**KLAAR**          Het grote zeebaarsinterview           (deel 1)

Het grote zeebaarsinterview (deel 1)

Door Joop Folkers

Specialisten met de billen bloot!
Onberekenbare drils en spectaculaire aanbeten maken het vissen op zeebaars zo aantrekkelijk. Was het jaren geleden nog vriend kabeljauw die ongekend hoog op de verlanglijst van iedere zeevisser prijkte, tegenwoordig is mister zeebaars nummero uno met stip! Misschien heeft een en ander te maken, dat zeebaars een steeds groter verspreidingsgebied krijgt. Dit blijkt o.a. uit de steeds beter wordende zeebaarsvangsten in en rond de Noorse fjorden (zelfs al tot aan Bergen toe!) waar men van deze vissoort enkele jaren geleden vrijwel nog nooit had gehoord laat staan gevangen. Kortom een interessante vissoort met een grote toekomst!

                       


””

Dagelijks krijgen we mailtjes van zeevissers die graag willen, maar niet weten hoe ze zeebaars precies moeten benaderen. Denk dan bijvoorbeeld aan het te gebruiken materiaal, kunstaassoorten, etc. etc. Daarom leek het T.F. eens leuk om een groep ervaren zeebaarsvissers een stel vragen voor te leggen. Deze mannen zijn stuk voor stuk goed bekend met zowel de boot als de kantvisserij. We zijn er dan ook van overtuigd, dat je na het lezen van deze boeiende Vraag & Antwoorden, gebrand bent om zo snel mogelijk een “echte dikke “stekel”op je erelijst bij te kunnen schrijven! Deze keer worden de eerste 2 sportvissers aan de tand gevoeld.

Het zijn Marcel Nijman, 33 jaar van beroep vertegenwoordiger wonende in Den Haag en Frits Vechtman 28 jaar, van beroep administratief medewerker en eveneens woonachtig Den Haag. De vader van Marcel was de trotse bezitter van een eigen visboot, dus de zeevisserij is hem met de bekende paplepel ingegeven. Frits, enkele jaren geleden nog een verwoed wedstrijdvisser werd geinjecteerd met het zeebaarsvirus toen hij zijn eerste zeebaars-aanbeet kreeg. Beide mannen zijn ook in het bezit van een eigen visbootje waarmee ze als het weer dat toelaat de zee opgaan. Is dat niet mogelijk vissen ze vanaf de kant met voornamelijk kunstaas.

                       


Vragen
-Waarom heb je gekozen voor de zeebaars visserij?
M: Omdat het een spectaculaire visserij is met heel veel mogelijkheden en steeds weer nieuwe uitdagingen.
F: Eigenlijk was ik de wedstrijdvisserij een beetje zat. Tijdens mijn eerste zeebaars avontuur verspeelde ik twee mooie vissen en ving een exemplaar van 81 cm. Meer hoef ik niet te vertellen, toch!

-Welk materiaal gebruik je voor de kantvisserij (lengte/molen etc.)?
M: Een Shimano Diaflash 330 voorzien van een Twin Power5000FA . Ik zweer bij een strakke hengel met stevige “body”. Hierdoor heb je de power om de vis tijdens de dril te kunnen corrigeren.
F: Ik gebruik een Mitchellhengel met een lengte van 330 cm. Ook deze hengel heeft een stevige body. Alleen ga ik voor een iets zwaardere uitvoering waarmee ik 50 tot 100 gram kan wegzetten. Ik heb al heel wat molens uitgeprobeerd maar voor mij gaat er echt niets boven de TwinPower 5000FE.

-Welk materiaal gebruik je voor de bootvisserij?
M: Een soortgelijke hengel alleen in een 300 cm. uitvoering omdat dit makkelijker werkt tijdens de dril vanuit een bootje.
F: Voor de shad en jigvisserij gebruik een met de lengte van rond de 3 meter. Voor de plugvisserij heb ik een speciaal Luxushengeltje van Spro van 2.70 mtr. aangeschaft omdat je dan veel wendbaarder bent vanuit de boot.

