**KLAAR**                Karperpassie 13

Karperpassie 13

door Co Sielhorst

                       

24 juni

Thuisreis vanuit Spanje stevig ingekort, levert thuis toch een visdag op. Enig probleem is aas. Even zoeken, koelkast, voorraadkasten, vriezer doorgespit. Dat wordt nog lastig. Onder het opruimen van de vakantiebende rolt er ineens een zak geroosterde amandelen uit een tas. In een opwelling gekocht om zelf van te knagen. Na een paar dagen kon ik die dingen niet meer zien.
Nu kan ik er wel wat mee. Er staan ook nog wat oude walnoten van vorig jaar. Toos weet nog een zak borrelnootjes op te duikelen en het feest is compleet. Dit gaat lukken, alles bij elkaar heb ik anderhalf pond gemengde noten nu. Ik zet de pan op, niet te veel water, noten zijn altijd vrij vet en nemen weinig vocht op. Als het spul een half uur staat te sudderen hangt er een zware notendamp in de keuken. Met een vorkje kan ik de amandelen opprikken zonder dat ze scheuren. Perfect!!

De wekker staat op half zes. Het is inmiddels vrij laat. Toch heb ik geen rust in mijn lijf. Ik twijfel aan mijn nylonlijn, wil geen grote vissen meer verspelen. Ze zijn soms zo verwoestend sterk op dit water. Ik heb het gevoel dat ik iets tekort kom als het echt spannend wordt. Zwaardere nylonlijn wordt me echt te stug. Toch maar dyneema, ik heb een klos mooie groene lijn staan, twintig honderdste. Mijn nylonlijn, dertig honderdste, heeft een trekkracht van vijftien pond. De dyneema, opgegeven als eenendertig pond, haalt in mijn test niet meer dan twintig pond. Het is wel een veel soepelere lijn en éénderde meer trekkracht, is toch ook een prettig idee. Ik kan nog wel wat bezwaren bedenken bij dyneema lijn op de penhengel maar zet hem er toch op. Gewoon proberen morgen. Inmiddels is het ruim twee uur geweest.

Als ik wakker wordt is het verdacht licht, half zes is ook allang voorbij. Jammer. Om half acht zit ik in de boot. Roei direct naar de windkant. Strooi een paar handjes noten. Hang een amandel aan een draadje, plukje foam op de haak en kijk hoe verrukkelijk langzaam dit spul naar de bodem dwarrelt. De wilgen hebben een deken van witte pluizen op het water laten vallen. Een paar dikke lippen tasten voorzichtig de oppervlakte af naar eetbare zaken. Ik kan de vis bijna aanraken. Geeft toch aan hoe dicht je met een boot bij een karper kunt komen. Verbaast me ook niets dat het pennetje al vrij vlot weg schuift. De lijn kringelt er achteraan en neemt een sliert pluisjes mee, prachtig gezicht, vergeet bijna te reageren, tik vrij laat vast, een brasem? Nee, het is grof, stevig tegengas nu, het pluizendek belemmert het zicht onder water, denk nu dat een schub is, hij wil niet op gang komen, legt die lijn dan zoveel meer gewicht in de schaal? Ik weet het niet, dan doorbreekt een graskarper van bijna een meter de oppervlakte, het beest geeft gewoon geen partij. Dit kan niet maatgevend zijn, ik verlos de vis onder water van de haak en schuif hem terug.

Ik roei verder naar de plek waar de kippen regelmatig gevoerd worden. De lijn zit nu vol met pluizen die op dikke ballen klitten, zijn vrij lastig weg te krijgen. Verder gedraagt de dyneema lijn zich kort onder de hengel prima. De wind heeft er vrij veel vat op maar tussen de plompen is dat geen probleem, de lijn kan toch nergens heen. Op grotere afstanden zou dit niet werken. Op de kippenstek begint ook een plompenveldje te groeien, ik strooi een paar losse noten langs de bladeren, niet te veel kabaal maken, hier komen regelmatig vissen voorbij, echt voeren is niet nodig.

Goed opletten hier als er aanbeet komt, misslaan betekent vastraken in die overhangende els. Gaat ie al!! Ik moet hem iets door laten lopen om er lekker tegenin te kunnen tikken. Ik probeer in de aanslag al een vluchtrichting te forceren, naar de takkenkant toe zodat de vis er vanaf vlucht. Het werkt, duidelijk karper, buldert weg, woeste slingerkoers, hoog, laag, haaks naar de kant, schampt nu de takken, dendert weer naar het midden en komt dan recht naar me toe. Precies op tijd trek ik hem uit alle macht omhoog, reactie komt meteen, hij keert om en wil naar beneden.

Er moet nu toch aardig wat energie verbruikt zijn. Ik heb geen tijd voor twijfels aan de lijn. Alles voelt erg direct en bonkig aan, ik krijg reactie op mijn acties, goed gevoel wel. Hij wordt moe, hij is erg snel dus niet erg groot. Mooie test, een ruime twintiger geeft het op, lekkere knokpartij. Even kijken of de haak niet teveel schade aanricht in die bek. De lange penhengel dempt de rekloze, woeste dril genoeg af, de haak is keurig op zijn plaats gebleven. Ik ben helemaal tevreden. Vertrouwen is er ook weer helemaal. Ik kan met deze lijn grotere vissen aan, daar zat even een vervelende twijfel. De aanbeten lopen ook lekker door en pluizen zijn er maar een paar dagen per jaar. Aasje biedt ook perspectief, zeker gezien dit instant resultaat. Kortom geweldig genoten.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
KarperPassie 243
Total Fishing Import -
image description
KarperPassie 280
Total Fishing Import -
image description
KarperPassie 279
Total Fishing Import -