**KLAAR**                Klein                 kunstaas

Klein kunstaas

door Piet Driessen

Door de vele verhalen over grote roofvis zijn veel vissers bijna automatisch overgeschakeld naar ander kunstaas, waaronder grote jerkbaits, shads en pluggen.

Kleiner kunstaas wordt tegenwoordig vaak over het hoofd gezien en ik denk dat je met kleiner kunstaas veel en veel meer aanbeten en dus ook actie kan verwachten aan het water. Maar ook grote snoek, baars en snoekbaars wordt in bepaalde periodes uitstekend en soms zelfs beter aan klein kunstaas gevangen.


                       


Klein kunstaas wordt vaak door de visser over het hoofd gezien. De vis denkt daar duidelijk anders over.

Onder klein versta ik kunstaas tot een lengte van 12 cm, middelgroot van 13 tot 20 cm en onder groot kunstaas 21 cm en groter. Klein kunstaas dat zich de laatste jaren prima heeft bewezen zijn spinners, plugjes, bladpilkers en natuurlijk ook de kleine shadjes. De plugjes en spinners gebruik ik in hoofdzaak voor het vissen van 0 tot 3 meter en de shads zijn prima geschikt voor water vanaf 0 tot 6 meter en de bladpilkers vanaf 2 tot 6 meter en zo heb ik al het water dat ik wil bevissen in de zomermaanden onder controle met klein kunstaas. Verder is het voordeel van klein kunstaas dat ik veel lichter materiaal kan gebruiken. Met lichter materiaal bedoel ik dan een hengel tot 30 gram met hierop een licht dynema lijntje van een pond of 10.

                       


Klein is fijn…


Met spinners vis ik in het algemeen met maat 3 of 4 in zilver of koper kleur plus een plukje rode wol of bucktail op de dreg. De bladpilkers die ik gebruik zijn die van Chicada en Dam. De kleuren zijn dan voor helder water zilver en blauw en voor troebel water groen en oranje. Dit geldt ook voor shads die ik in deze periode gebruik. Verder zijn er gelukkig de laatste jaren vele kleine pluggen op de markt gekomen. In de zomerperiode vis ik vaak met pluggen die niet groter zijn dan 6 cm. en geloof me het zijn echt niet alleen de kleine vissen die er op reageren! De firetigerkleur is en blijft altijd een zeer goede vanger. Met zonnig weer vis ik het liefst met wit en met bewolkt weer met zwart oftewel met open weer lichte kleuren en donker weer donkere kleuren. Wat de actie betreft varieer ik in deze periode veel met snelheid Dat levert dan de meeste vis op, snel vissen zal geregeld voor verassingen zorgen. Probeer deze zomer eens enkele dagen kleiner kunstaas en je zult nog versteld staan hoe groot de rovers kunnen zijn die zich melden. “klein is fijn”. Succes ermee!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -