**KLAAR**              Interview John Ezendam

Interview

De laatste jaren is het bootvissen enorm in populariteit toegenomen. Nieuwe technieken en inzichten deden hun intrede en vooral op het gebied van electronica heeft er een kleine revolutie plaatsgevonden.
Toonaangevend op dat gebied zijn de producten van Lowrance en Eagle die grote faam verwierven op het gebied van kwaliteit en innovatie. Grote man in Noord-,Centraal-,Oost Europa én het Midden Oosten achter de verkoop successen van deze producten is John Ezendam, woonachtig in het Belgische Weelde. Total Fishing zocht hem op en stelde hem enkele vragen.

John, veel mensen kennen je als het gezicht van Lowrance en Eagle. Overal kunnen we je tegenkomen als er iets belangrijks op hengelsportgebied te doen valt. Wie is John Ezendam eigenlijk?

               
“Mijn hele leven ben ik wereldwijd met activiteiten bezig geweest die met water te maken hadden. Vanuit mijn achtergrond van oud-koopvaardij officier is het gebruik van sonar en navigatie apparatuur mij met de paplepel ingegoten. In die tijd heb ik ook mijn talenkennis kunnen aanscherpen waardoor ik nu 6 talen vloeiend spreek wat in mijn huidige werk als sales & marketing manager een groot voordeel betekent.”

 


                                       
Wat zijn je hobby’s eigenlijk?

 

Het zal je niet verbazen dat ik veel van mijn vrije tijd met mijn gezin op of aan het water doorbreng. Eigenlijk alles wat met varen te maken heeft vind ik interessant. Of het nu gaat om rustig zeilen of varen met een razendsnelle boot. Ik vind het allemaal even leuk.

 

 

                                                               
Hoe verklaar jij het constante hoge niveau van de Lowrance-Eagle producten?

 

Eén van de sterkste kanten is natuurlijk de voortdurende research waar een grote groep mensen continu mee bezig is. Op het hoofdkantoor in Tulsa (USA) is een ploeg van 40 engineers constant bezig de electronica te verfijnen. Daarnaast hebben we natuurlijk wereldwijd een enorme ploeg pro-staffers die al hun bevindingen naar ons terug koppelen.

                                                                                       
Je zei Tulsa? Wat moeten we ons voorstellen bij dat hoofdkantoor?

 

Het moederbedrijf staat dus in Tulsa in de staat Oklahoma en de productie bedrijven staan inmiddels in Mexico. In vast dienstverband werken er in totaal 400 man. In de zomer verdubbelt dat aantal om aan de wereldwijde grote vraag te kunnen voldoen. Het bedrijf is opgestart in 1957 en bestaat inmiddels bijna 45 jaar.

                                                                                                               
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Lowrance en Eagle, want de producten lijken toch wel heel veel op elkaar?

 

Een goede vraag waar veel onduidelijkheid over bestaat. Het is zo dat Lowrance Darrell begonnen is met de productie van de Lowrance fishfinders en andere electronica. Nu heb je in Amerika enkele heel grote hengelsportzaken, die het liefst voor hun eigen keten een fishfinder willen hebben die standaard is uitgerust met alle accessoires, maar met dezelfde kwaliteit als Lowrance. Die bedrijven waren o.a. Bass Pro, Cabela’s en vele anderen. Zo is dus het merk Eagle op de markt verschenen. Dus beiden komen uit dezelfde fabriek. Ik moet er wel bij aantekenen dat Lowrance altijd met de nieuwste ontwikkelingen als eerste op de markt verschijnt. Eagle komt daar altijd vlak achteraan.

                                                                                                                                       
Hoe groot is nu eigenlijk de totale collectie?

 

De hele range op dit moment bestaat uit 31 verschillende modellen. Ook natuurlijk in de verschillende prijsklassen. Je hebt al een goed basistoestel voor de prijs van ongeveer 160 Euro en dat kan oplopen tot meer dan 4000 Euro voor het absolute topmodel. Maar voor alle producten geldt ongeacht de prijs dezelfde kwaliteitsnorm, die zoals bekend erg hoog is.

 

 

 

 

Lowrance en Eagle domineren op dit moment eigenlijk de hele Europese markt. Hoe verklaar je dit succes, los van de kwaliteit van de producten?

                                                                                                                                                               
Zoals je al aangaf speelt de kwaliteit natuurlijk een doorslaggevende rol. Is dat niet voor de volle 100 % in orde dan kan je het gewoonweg vergeten. Maar er is natuurlijk meer. Heel belangrijk vinden wij dat de klant bij problemen snel en deskundig wordt geholpen. Iemand die midden in het visseizoen problemen heeft wil geen weken wachten tot zijn apparaat weer gemaakt is. Daarnaast vinden wij een lange garantieperiode erg belangrijk. We zijn niet de goedkoopste maar geven wel de beste garantie en service en dat blijken de klanten bijzonder te waarderen. Bij ons krijgt de koper bij problemen onmiddellijk een nieuw toestel en hoeft nooit te wachten. Deze unieke omruilservice geldt voor een periode van 2 jaar. Daarna wordt per type een vast reparatiebedrag in rekening gebracht en gaat opnieuw een periode van 1 jaar garantie in. Wij, maar ook onze klanten, vinden dit een uniek systeem waar we erg goed mee scoren. Wel dienen de apparaten natuurlijk bij een erkend bedrijf binnen ons werkgebied te zijn aangeschaft.

 

John, je doet erg veel aan sponsoring binnen de hengelsport. Clubs en organisatoren doen eigenlijk nooit tevergeefs een beroep op jou. Hoe zie jij de toekomst voor de hengelsport?

                                                                                                                                                                                       
In zijn algemeenheid zie ik de toekomst voor de hengelsport positief . Wel verwacht ik steeds meer dieptespecialisatie binnen de verschillende vormen van de sportvisserij. We moeten echter goed op onze tellen passen want er is wel voortdurende dreiging. Niet direct fataal maar toch is het altijd uitkijken geblazen. Ik denk dat de politiek niet om de hengelsport als recreatievorm heen kan, daarvoor zijn we ook met een te grote groep. Toch is het zaak de politiek op hun gedrag te blijven beoordelen. Een tijdje geleden met de Faberproblematiek hebben we gelukkig als totale hengelsport het tij kunnen keren maar het toonde opnieuw aan dat we alert moeten blijven!

 

 


                                                               

 

ANDEREN LAZEN OOK