**KLAAR** **KLAAR**              Verminkte               vis

Verminkte vis

Vorige week was Ludo Spronck uit Borgharen opnieuw bezig met het redden van vissen uit droogvallende poelen in de uiterwaarden langs de Maas. Door het hoge water spoelen er altijd de nodige vissen over de dijk die dan later niet meer terug kunnen

Vorig jaar kon u reeds van hem een artikel op Total Fishing lezen over de grote aantallen vissen die hij uit deze poelen heeft kunnen redden. (Kijk in het archief

                       

van de rubriek Varia op deze site onder Titel: “Warm hart voor koudbloedigen”) Grote karpers, snoek en snoekbaars mogen blij zijn dat Ludo zich in het zweet wil werken want dat het zwaar werk is staat buiten kijf. Op dat soort momenten laten organisaties zoals de Dierenbescherming het volledig afweten, gewoon omdat ze letterlijk geen vuile handen willen maken. Daar zijn de sportvissers dan weer wel goed voor. Afgelopen week tijdens het redden van de nodige vissen (waarbij hij in één poel o.a. een school van 20 wonderschone en grote kopvoorns ving) kwam Ludo plotseling steeds meer verminkte palingen tegen die inmiddels wel hartstikke dood bleken.

Deze vissen hadden bijna allemaal een lengte van 80 tot 100 cm. Dit waren schieralen die aan hun trek naar de paaigebieden in de Sargassozee waren begonnen. Zij moeten daarbij verschillende waterkrachtcentrales passeren, wat een voor hen uiteindelijk schier hopeloze tocht wordt. Bij iedere passage sneuvelt een behoorlijk percentage en uiteindelijk blijven er van de paairijpe vissen slechts enkele of helemaal niets over. Dan probeert er ook nog een paairijpe groep palingen via het IJsselmeer naar de Noordzee te zwemmen waarin slechts 1 op de 700 dieren slaagt omdat ze zich massaal vastlopen in de netten van beroepsvissers. Stel je eens voor; van een groep van 70.000 (!) vissen bereiken er slechts 100 de overkant van het IJsselmeer, die dan nog moeten beginnen aan hun lange tocht naar de Sargassozee. En nog snapt de politiek en het beroep niet waarom de aalstand terugloopt…. Het grote probleem bij de krachtcentrales is dat je van die verminkte vissen zelden of nooit iets terug ziet of het moeten bijzondere omstandigheden zijn die daar voor zorgen. Die omstandigheden waren er nu bij toeval. Door het zeer hoge water van voorgaande weken werd er een groep verminkte vissen over de dijk gestuwd.

                       


Bij toeval ontdekt

Deze vissen zijn zeer waarschijnlijk slachtoffer van de krachtcentrale in Lixhe. Bij toeval liep Ludo er tegen aan. Op verzoek van Total Fishing maakte hij de foto’s die bij dit verhaal staan en schakelde hij tevens de Regio t.v. van Limburg in. Die haalden de gedeputeerde Vestjens voor de camera die weinig anders meer kon verklaren dan dat dit echt niet kon en dat er geen nieuwe krachtcentrales zonder visgeleidingsystemen zouden komen. (Er zit een nieuwe centrale bij o.a. Borgharen aan te komen) Dhr. Vestjens zegde voor de camera toe dat de bouw van de nieuwe centrale zonder visgeleidingsysteem gewoon niet door gaat. Ook gaat Vestjens praten met de centrale in Lixhe. En het blijft natuurlijk niet alleen bij paling. Ook karper, snoek en vooral zalm worden het slachtoffer. Aan de ene kant worden miljoenen uitgegeven om de zalm terug te krijgen. Aan de andere kant worden ze zonder bescherming via de krachtcentrales de dood in gejaagd.

                       


Op een klein oppervlak lagen honderden dode en verminkte paairijpe dieren

Ludo heeft vervolgens ook nog RTL 4 ingeschakeld die ook opnamen hebben gemaakt en uitgezonden in hun nieuwsuitzending. Het blijkt gewoon dat de enige manier om de publieke opinie en de politiek te bewerken is door ze met dit soort beelden te confronteren en dan ter plekke of later aan de hand van de beelden of foto’s om een reactie te vragen. Toeval of niet gisteren (2 december) werd er in de 2e kamer eindelijk een motie ingediend waarin om het aanleggen van visgeleidingssystemen gevraagd werd. De motie werd gelukkig aangenomen.
Er is licht aan het einde van de tunnel……