**KLAAR**                Heiddy een eigenbouw jerkbaitje

Heiddy

door Eddy te Mebel

Hiermee bedoel ik niet Heidy uit Tirol, maar Heiddy met dubbel d. Hoe wij aan deze naam komen zal ik uitleggen. De Heiddy is een glider die ik samen met mijn vismaat Hein maak. Mijn naam is Eddy, dus vandaar. Samen vormen we een mooie combinatie om deze gliders te maken en te vervolmaken. Want reken maar dat er veel werk aanzit om een (goede) jerkbait te maken. Wij maken ze puur voor onszelf en een paar vrienden, dus uurloon speelt geen rol.

Vismaat Hein is timmerman van beroep en weet uit een brok merantie hout prachtige gliders te toveren. Daarna neem ik ze van hem over om ze (figuurlijk gezien) af te maken. Allereerst begin ik met het monteren van de bevestigingsogen, lood ze daarna zodanig uit dat ze langzaam zinken en spuit ze in de verschillende favoriete kleuren van ons zoals b.v. blauw/ wit, zwart/ zilver, geel/zwart, firetiger of red head. Het liefste kleurcombinaties met veel contrast en verticale strepen.

                       


“Gevangen aan de Heiddy 3..”

We zijn een kleine twee jaar begonnen met een 15cm. uitvoering (80gr.) die al de nodige (grote) vissen heeft opgeleverd. Toch is deze 15cm. uitvoering naar mijn persoonlijke smaak iets te zwaar voor het kleinere water waar wij hoofdzakelijk vissen. Wij zijn verder gaan zoeken en hebben het bestaande model verkleint naar 10cm. met een gewicht van ongeveer 40 gram. Dit kunstaasje is eenvoudig te werpen en te vissen is met een normale spinhengel. Deze mini-glider zig-zagt als een blaadje door het water. Prachtig om te zien en goed voor het vertrouwen.

Het eerste middagje proefvissen met het prototype leverde in twee uurtjes vissen maar liefst twaalf snoeken op. Ik viste dan ook wel op een superstek….....maar toch! Hierna zijn we meteen een serie van 25 stuks gaan maken, waarvan de meeste nu ook reeds flink vol krassen zitten van snoekentanden. Sinds kort zijn we ook begonnen met een maatje er tussen in; 12,5 cm. lengte en 55 gram. Ook deze is nog goed met een normale (25 gram) spinhengel te vissen.

                       


“Deze vis vergiste zich in de Heiddy 1..”

We noemen ze nu dan ook de Heiddy 1, 2 en 3.
Heiddy 1: 10cm., 40 gram.
Heiddy 2: 12,5cm., 55 gram.
Heiddy 3: 15cm., 80 gram.
Omdat ze langzaam zinken zijn ze zowel in ondiep als in diep water goed te vissen. In diep water moet je de Heiddy wat langer laten afzinken, voordat je begint met binnen tikken.

Omdat het een grote klus is een serie van deze jerks te maken, zal deze Heiddy niet in de handel verschijnen. We maken hem dan ook hoofdzakelijk voor kennissen en visvrienden en natuurlijk niet te vergeten voor onszelf.

                       


“We maakten er snel 25 Heiddy’s bij..”

Doordat Heiddy langzaam zinkt, is deze ook uitermate geschikt voor de polder of soortgelijk water. Verder doet hij het ook goed op dressuur water wat op een van de laatste visdagen van dit seizoen, samen met Hein, weer eens bleek in een 80 cm. diepe vijver op een industrieterrein.
Samen visten we deze vijver af, waarbij ik voorop liep en met een tweedelig plugje de vijver strak afviste. Geen aanbeten en uiteindelijk na een uur vissen een mager snoekje van 58 cm. Hein viste achter mij met de Heiddy, kreeg aanbeet na aanbeet en ving een serie gave snoeken met als toegift een schitterende metersnoek. Ik stond daar met een doos mooie pluggen, maar bijna zonder vis. En dan kun je Heiddy eigenlijk niet meer missen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -