**KLAAR**          Knipoog naar de lente…

Knipoog naar de lente…

Door Joop Folkers

Op het moment dat de dagen weer gaan lengen en onze gevederde vrienden ons ’s morgens weer verrassen met een fraai fluitconcert, bekruipt me jaarlijks weer dat fijne gevoel. De lente is weer in aantocht!

                       


Vooruitdromen
Ik denk dat verreweg de meeste sportvissers jaarlijks weer naar deze periode uitkijken. Zeker als de temperatuur enkele graden oploopt worden zowel onze fauna als de flora stevig geactiveerd om hun voortbestaan veilig te stellen. Ik vermaak me altijd weer kostelijk als ik tijdens mijn tochten langs de vele kleine tuindersslootjes, de dikke spiegel- en schubkarpers enorme boeggolven zie trekken. Een ander uniek gezicht vind ik altijd weer de kracht die brasems en ruisvoorns tijdens het paairitueel kunnen ontwikkelen, waarbij rietkragen soms half onder water worden gedrukt.

Ook de meeste zeevissers krijgen langzaam maar zeker alweer behoorlijk de kriebels. Zo rond half april verschijnen namelijk meestal de eerste zeebaarzen weer binnen het bereik van onze hengels en dat is toch al weer binnen 8 weekjes. Kortom, het maakt geen snars uit of je nu zout- of zoetwatervisser bent. De komende maanden kom je als sportvisser gewoon volop aan je trekken.

                       


””

Eerste zeebaarssessie
Waarom weet ik niet, maar mijn eerste zeebaarssessies vinden vrijwel altijd plaats vanaf de kant. Gewoon lekker relaxed een stek opzoeken en smijten maar, vaak met wisselend succes. Zo heb ik het bijvoorbeeld meegemaakt dat ik vanaf het strand bij de Slufterdam op een ochtend maar liefst 6 mooie zeebaarzen aan een lepel wist te vangen! Zomaar ineens ergens eind april, vissend vanaf de doorlopende zandbank richting het gat van Hawk.

Oké, natuurlijk waren de omstandigheden die dag perfect. Er stond maar weinig wind en dankzij het warme voorjaar was de zeewatertemperatuur al opgestuwd naar 14 graden! Machtige momenten, die vast in je geheugen gegrifd staan! Uiteraard heb ik deze dag meerdere keren getracht te herhalen, maar ben ik in vrijwel dezelfde periode nooit verder meer gekomen dan een mini zeebaars. Maar dat is denk ik het leuke van vissen, je bent slechts zelden op het juiste moment op de juiste stek.

                       


Zo rond eind april, begin mei arriveert de rest van de zomervisfamilie onder de kant. De vaak enorme scholen harders vestigen zich in de vele grote en kleine kusthavens terwijl ook vriend geep en makreel zich steeds dichter onder de kant wagen. Ook de vele sportvisschepen veranderen in deze periode snel van taktiek en verruilen de ankervisserij voor het niet meer weg te denken makrelen vissen! Kortom, voor iedere geaarde sportvisser is er de komende tijd wel iets te beleven langs die grote zoute plas.