-Heb je voorkeur voor bepaalde getijen (springtij/doodtij etc.)?
M: Neen, niet echt, als er maar een lekker tij loopt. Of dat nu de eb- of de vloedstroom is daar geef ik in principe niet om.
F: Ik prefereer de periode van 4 dagen voor tot 2 dagen na het springtij. Je hebt dan in de regel de meeste getijdestroom. Daarbij lijkt het wel of de zeebaars in deze periode actiever en agressiever jaagt.

-Is er veel verschil tussen de boot- en kantvisserij en waarom?
M: Nou neen niet echt, althans dat is mijn visie. Uit ervaring weet ik dat scholen zeebaars zich op bepaalde stekken ophouden waar ze gedurende een bepaalde periode azen. Dit soort stekken kom je zowel met je boot als vanaf de kant tegen. Het is dan ook zaak dat je altijd gewoon blijft zoeken en proberen of je nu vanaf de kant vist of vanuit je boot. Het voordeel van een boot is echter wel dat je makkelijker een groter gebied af kunt vissen zonder enorme afstanden te lopen.
F: Ik heb dit jaar een boot aangeschaft en ben sindsdien eigenlijk wel verkocht aan de bootvisserij. Je doet het allemaal net even iets makkelijker. Als er een school zeebaars aan de oppervlakte verschijnt kun je er naar toe varen. Vanaf de kant ben je altijd weer afhankelijk van wat zo’n school doet! Een ander voordeel van de bootvisserij vind ik dat je een baars veel relaxter uit kunt drillen omdat je nauwelijks obstakels tegen komt. Vanaf de kant moet je de vis vaak langs stenen en betonblokken dirigeren.

-Heb je een eigen manier van vissen ontwikkeld en waarom?
M: Neen, zeebaars vissen leer je door zoveel mogelijk ervaring op te doen. Je zal zien dat het iedere dag weer anders is. Soms is het zo sterk dat je om de 10 minuten van kunstaas moet veranderen omdat ze bepaalde kleuren ineens gewoon weigeren te pakken! Een eigen manier van vissen ontwikkelen is dus moeilijk gewoon blijven proberen dat is eigenlijk het hele verhaal
F: Ik ben een voorstander van experimenteren. Dat levert mij dan ook meestal de beste resultaten op. Tijdens mijn “strooptochten” langs diverse hengelsportzaken koop ik soms de meest rare soorten/kleuren shads die de ene keer toppers en de andere keer waardeloos blijken te zijn. Kortom ik vang nogal eens een visje aan “vreemd” kunstaas. Is mijn manier van vissen.

-Wat is je favoriete kunstaas / of heb je voor iedere stek wel een “speciaaltje”?
M: Ik vis in principe het liefst met een shad zoals de bewezen Culpritt. Een fijn e relaxte manier van vissen waarbij je kunstaas het werk voor je doet! Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik de laatste tijd behoorlijk verslaafd ben geraakt aan de plugvisserij. Oke, het is allemaal heel anders en vermoeiend, maar de aanbeten zijn in de regel dan ook veel spectaculairder!
F: Ik vis het liefst met een zgn. turbo shadje van Bass Assasin. Deze heb je in heel veel kleuren en ook hier heeft de ervaring weer geleerd dat veranderen van kleur doet vangen!
Ik heb voor iedere stek wel een “speciaaltje” althans als je zo noemen kan. Iedere stek vraagt om zijn eigen benadering. Zo vis ik sommige stekken uitsluitend met de plug terwijl deze op andere stekken niet eens uit mijn tas komen. Ditzelfde geldt voor de shad als de jigtwister combinatie

                       


-Het seizoen; heb je voorkeur?
M: Tja, ik kijk altijd weer uit naar het voorseizoen. Logisch, want dan kun je na een relatief lange winterstop eindelijk je eerste aanbeten weer verwachten.
F: Ik ben zelf helemaal gek van het “naseizoen”. Ik denk dat dit te maken heeft met de kracht die onze gestekelde vrienden in deze periode kunnen ontwikkelen. Ze zijn in topconditie en klaar voor de lange terugreis naar de Franse en Ierse kust. Een bonk zilver dynamiet die 10 keer hard vechten als in het begin van het seizoen.

