**KLAAR**            Kunstaas nader bekeken…de Zamserie

Kunstaas nader bekeken…

De “Zam 11”

Sinds een paar maanden is op de  Nederlandse markt het broertje van de Zam 16 en 22 verkrijgbaar. Familie van de in Scandinavië al legendarische Zalt. De bedenker en tevens eigenaar van Zalt is Peter Rolen. Een man met 30 jaar ervaring als het gaat om het bedenken en ontwerpen van  kunstaas.  Een man met de mentaliteit van; waarom iets goeds maken als het ook perfect kan…

En hij is daar in ook redelijk geslaagd. Zo lanceerde Zalt AB in het begin van het vorige jaar de Zam16 en al snel volgde zijn grotere broer de Zam 22. Het succes van deze verleiders leidde een aantal maanden terug tot een kleintje luisterend naar de naam “ Zam11”. Het getal achter het woordje Zam geeft overigens de lengte van het kunstaasje aan. De Zam11 is dus elf centimeter en verkrijgbaar in een drijvende (10 gram) en zwevende (17 gram) uitvoering in een veelheid aan kleuren.  Hieronder is één derde van de beschikbare kleuren te zien. Van felle tot natuurlijke kleuren, dus voor ieder wat wils zullen we maar zeggen.

                       

De constructie:

Om te laten zien waarvan een Zam gemaakt is en hoe hij  verder geconstrueerd is zijn we aan de slag gegaan met een Zam en een zaagje. Het leek zo simpel, maar het koetje was moeilijker te slachten dan gedacht. De vrij dikke “huid” en de interne constructie maakte het een nuttig besteed uurtje… Zoals op de foto te zien is heeft de Zam11 vijf kogeltjes in zich. Twee kleintjes die voor het geluid zorgen en drie grote. De bovenste twee hebben invloed op de werp eigenschappen van de Zam11. Net als bij de Long casting minnow van Rapala

                       

kunnen deze kogeltje vrij door het lichaam van Zam11 bewegen. Tijdens de worp zullen de kogeltjes zich naar de staart van het kunstaasje bewegen om er zo voor te zorgen dat het meeste gewicht zich het eerst richting horizon verplaats. Dit is de voornaamste reden waarom er zo ver en nauwkeurig met zulke ontwerpen geworpen kan worden. Tijdens het binnen vissen rollen de kogeltjes weer terug richt duiklip en zorgen dan voor de maximale uitslaande actie van het betrefende kunstaas.

De twee kleine kogeltjes produceren door het harde plastic en vinnige actie meer dan genoeg geluid. Het hoge tonerig geluid hoor je al van verre aankomen.  Het duiklipje en de drie bevestigingsoogjes voor de dreggen en onderlijn zijn in het ontwerp ingegoten en zijn niet dan wel haast onmogelijk om los te trekken. We hadden er ieder geval grote moeite mee. Dreggen en splitringen zijn vaak het sluitstuk van de begroting en dan voornamelijk het stuk waarop bezuinigd wordt.

Over de splitringen hebben  we verder geen aanmerkingen, ze zien er degelijk uit een sluiten naar behoren. Ook nadat je de dreggen hebt vervangen. Niet omdat deze niet goed zouden zijn maar uit het punt van weidelijk vissen is dit wel aan te raden. De naam zegt het al zoutwaterdreggen roesten niet.  We merkten wel dat vooral de suspenderende uitvoering gevoelig is voor grote verzwaringen. Een te grove dreg of onderlijn zorgt er voor dat het aasje zinkt in plaats van suspendeerd.

Eigenschappen:

We hebben er nu een tijdje mee gevist en wat het meest verbaasde was dat zo’n kleine plugje zich zo makkelijk nauwkeurig laat werpen en zoveel actie in het water kan brengen. Ze vertoont voldoende pit, zowel met lage als hoge inhaalsnelheden,  dat  de naam  “Adhd-tje11” misschien een betere benaming geweest zou kunnen zijn. De stabiliteit onder hoge snelheden of stromingsdruk is voldoende om haar naar behoren te kunnen blijven vissen. Dit heeft zeer waarschijnlijk te maken met het buikkogeltje en het kogeltje wat zich tijdens het binnen vissen naar het duiklipje begeeft. 

Hoewel er geen duidelijke duikdiepte is aan te geven wegens de vele factoren die mee kunnen spelen, neem bijvoorbeeld de stroming, gebruikte lijndikte of de snelheid van binnenvissen. geven we dan ook alleen een maximale duikdiepte aan waarop we de Zam11 tot nu het hebben gekregen. Deze maximale waarden lagen tussen de twee meter voor het trollen  en anderhalve meter voor de overige toepassingen. Het is in ieder geval in zijn algemeenheid aan te raden om het materiaal aan te passen aan het formaat kunstaas, zo ook voor de Zam11.

                       

Al spelenderwijs kwamen we er achter dat zowel bij de drijvende als suspenderende uitvoering het even stil laten vallen van Zam11 een absolute topmanier van vis vangen is. Je creëert bij de drijvende versie op die manier namelijk een dodelijk “hangmoment”. Door  zijn zweverige karakter zal het plugje namelijk niet direct snel naar het oppervlakte stijgen. Echt een erg goede manier voor die momenten dat het niet gaat zoals we zo graag willen…Meer informatie op : www.zalt.nl