de hele dag hard voor gewerkt. Na een aantal lossers lijk ik dan eindelijk iets te hebben gehaakt. Het blijft best wel een poosje hangen. Willem ziet de griezelige bocht in het lichte hengeltje en grijpt zijn camera. Een fractie van een seconde voor hij afdrukt is het weer gedaan. Ik heb het bewijs geleverd. Met dit hengeltje valt het niet mee om een vis te haken. Ligt dit aan het hengeltje of aan het aas? Willem heeft helemaal gelijk gekregen. Ze zijn er allemaal afgerold. Ik heb weer een leuke puzzel om op te lossen.



ANDEREN LAZEN OOK

image description
Co Sielhorst stopt met wekelijkse column Total Fishing
Total Fishing Import -
image description
Megasnoek 166
Total Fishing Import -
image description
Megasnoek 165
Total Fishing Import -