**KLAAR**          Jaarverslag           van de Nederlandse Commissie Record Zeevissen (NC

Jaarverslag van de Nederlandse Commissie Record Zeevissen (NCRZ)

               
Op 30 januari j.l. kwam de Nederlandse Commissie Record Zeevissen NCRZ voor de 33-ste maal in haar bestaan bijeen om de recordclaims over het voorgaande jaar te beoordelen.

 

Claims
Er werden door de commissie 15 claims voor nieuwe records of recordverbeteringen ontvangen. Van de ontvangen claims konden er 14 daadwerkelijk worden geaccepteerd: drie voor rekening van de lijst voor Nederlands zeewater, vijf voor de categorie Europese Wateren en de overige zes voor de lijst Wereldzeeën.

                                                                       

Records Nederlands Zeegebied
In deze categorie werden in 2002, drie reeds bestaande records gebroken.
De meest in het oog springende vangst betrof een pollak van 90 cm lang en maar liefst 7,87 kg zwaar en dat betekent een nieuw gewichtsrecord. Tot nog maar enkele jaren terug werden pollakken van dat formaat eigenlijk alleen gevangen rond de diepwaterwrakken in het Engelse Kanaal, maar nu prijkt er opnieuw een dergelijke superpollak op de lijst Nederlandse Wateren. De vis werd op 25 juni 2002 gevangen door de heer J. Witte uit het Zeeuwse Borssele en officieel gewogen bij Arie de Lange, voorzitter van Bootvisvereniging Zuid-West Nederland.

De tweede recordverbetering betrof een rode poon van 2,435 kg, die op 28
september werd gevangen door de heer T. Leeuwenkamp uit Warmenhuizen. Ook dit is een nieuw gewichtsrecord; het oude record stond sinds 1992 op 2,234 kg.

                                       
De derde en laatste recordverbetering in de categorie Nederland betrof een grote zeenaald van 42 cm lang en 42 gram zwaar. Het grappige is dat dit record werd gebroken door de staande recordhouder, Jim Sonnenschein uit Schiedam die op 29 september 2002 tijdens de Deltawedstrijd van Brammetje Dump te Dishoek een nóg groter exemplaar wist te vangen…

 






Europese Zeeën
In deze categorie konden over het verslagjaar 2002 vier recordverbeteringen worden bijgeschreven, alsmede één evenaring van een al langer staand record.
Om met de zwaarste vis te beginnen:
de heer G. Vellinga uit Rotterdam ving in Langesund, Noorwegen, op zeer diep
water een leng van 31,55 kg en dat betekende een gewichtsverbetering met 150 gram.

Over de vangst van een nieuw record roodbaars kon u een uitgebreide reportage lezen in het decembernummer 2002 van Zeehengelsport. Pim Pos uit Zaandam ving een exemplaar van 3,28 kg. Ook deze vis werd in Noorwegen gevangen en wel bij de Lofoten.

Ook al uit Noorwegen kwam de evenaring van het bestaande record voor tongschar. De heer F.R. Ligthelm uit Monster ving dit exemplaar van 0,96 kg op 24 september 2002 in de Hardangerfjord. Twee dagen later ving hij in dezelfde fjord ook nog eens een koekoeklipvis van 0,75 kg en dat betekende een verbetering van het sinds 1995 staande record.

Ten slotte kwam er ook nog een nieuwe vissoort op de lijst en wel een grote zilversmelt (Argentina silus). Deze diepwater ‘spiering’ van 49 cm lang en 0,83 kg zwaar werd bij de Noorse Lofoten gevangen door Peter Kuntz uit Zaandijk.

                                                                                                                       

               
“Nieuw record zilversmelt”

Wereldzeeën
Ook dit jaar kwamen de meeste claims binnen voor deze categorie voor ‘globetrottende’ visfanaten en dat betrof zes nieuwe records.
Op Mauritius ving de heer R. Waagmeester uit Zaandam een zwarte skipjack tonijn van 15,55 kg en dat betekende een dikke verbetering van het uit 2002 daterende record van 12,8 kg.

Uit Gambia kwam de melding van een Guinese barracuda van 13,1 kg die werd gevangen door de heer W. van Vliet uit Wassenaar. Ook dat betekent een verbetering van het staande record.

Een nieuwe soort die aan de lijst van de NCRZ kon worden toegevoegd, betrof een Pick Handle barracuda (geen Nederlandse naam) van 13,5 kg, die in Malindi, Kenya, werd gevangen door de heer P.E. Gerritsen uit Zaandam. Deze vis is bij de IGFA aangemeld als een nieuw Wereldrecord!

Het staande record voor kapiteinsvis werd in Gabon met maar liefst een dikke 10 kilo verbeterd door Tom C.J. Sluijter uit Den Haag. Zijn recordvis weegt 27,7 kg.

                                                                                                                       

               
”Record roodbaars 2002”

Dan waren er nog twee verbeteringen van marlijnrecords, wellicht de meest tot de verbeelding sprekende vissoort op welke recordlijst dan ook. Eerder berichtten wij in Zeehengelsport al over het nieuwe record voor de blauwe marlijn. De Amsterdamse Big Game visser Cor Woudhuizen legt zich al vele jaren toe op het bevissen van zeer grote marlijnen. Op 3 januari 2002 schreef hij op het eiland Mauritius historie door als eerste Nederlander een marlijn van boven de magische grens van 1.000 lb te vangen! Deze heuse Grander woog maar liefst 499 kg en was 4,40 meter lang.

Verder werd wederom het record voor de zwarte marlijn scherper gesteld. Op een 80 ponds uitrusting ving de heer M. Bos uit Assendelft in Nosy Be op Madagascar een zwarte marlijn van 380 kg zwaar en 3,75 meter lang.
Meer info over de recordlijsten van de NCRZ op www.ncrz.nl

In het aprilnummer van Zeehengelsport treft u de volledige recordlijsten van de NCRZ, alsmede een overzicht van alle over 2002 geaccepteerde Belgische records in alle categorieën.

Zeehengelsport 4/2003 is vanaf 9 april a.s. te koop in de hengelsportspeciaalzaak, boekhandel en kiosk. Klik hier voor méér informatie over een aantrekkelijk abonnement op dit enige zilte magazine in Nederland en België.