-Favoriete stekken en waarom?
M: Pier van Hoek van Holland / strekdammen langs de kust en andere plekken waar rommel op de bodem ligt. Kortom stekken waar zich met regelmaat stroomnaatjes vormen!
F: Ook ik vind de pier van de Hoek een topstek, ware het niet dat het er steeds drukker wordt. Eigenlijk heb ik ze op de meest gekke stekken gevangen. Ook op die stekken waar ik eigenlijk helemaal geen vertrouwen in had ving ik soms prachtige vissen.

-Is het waar dat zeebaars zich het liefst ophoudt op stromend water en waarom
M: Ik denk dat zeebaars zich op de meest gekke stekken ophoudt. Maar dat ze pas echt actief worden op het moment dat het echt gaat stromen. Logisch, want kleinere vissoorten raken hierdoor in de problemen waardoor ze op hun beurt weer een makkelijke prooi voor de zeebaars vormen.
F: Dat ze gek zijn op stromend water is wel zeker. Mooi voorbeeld is de wrakvisserij. Hier lig je soms uren voor Jan met de korte achternaam te wachten op de dingen die komen gaan. Geen stroom betekent in de regel geen vis. Op het moment dat de eerste stroming in het water verschijnt wordt de zeebaars plotsklaps actief en begint te jagen. Soms duurt dit een uur soms helaas een veel kortere periode.

In percentages: hoe ligt bij jou de verhouding boot-kantvisserij
M: Ik vis vaker vanaf de kant dan met de boot. Dit komt mede door het feit dat je met een kleine boot altijd sterk afhankelijk bent van het weer. Helaas is het dit afgelopen jaar een drama geweest en konden we weinig uitvaren. De verhouding kant – boot ligt op pakweg 60 % - 40 %
F: Uiteraard vis ik liever vanuit de boot maar de weersomstandigheden laten dit helaas niet altijd toe. Eerlijk gezegd vind ik de zeebaarsvisserij vanaf de kant ook nog steeds even boeiend.

Voor wat voor stekken kies je meestal als je met je boot weg gaat?
M: Meest vis ik rond pieren strekdammen en wrakken.
F: Ik heb nog niet zo gek veel ervaring met de wrakvisserij, maar stekken als havenhoofden en pieren vind ik werkelijk uniek.

Hoe ben je aan je goede stekken gekomen?
M: Door ervaring, goed opletten en uiteraard veel met andere vissers te praten.
F: Tja, als je op zee bent zie en hoor je iedere keer weer nieuwe dingen. Ik ben lid van de Bootvisvereniging Ter Heijde waar we regelmatig samen komen en over deze manier van vissen praten. En zelf zoveel mogelijk uitproberen.

Heb je tips voor mensen die op zoek zijn naar goede stekken?
M: Goed naar andere vissers luisteren, kijken en artikelen lezen.
F: Maak een begin en schijf op waar en wanneer (welk tij etc.) je op een bepaalde stek goed of slecht hebt gevangen. Zo heb je tenslotte een hele serie (goede) stekken. Vis altijd op die momenten dat het stroomt anders kun je een stek nauwelijks beoordelen.

Is het zinvol lid te worden van een club o.i.d en zo welke en waarom?
M: Ja, neem bijv. de site van de Eurovissers hier houdt men dagelijks een lijst bij omtrent de vangst gegevens in het Europoortgebied. Makkelijk als je vanaf de kant vist in de Waterweg of de Maasvlakte. Ik ben zelf lid van Ter Heijde omdat dit een stuk veiligheid toevoegt aan het vissen op zee. Je moet op een visdag in- en uitschrijven en je hebt een jaarlijks terug kerende bootcontrole etc. Kortom een must!
F: In een vereniging ontmoet je vissers dus wordt je er altijd wijzer van.

