**KLAAR**                Karperpassie 4A

Karperpassie 4A

door Co Sielhorst


Ultralicht hengeltje.

Ik ben er behoorlijk gek van. Viel nog niet mee om een blankje te vinden van twaalf voet met een testcurve van één pond. Wat buigt dat sprietje mooi. Even een topoog erop lijmen. Als ik er een lijntje aan knoop, trekkracht één pond, is het niet kapot te trekken met dit hengeltje. Ik wil graag met een superlicht stokje aan de gang, alles kan nog zoveel subtieler. Aasaanbieding, haakmaat, pennetjes, alles kan kleiner en fijner. Allemaal grote voordelen die het verschil maken tussen vangen of niet vangen. Subtiel vissen, spanning terug brengen, karperen op de toppen van mijn zenuwen, dat wil ik graag.

Vliegvissers doen het toch ook, subtiele hengels om de strijd aan te binden met geweldige vissen. Nee, niet kijken naar die vliegenlijn, dat is slechts een transportmiddel om een kunstvlieg weg te brengen die niets weegt. Het puntje van de lijn, de leader moet heel blijven. Dat gaat er ook heel geraffineerd aan toe. Als ik nou een zes-ponds lijn op de molen zet heb ik nog een behoorlijke reserve. Met de volle kracht van één arm krijg ik die lijn niet kapot. Dat geldt dus ook voor die karper die het gaat proberen, en er is ook nog zoiets als de slip van de molen, nog meer reserve dus.

                       


“Ik wil weer karperen op de toppen van mijn zenuwen…”

Ik ga het stokje afbouwen met een korte greep, moet éénhandig te mannen zijn, zomogelijk vanuit de pols. Ik krijg geen licht lijntje kapot getrokken dus ik durf ook wel superlichte éénpoots matchoogjes te monteren. Startoog wordt een hoog afstaand matchoog om de hoek van de molen naar de rest van de ogen zoveel mogelijk te voorkomen. Als alles gewikkeld en gelakt is kan ik haast niet wachten om het stokje op te tuigen.

De volgende dag zet ik er een molen op met een zes-ponds lijn, haal de lijn door de ogen en knoop er een stoelpoot aan vast. Nu voelt het hengeltje weer heel anders aan. De top vast houden en trekken aan een hengel is iets heel anders dan een opgetuigde hengel belasten. Ik ga zover als ik durf en dat is vrij ver. De lijn geeft geen krimp, ik durf het hengeltje niet zwaarder te belasten. Ik heb de grenzen behoorlijk vastgesteld nu. Voordeel van zulk licht spul is dat er ook hele lichte aasjes mee gevist kunnen worden. Ik vis steeds vaker zonder lood. Wordt het echt klein aas dan is een loodje van vijf gram genoeg om nog redelijk ver te kunnen gooien. Voor een pennetje is dit uiteraard ook een perfect stokje. Dit is een prachtig wapen voor redelijk schoon water.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
KarperPassie 243
Total Fishing Import -
image description
KarperPassie 280
Total Fishing Import -
image description
KarperPassie 279
Total Fishing Import -