**KLAAR**  Megasnoek 3

Op zoek naar Mega-snoek! - (deel 3)

door Co Sielhorst

…Co Sielhorst heeft zichzelf een doel gesteld voor het jaar 2001: het vangen van een mega-snoek. Een vis van plus 35 pond of boven de 1,25 meter. Het plan is rond. Het water waar het moet gebeuren is gekozen. De zoektocht begint in januari 2001. Dan zal hij van iedere sessie een verslag maken…


13 januari 2001

Het is nog vrij donker. Er staat een pittig windje. Alle kleding is uit de kast gekomen en absoluut nodig. Ik merk zelfs dat de afstandjes door de harde tegenwind maar net te halen zijn. Meestal heb ik een soort voorgevoel, dat kan goed zijn of niet goed. Nu is het volkomen neutraal. Resultaat tot nu toe, twee prachtvissen de voorgaande keren. Het aantal nog te vangen vissen wordt nu wel rap kleiner, nog twee of drie schat ik. Dat is toch een speld in een hooiberg, daar moeten domweg uren voor gemaakt worden.

De harde koude wind geeft te denken. Door opstuwing naar de kant waar ik nu zit zal het water aan deze kant van de plas tot op grote diepte snel en veel afkoelen. Dat is niet gunstig, de eetlust van een vis gaat omlaag als het kouder wordt. Voedsel wordt bij lagere temperaturen langzamer verteerd. De koude periode met lagere temperaturen en pittige vorst in de nachten is net ingevallen. Al met al gaat de verwachtingsmeter na een paar uurtjes toch in het rood.

                       Het gaat steeds harder waaien. Ik probeer mijn paraplu schuin voor me te zetten. Hij was al niet best meer -maar nu stijf van de kou- blijft hij niet meer open staan. Dan gaat alles dicht wat er dicht te ritsen valt en ik ga schuin van de wind af zitten. Dat helpt iets. Het geeft me wel tijd om na te denken. Hardnekkig volhouden op dezelfde stek is misschien niet altijd verstandig. Als ik nou voortaan steeds zorg dat ik de wind in de rug heb, geeft dat twee voordelen. Er ontstaat een onderstroming bij harde wind. Die onderstroming loopt altijd tegen de wind in. Met de wind in mijn rug resulteert dat in een waterverplaatsing naar mij toe. Warmer water uit diepere lagen komt dus binnen bereik, misschien dat de snoek zich daar ook prettiger voelt. Dat ik me prettiger voel als ik een ijzige wind achter me kan krijgen is wel zeker.

Het is allemaal nog wat schimmig, de ervaring zal het moeten leren. Zonder dalen zijn er geen pieken, dit was een dalletje, goed voor het karakter.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Co Sielhorst stopt met wekelijkse column Total Fishing
Total Fishing Import -
image description
Megasnoek 166
Total Fishing Import -
image description
Megasnoek 165
Total Fishing Import -