**KLAAR**                Loodkopmontages voor Bull-Dawgs.

Loodkopmontages voor Bull-Dawgs.

Door Eddy te Mebel.

De Bull-Dawgs en andere grote twisterstaart modellen zijn in Nederland al vele jaren ingeburgerd, zowel bij de kunstaasvissers als bij de roofvissen.
Toch kleven er een aantal nadelen aan deze kunstaasjes. Ten eerste zijn de prijzen van rubber de laatste jaren sterk omhoog gegaan en ten tweede moeten de veel modellen nog gemonteerd worden op een loodkopmontage. Zelf heb ik hier veel problemen mee gehad, evenals vele mede-vissers.

Om een voorbeeld te noemen; bij een harde aanbeet vloog de Bull-dawg of ander groot rubber van de haak of ging op z’n minst los zitten. (ook wanneer deze met superlijm vastgelijmd zat). Na lang experimenteren ben ik tot een eenvoudige en goedkope oplossing gekomen. Elke kunstaasvisser die geen twee linkerhanden heeft en een soldeerpistool vast kan houden, kan de montage maken.

                       


Zware loodkoppen; grove haken.

Als ik met groot rubber ga vissen, gebruik ik meestal tamelijk zware loodkoppen zo tussen de 30 en 45 gram. De meeste loopkoppen van dit formaat zijn dan ook voorzien van een enorme grote jighaak. Ik ben hier niet zo’n voorstander van en ben van mening dat je hier soms (kleinere) snoeken onnodig letsel mee toebrengt. Dat gaf voor mij de doorslag om de grote jig-haak eraf te knippen en te vervangen voor twee kleinere scherpe dreggen.
Een aantal jaren geleden heb ik als eens een artikel in 2 delen voor Total Fishing geschreven hoe ik deze dreggen monteer met RVS draad, dus daar ga ik nu ook niet verder op in. (Klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2 van dat artikel). Deze keer ga ik de bevestiging voor het rubber uitleggen, want ondanks dat ik de haakbocht afknip moet het kunstaas toch muurvast komen te zitten.

                       


Bewerkingsvolgorde van de montage.

Al geruime tijd was mijn mening dat er meerdere grote weerhaken op de haaksteel moesten komen die het kunstaas vast moest houden, maar het moest eenvoudig, goedkoop en niet te complex worden. Al snel ging ik aan de slag met RVS draad dat ik gebogen (als weerhaak) op de haaksteel soldeerde. Dit werkte prima, alleen mochten er op de haaksteel nog wel meer weerhaken zitten , maar daarvoor was geen ruimte meer om te solderen.
Als snel viel mijn oog op een stuk gaas, waar ik een stukje uitknipte.
Dit soldeerde ik op de haak en nu had ik plotseling maar liefst acht weerhaken in plaats van twee. Ik heb het al vele malen uitgeprobeerd in de praktijk en het blijkt super te werken.
Het mooiste is dat je het precies zo kunt maken als je het hebben wilt en het is nergens te koop en niemand heeft het (tot op heden), dus je zal zelf aan de slag moeten.

                       


Stap 1: Knip de jighaak door vlak voor de bocht. (zo lang mogelijke haaksteel laten zitten).
Stap 2: Voor de zekerheid schuur ik de rechte haaksteel even iets blank voor een betere hechting van het soldeer.
Stap 3: Span de loodkop in een bankschroef en strijk wat S-39 op de haaksteel. (tegenwoordig is dit weer te koop in de meeste bouwmarkten). Dit zorgt voor een snelle en betere hechting.
Stap 4: Soldeer het stukje gaas op de haaksteel met behulp van een soldeerbout of pistool. Daarna het geheel afspoelen en goed schoonborstelen onder de kraan met water, want S-39 laat alles roesten als je het niet goed verwijderd.
Stap 5: Als laatste buig je de uiteindjes van het gaas in de vorm van een weerhaak.
LET OP: doe dit niet voor het solderen want dan kun je er met de soldeerbout niet goed meer tussenkomen.

                       


Voor kleine montages gebruik je wat fijner gaas en voor de echt grote montages gebruik je uiteraard wat grover gaas. Zelf gebruik ik gaas (voor de Spro Bull Dawgs) met een maaswijdte van ongeveer twaalf millimeter.

Of het nu twisters, Bull Dawgs of andere grote shadmodellen zijn; ik gebruik deze montage nu bijna overal voor en tot op heden ben ik hierover zeer tevreden. Ondanks de grote weerhaken, schuiven de kunstaasjes er redelijk goed overheen. Zorg er wel voor dat het kunstaas recht op de haak komt te zitten, want er is geen weg meer terug. Als je het aas eraf wilt halen heb je bijna een zakmes nodig om het eraf te snijden.

                       


Als laatste wil ik nog even toevoegen dat je het gaas zowel horizontaal als verticaal op de haaksteel kunt solderen, afhankelijk van het aas dat je wil monteren. Bijvoorbeeld: een shad is hoog en smal; dus verticaal solderen, maar een Bull-Dawg is aan de kop breed en plat; dus horizontaal solderen.

Ik wil de handige knutselaar dan ook succes wensen met deze montage. Het is even knutselen, maar zeer zeker de moeite waard.En als laatste wil ik ook nog even kwijt dat dit ook goed werkt voor een dode aasvis. De vis blijft goed op de plaats zitten en gaat er niet meer van af.
Doe er je voordeel mee.

                       

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -