**KLAAR**          Haken A.B.C. deel           2

Haken A.B.C. deel 2

Door Joop Folkers

In deel 1 van het Haken A.B.C. waren we geëindigd met de mededeling dat aan iedere haaksoort een prijskaartje hangt. Kwaliteit heeft immers zijn prijs. Let daarom goed op indien je bepaalde haken aanschaft. Zo is het soms veel interessanter om bulkverpakkingen te kopen dan pakjes van bijvoorbeeld 10 stuks. Zeewater ontziet werkelijk niets. Slechts een enkele druppel is al voldoende om je hakendoos in een “roestbak”te veranderen.

                       


“Iedere vissoort vraagt, ook wat haken betreft, zijn eigen benadering”

Neem daarom tijdens een vissessie, alleen die haken mee die je denkt nodig te hebben. Laat de rest gewoon thuis en vul je voorraad na thuiskomst gewoon weer aan. Gooi gebruikte haken thuis altijd weg en stop ze nooit bij hun nieuwe soortgenoten! De meeste haken waarvan de punt op wat voor manier dan ook maar enigszins beschadigd is zorgen al voor oxidatie met alle gevolgen vandien voor je verdere voorraad!

Waar we ook op moeten letten als we haken aanschaffen is de grootte van het oog. Sommige merken nemen het niet zo nauw als het om de grootte van de haakogen gaat. Nadeel van te grote haakogen is dat je je aas er slecht overheen kunt schuiven waardoor het kapot “klapt/scheurt”en het een groot deel van zijn vangkracht verliest. Ook zijn er een aantal merken die een schuin naar voren gericht oog op hun haken bevestigen. Op zich niets mis mee ware het niet dat ook dit soort haken moeilijk “schadeloos” te beazen zijn.

Groot-Groter-Grootst!
Sportvissers die regelmatig richting buitenland trekken, weten dat het haakaanbod daar vaak sterk afwijkt van onze gebruikelijke series. Op een enkele uitzondering na, gebruikt men daar vrijwel uitsluitend grote haaksoorten. Logisch want grote vis vraagt nu eenmaal om groter aas, dus is het gebruik van grotere haken gewoon een must. Zo kun je een halve makreel nu eenmaal niet aanbieden aan een 2/0. Neen, hier heb je een haak met een “body”voor nodig. Een haak, die ruimschoots uit het aangeboden aas steekt om missers te voorkomen.

Enkele jaren terug, tijdens een trip naar de Noordkaap, bracht een beroepsvisser een kneiter van een heilbot van maar liefst 207 kilo(!!) aan de kant. Deze enorme vis werd gevangen aan een speciaal ontwikkelde 16/0 haak voorzien van een gesmeed, gelast oog. Ik bedoel hiermee alleen aan te geven dat vrijwel iedere vissoort dus ook in het buitenland om zijn eigen benadering, dus speciale haak vraagt! Logisch, want laten we eerlijk zijn, het zou natuurlijk doodzonde zijn als je dergelijke grote vissen verspeeld door het gebruik van “ondeugdelijke” haken.

                       


“Met zulke garagedeuren aan je haak heb je echt wel kwaliteit nodig anders zul je nooit weten wat je er aan had!”

Laten we de meest gebruikelijke haken voor het vissen rond de Britse eilanden en Scandinavië eens even op een rijtje zetten.
De bodemvisserij rond zowel de Kanaaleilanden als de Britse/Schotse kustwateren vraagt om stevige haken. Logisch want juist hier worden de zwaarste congers en roggen gevangen. Stel, je hebt het voorzien op conger, dan is de juiste haak niet echt snel te groot. Zelf gebruiken we voor de bodem visserij in de regel haken die in grootte variëren van 4/0 tot 9/0. Belangrijk gegeven is gewoon dat je haak in ieder geval groot genoeg moet zijn om je aas goed aan te kunnen bieden. Het mag niet zo zijn, dat je aas tijdens het zakken al van de haaksteel naar de haakbocht glijdt omdat je haak te klein is. Oké, ik weet dat je dit ongemak eventueel op kunt vangen door elastiek te gebruiken, maar toch! Trouwens ook voor de overige vissoorten rond Ierland en Engeland kun je goed terecht met deze haaktypes.

In de soms extreem diepe Noorse fjorden huizen enorme vissen zoals de al eerder genoemde heilbot. Vissen die vaak bij toeval worden gehaakt en meestal worden verspeeld. Toch vraagt de visserij op heilbot of grote kabeljauw natuurlijk om stevige haken. Kortom, scherpe haken die geen krimp geven tijdens de dril. Enkele fabrikanten hebben een serie fantastische haken op de markt gebracht. Zo heeft Mustad een speciale serie haken van 1/0 tot 16/0 ontwikkeld. De kleinere haken tot pakweg 6/0 zijn chemisch geslepen en blijven dan ook behoorlijk scherp. Opvallend is dat de grotere broeders, zeker na gebruik vaak bot worden. Geen nood, want een wet-steentje biedt hier goede uitkomst!

Ook Midnight Moon Tackle brengt voor deze visserij een speciaal ontwikkelde haak op de markt. De O’Shaughnessy 250Seaguard (small eye) Een bronskleurige “laser sharped hook” verkrijgbaar in de maten 1/0 t/m 12/0.

Uiteraard heeft ook Gamakatsu voor deze visserij een perfecte haak ontwikkeld. Naast de inmiddels niet meer weg te denken Circle Hook heeft men de LS-5314N uitgebreid t/m een 9/0 uitvoering. Een machtige, uiteraard chemisch geslepen haak, waarvan het relatief kleine oog iets achterover gebogen staat. Enige tijd geleden hebben we het op Total Fishing (productinfo) al eens uitgebreid gehad over de Circle Hook. Een perfecte loeischerpe haak, die denk ik dankzij zijn ietwat vreemd aandoende vorm, helaas nog niet door iedereen wordt geaccepteerd. Gamakatsu heeft twee Circle Hook series op de markt gebracht, te weten de Octopus Circle waarbij het haakoog evenals bij de LS-5314N serie ietwat achterover gebogen staat. Serie twee is de Octopus Circle 4XST. Kortom fantastische haken, die hun weerga werkelijk nauwelijks kennen! Zelf gebruik ik rond Noorwegen de maten 4/0 t/m 7/0.

                       


“Met de circle hook haakt de vis zichzelf vrij gemakkelijk en slikt slechts zelden de haak”

Voordeel en opzet van de circle hook is dat de vis door de speciale vormgeving zichzelf makkelijk haakt en daarbij de haak slechts zeer zelden slikt, waardoor je de vis na het onthaken makkelijk en meestal ongedeerd kunt terugzetten!

Tophaken voor grote vissen.
Gamakatsu LS-5314N serie - nummers 6/0 t/m 9/0
Gamakatsu Octopus Circle - nummers 4/0 t/m 7/0
Gamakatsu OctopusCircle 4XST - nummers 4/0 t/m 7/0
Midnight Moon O’Shaughnessy 250Seaguard - nummers 1/0 t/m 12/0

Keuze genoeg dus. Omdat sommige haken in combinatie met een staallijn bevist kunnen/moeten worden is het raadzaam om dit soort onderlijnen thuis op je gemak te maken. Doe dit, indien mogelijk nooit op zee, omdat ook nu een klein drupje zeewater alweer voldoende is om de kwaliteit van de soms peperdure haken tot nul te reduceren!