Wat is je (top 3) favoriete natuurlijke aas?
M: Zachte krab / zagers / steurkrab/ soms inktvis-strips
F: Ik vis nauwelijks met natuurlijk aas maar zachte krab is het biefstukkie voor de zeebaars!

Top 3 favoriete kunstaas
M: Shads / jig twister combinatie./lepels.
F: Shads/plug / jigtwistercombinatie

Maakt de kleur van de hoofdlijn wat uit?
M: Ik heb een hekel aan fel gekleurde lijnen. Nylon moet bij mij kleurloos zijn terwijl ik uitsluitend met donker (grijze) dyneema lijnen vis.
F: Ook ik heb een hekel aan die fel gekleurde lijnen. We hebben wel eens de proef op de som genomen en met een fel gekleurde voorslag gevist in plaats van de kleurloze nylon lijn. Nou, geloof het of niet maar aan de fel gekleurde lijn vingen slechts een enkele vis terwijl werkelijk barstte van de vis. Dus voor mij nooit geen fel gekleurde lijnen!

Hoe zwaar is de lijn die je gebruikt?
M: Ik vis vrijwel uitsluitend met dyneema lijnen. Voor de kantvisserij gebruik ik 17/00 mm. terwijl ik voor de bootvisserij 20/00 mm. prefereer. Belangrijk is wel dat je een voorslag van pakweg 50/00 mm. helder nylon gebruikt. Maak deze echter niet langer dan hooguit 50 cm. de voorslag is alleen maar bedoeld om je “dure”dyneema lijn te beschermen tegen de begroeide steenmassa’s
F: Ik gebruik voor zowel de boot- als kantvisserij 20/00 mm. voorzien van een voorslag. Als ik met nylon vis gebruik ik een lijndikte van 40/00 mm.

Welke wartels gebruiken jullie waar je je aas aan bevestigt?
M: Shads en jigkoppen knoop ik direkt aan mijn voorslag d.m.v. een halve bloedknoop
en ander kunstaas d.m.v. crosslock snaps
F: Ik gebruik alleen speciale speldwartels tijdens de plugvisserij. Verder knoop ik al mijn kunstaassoorten rechtstreeks op mijn hoofdlijn/voorslag.

                       


Vis met je molen of reels en waarom?
M: Ik weet niet waarom, maar ik vis eigenlijk altijd met een molen. Ik ben dit gewend en vind het wel goed. Wel bepalend is dat mijn molen is voorzien van een perfect afstelbare slip!
F: Zelf ben ik geen reel fan. Oke, ik gebruik ze wel tijdens mijn vistrips naar het buitenland, maar mijn good old Twinpowertje voldoet hier prima!

Waaraan moet een goede zeebaarsmolen of reel minimaal voldoen
M: Een goed funtionerende slip en de lijn moet perfect worden opgespoeld om pruiken te voorkomen en verre worpen te kunnen maken.
F: Ja uiteraard is een perfect werkende slip een pure must. De runs van onze zeebaars zijn onvoorspelbaar en bij minste weigering van je slip is het verhaal dan ook klaar. Onderhoud van je molens is daarom ook super belangrijk. Spoel ze gewoon na ieder visavontuur even af onder lauw kraanwater. Omdat we tegenwoordig vrijwel uitsluitend met dyneema lijnen vissen is het van groot belang dat je kiest voor een molen waarbij de lijn perfect op de spoel wordt “neergelegd”! Dit voorkomt een hoop ellende als het gaat om het gooien van pruiken.

Als je met softbaits vist heb je dan liever twisters of shads en waarom?
M: Zelf gaat mijn voorkeur uit naar shads. Ik denk dat dit komt omdat het vissen met een shad zo lekker rustig is. Je werpt in laat je shad naar de bodem zakken en de stroom doet de rest.
F: Het enige waar je voor moet zorgen is dat je kunstaas net boven de bodem aanbied. Natuurlijk is de jigtwister combinatie ook een topkunstaasje maar doordat deze combinatie minder volume heeft zakt het sneller naar de bodem dus moet je veel alerter zijn anders loop je veelvuldig vast.

Welke kleur gebruik je het meest (3 stuks in volgorde van belangrijkheid)?
M: Wit /parelmoer – salt& pepper en zodra de duisternis invalt zweer ik bij donkere kleuren als paars-zwart of donkerrood.
F: Salt&pepper met gekleurde staart(groen /rood) parelmoer en zwart/wit

Welke loodkoppen (gewicht) gebruik je waar en wanneer?
M: Het gewicht dat ik gebruik is sterk afhankelijk van de getijdestroom. Ik pas het gewicht zo aan dat ik mijn kop (op stroom) net boven de bodem aan kan bieden. Stroomt het erg hard dan gebruik ik maximaal 18 en 22 gram loopt de kracht van de getijdestroom wat terug, dan schakel ik over naar 14, 10 of soms zelfs 7 gram. Voor het vissen vanuit de boot geldt voor mij hetzelfde recept alleen wil ik dan tijdens springtij nog wel eens overschakelen op een loodkop van 34 gram.
F: Ja ik heb eigenlijk hetzelfde verhaal als Marcel het is altijd van groot belang dat je je kunstaas zo dicht mogelijk rond de bodem aanbied dan volgt de rest vanzelf.

Koop je de jigkoppen of giet je ze zelf zo ja, hoe kom je aan de mallen b.v.
M: Ik giet mijn koppen zelf, omdat ik er op jaarbasis nog al wat verspeel loopt het op tot een aardig bedrag. Loodmallen zijn in vrijwel iedere betere hengelsportspeciaalzaak te koop.
F: Ook ik giet mijn eigen loodkoppen. Ik heb verschillende varianten voor zowel de shad als jigkop. Let wel altijd op dat je de juiste haken aanschaft, want niet iedere haak past in iedere mal.

                       


“Altijd weer een spannend moment als de vis zich voor het eerst in de oppervlakte laat zien…”

Welk model haak?
M: Voorgebogen jighaken die in de loodmal passen zelf gebruik ik de maten 4/0- 5/0- 6/0. Kies voor een scherpe maar vooral ook sterke haak. Niet duur maar perfect bruikbaar zijn de Night Hawk en O’Shaughnessy haken van Midnight Moon Tackle
F: Ook ik kies voor de voorgebogen jighaken. Makkelijk en vrijwel overal verkrijgbaar.

Als jullie met natuurlijk aas vissen hoe kom je daar aan.
M: Ik heb er een broertje dood aan maar zachte krab vind je door stenen om te draaien. Een hels karwei dat je je vingers kost. Steekzagers haal ik gewoon bij mijn hengelsportzaak.
F: Ik vis nauwelijks met natuurlijk aas maar soms kan een steek- of kweekzager voor verrassingen zorgen. Uiteraard haal deze ook bij mijn hengelsportwinkelier.

Is het belangrijk volgens jullie dat het aas vers is of speelt dat geen rol?
M: Ja, zondermeer het is van groot belang dat zowel zachte krab als steekzagers levend worden aangeboden.
F: Als ik met zagers vis biedt ik deze levend aan middels een schuiflood of een dobber.

Zou een zeebaars kunnen ruiken en speelt dat een rol bij het vissen?
M: Biologen beweren van wel en ik ga daar eigenlijk wel in mee.
F: Ik geloof niet in die story. Voor mij reageert een zeebaars op trillingen. Ik heb ze namelijk gevangen in smerig water waar ik mijn twister op een diepte van 10 cm. al niet meer kon zien. Aan de twister zit smaak noch geur dus moet de vis wel reageren op trillingen!

Wissel je van stekken in een bepaalde periode of vis je altijd op de zelfde plekken?
M: Ik wissel van stek naargelang bepaalde periodes. Zo zoek ik de zeebaars in het begin van het seizoen op ondieper water dan later in het seizoen.
F: Ik ben er sterk van overtuigd dat zeebaars zich volop verplaatst tijdens hun jacht op voedsel. Ik ben dan ook het gehele seizoen erg mobiel en vlieg (soms teveel) van de ene naar de andere stek.

Zit er een bepaalde trek in zeebaars waarbij je kunt zeggen dat ze in mei op een ander plaats zwemmen dan in september/oktober
M: Er zit niet echt een bepaald zwempatroon in. Ik denk dat de windrichting een belangrijke factor speelt. In de periodes dat de zee te ruw is trekken ze volgens mij naar diepere geulen.
F: Volgens mij maakt het niet veel uit. Als ze op jacht zijn knallen ze in grote scholen achter de aasvis aan. Zwemt die naar diep water dan zullen de scholen zeebaars zondermeer volgen. Bij rustig stabiel weer verschijnen ze vaak zeer dicht onder de kant.

Wat zijn de beste tijdstippen voor de zeebaarsvisserij?
M: Zelf lig ik het liefst al voor het krieken van de dag op zee. Het is niet alleen een uniek gezicht om de zon op te zien komen maar vriend zeebaars is in deze periode vaak het actiefst! Ditzelfde geldt ook voor de avondperiode. Beste resultaten vanaf de kant heb ik geboekt op het moment dat de zon in zee zakte.
F: Ook ik ben gek op het ochtendtij. Het lijkt wel of ze zich in die periode nog even snel vol willen vreten.

                       


Tot wanneer (periode) kan je mooie zeebaars vangen vanaf zo’n 40 cm
M: Toch wel tot eind september zolang de watertemperatuur maar niet ineens teveel afkoelt want dan zijn ze snel vertrokken.
F: Dit verschilt jaarlijks. Ik heb ze zelfs tot begin november wel van de kant gevangen. Ja echt dikke kanjers tot wel 12 pond. Een jaar later moest ik rond eind september al afscheid nemen van de laatste stekels. Kortom dit is niet te voorspellen.

Hebben jullie de indruk dat de zeebaarsstand zich steeds verder uitbreid
M: Gezien het aantal kleinere (scholen)baarzen dat er gevangen wordt denk ik dat de populatie steeds groter wordt. Wel opvallend is dat het steeds moeilijker wordt om de grotere exemplaren te vangen.
F: Ik ben er van overtuigd dat er veel zeebaars in onze Noordzee zwemt.

Vertel je mooiste zeebaarsmoment
M: Mijn mooiste zeebaarsmoment was die dag dat ik voor het eerst met mijn nieuwe boot op zee was. Het was behoorlijk winderig maar binnen de kortste keren ving een aantal dikke zeebaarzen. Het was werkelijk ongelooflijk hoe ze aan het jagen waren. As de een je kunstaas mistte pakte een ander het wel. Een uniek gezicht was het aantal grote vissen dat er tijdens de dril in het water met hun gehaakte metgezel meezwommen.
F: Mijn mooiste zeebaarsmoment vond plaats tijdens een van mijn eerste zeebaarssessies rond Rozenburg. Ik viste met enkele maten vanaf een korte strekdam en ving maar liefst 4 grote snoekbaarzen op rij!! Onbegrijpelijk maar waar. Toen ineens werd mijn oranje killershad vlak onder de kant gegrepen door iets snels, iets groots!! Alweer een dikke snoekbaars was mijn eerste gedachte maar dit keer bleef de vis door mijn slip kanjeren en was hij nauwelijks te houden. Na ruim 5 minuten verscheen er een prachtige dikke zeebaars aan de oppervlakte. Een beauty van 81 cm en een gewicht van maar liefst 11 hele ponden!

In deel 2 stellen we dezelfde vragen aan twee andere zeebaarsvissers! Tot dan, bij Total Fishing uiteraard!