**KLAAR**                Jerkdag in een zwembad

Jerkdag in een zwembad

door Jan Eggers

                       


Beauty’s van Cees van Straaten In de herfst van het afgelopen jaar kreeg ik het idee om de meeste bekende jerkbait doe-het-zelvers van Nederland eens uit te nodigen voor een gesprek, discussie, vergelijking en noem maar op, over de verschillende jerkbaits die ze maken.

Dus contact met deze bij de kunstaasvissers bekende Nederlanders gemaakt en medio december kwamen Eddy te Mebel, Hein Heusinkveld, Rob Kraaijeveld, Andre Koehoorn, Marco Dol, Cees van Straaten, Erik de Lange naar De Halve Maan in Bovenkarspel. Helaas waren Arjan Willemsen en Andre Hofman verhinderd, niets aan te doen.

In de ochtenduren zouden we het hebben over het maken van jerkbaits en in de middag er mee vissen in de polder. Dat laatste ging door ijs in de sloten niet door, maar de bijeenkomst was er niet minder gezellig en interessant door. Er werden heel wat gegevens uitgewisseld, discussies over wat nu wel de beste actie was, welke houtsoorten, splitringen en dreggen het beste waren en ook over het lakken waren er de nodige meningen.

Over een punt, misschien wel het belangrijkste, was men ietwat gesloten: het verdelen van het lood in de jerkbaits, want daardoor wordt de actie bepaald. Omdat we niet konden vissen, heb ik het idee geopperd om eens een keer een overdekt zwembad voor een paar uurtjes te huren en dan een demonstratie met jerkbaits te organiseren. Het leuke zou dan vooral zijn dat de makers van deze kunstaaskes ze zelf zwemles zouden geven alsmede de nodige informatie over het ontstaan, de actie en het binnenvissen van deze jerkbaits. Men vond het een schitterend idee en toen het bericht kwam dat we op zondagmiddag 28 april het zwembad, helaas zonder snoek, voor een paar uur konden huren, werd er meteen toegehapt.

                       


Rob Kraaijeveld in actie

Koud buiten, warm binnen
Omdat de datum vrij laat en onverwacht bekend werd, was het onmogelijk om dit gebeuren aan te kondigen in de hengelsportbladen. Gelukkig is er dan nog altijd het medium TotalFishing waarop veel sneller op actuele zaken ingehaakt kan worden en bij deze nog onze dank voor de aankondiging, vooral namens vele jerkbaitvissers uit alle delen van het land.

Het was die zondag echt snoekweer en ik moet er niet aan denken dat we in een openlucht zwembad hadden moeten demonstreren, dan had je lopen rillen van de kou. Nu was het andersom, nu liep je te zweten want het was pittig warm in De Kloet en bij sommige van onze “ouwe rukkers” zag ik de nodige zweetdruppels, misschien ook wel vanwege nervositeit.
Ik heb de introductie gedaan door te vertellen dat jerkbaits niet iets compleet nieuws zijn en dat geldt ook voor demonstraties in een zwembad. Ik liet enkele joekels van jerkbaits zien die ik begin 80er jaren gekregen had tijdens een soortgelijke demonstratie tijdens een Internationaal Musky Symposium in Amerika waar ik gastspreker was. Ik heb destijds ook enkele van die 20 cm plus jerkbaits, vooral ontwikkeld voor muskies, aan Bertus Rozemeijer gegeven, doch die deed er net als ondergetekende niets mee. Het was allemaal zo groot en grof, ook de poken van hengels, de 40 -50 ponds dacron lijnen en de massieve onderlijnen, dat we er weinig vertrouwen in hadden. Door de komst van kleinere jerkbaits, de dunnere dyneema lijnen zonder rek en aangepaste hengels, past het vissen met dit interessante kunstaas nu veel beter bij de Nederlandse snoekvissers.

Volgens het alfabet waren eerst Marco Dol en Andre Koehoorn aan de beurt en vol enthousiasme lieten ze zien hoe hun creaties, er komt minimaal een model per jaar bij, de snoeken tot aanbijten verleiden. Het is begonnen met het Dr. Dre model, gevolgd door de Dolco, de Jeckyll, the Punisher, the Big “O” en de Mr. Mees en we zagen ook alweer een nieuw tweedelig model waar volgens mij de snoek niet vanaf kan blijven. Hoewel ze het aan de ene kant niet leuk vinden, zeg maar de commerciële kant, dat er in de nieuwe catalogus van Fox exacte imitaties van hun creaties staan, vinden ze het toch wel een stuk waardering.

                       


Duopresentatie van Marco Dol en Andre Koehoorn

Rob Kraaijeveld liet vervolgens zijn Robbait geesteskinderen zien en hoe je er volgens hem het beste mee kunt vissen. Dat ze tegen een stootje kunnen, werd in de praktijk gedemonstreerd want Rob probeerde een lamp aan het plafond te doven, hetgeen net niet lukte. Vooral de tips over het vissen op groot water, en daar zitten nog altijd de grootste snoeken, werden door de vele geïnteresseerde vissers met applaus begroot.

Wat even later bij Eric de Lange opviel, was dat hij net als Rob Kraaijeveld behoorlijk met zijn handen trilde toen de Tukker verwisseld moest worden voor een andere creatie. Ze vertelden me later, toen ze een glas bier stevig in de hand hadden, dat ze eigenlijk helemaal niet gewend zijn voor zo’n massa publiek op te treden en het maar griezelig vonden, waarvan akte. Als je tijdens het binnenvissen van de verschillende jerkbaits nauwkeurig kijkt, zie je dat er toch behoorlijk wat verschil in actie is tussen deze roofvisverleiders. De ene jerkbait schiet werkelijk van links naar rechts en kan heel langzaam binnengevist worden, een andere model gaat als een torpedo en is met lange halen snel thuis.

Omdat na de L de M komt, was het vervolgens de beurt aan Eddy te Mebel en vismaat en compagnon op Heiddy gebied, Hein Heusinkveld. Omdat deze jongens liever vissen dan veel jerkbaits maken, is hun programma beperkt: de Heiddy in de maten klein, medium en groot.
Persoonlijk vind ik het een van de mooiste en beste jerkbaits voor de polder omdat je ze zowel tergend langzaam als lekker vlot en met behoud van actie, kunt vissen. Ik weet van heel dicht bij hoe deze jerkbaits tot stand gekomen zijn en heb er inmiddels enkele die zo kaal gebeten zijn dat ik ze niet meer gebruik, ze zijn nu met pensioen.

                       


Een echte originele Heiddy

Cees van Straaten maakt niet alleen jerkbaits maar ook pluggen en verschrikkelijk mooie en vooral goede massieve jerkbait spinstangen. We kennen elkaar al heel lang omdat Cees net als ik uit het mooiste dorp in Noord-Holland, De Rijp, komt en we min of meer buren waren. Het zelf kunstaas maken en er dan later ook nog snoek en snoekbaars mee vangen, vindt hij het leukste dat er bestaat. Trouwens, hij is ook zeer vereerd dat hij met zijn 72 jaar nog mee kan doen met al die “jonkies” op jerkbait gebied. Vooral zijn 2, 3 en zelfs 4 delige creaties die als een slang door het water gaan, oogstten veel bijval. Er was wel de nodige hilariteit toen Cees een meerdelige combinatie met een soort vlaggetje op het einde van de plug liet zwemmen, want zonder een snoek in de buurt raakte dat laatste deel los en zonk naar de bodem…

Last but not least was Arjan Willemsen aan de beurt en die heeft helemaal geen last van plankenkoorts en vertelde op een smeuïge manier over het ontstaan van de Halve Liter, een Hammer imitatie en zijn nieuwste creatie: een kikker voor het oppervlakte vissen. Zelf was ik vooral geïnteresseerd in een heel kleine jerkbait die hij voor de veenplassen ontwikkeld heeft en ik denk dat ook de kleipoldersnoek daar slecht af kan blijven.De show was nog niet over want nu kregen de toeschouwers de kans om zelf even te werpen en te jerken en de diverse types nader te bekijken en daar werd nog een uur lang gebruik van gemaakt.Op zo’n moment ben je toch wel blij dat je het zwembad een uurtje langer gehuurd hebt. In de aangrenzende Resto werd vervolgens onder het genot van een drankje nog lang nagepraat, de foto albums met zware zwangere snoeken kwamen te voorschijn. Ook kon men zich vergapen aan een schitterende video over het snoeken aan Great Slave Lake in Canada waar we met een groepje van 8 vissers meer dan 3000 grote snoeken, ruim 600 boven de meter, en honderden walleyes in een week tijd vingen.

Kortom het was een schitterende dag die voor herhaling vatbaar is, gaat ook zeker gebeuren, maar voordat het zover is, gaan deze doe het zelvers eerst komende herfst nog een dag met elkaar om de “Ouwe Rukkers Trofee” vissen. Daar hoort men dan nog wel iets van!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -