**KLAAR**              Geslaagd Visma weekend op De Vlietlanden!

Geslaagd Visma weekend op De Vlietlanden!

Door Hans Ris

Wat is dat nu weer, een Visma weekend in november op bungalowpark De Vlietlanden? Ik zal het nader verklaren. Sinds enkele jaren bestaat de mogelijkheid dat men enkel en alleen op de Visma, dus niet via de telefoon, fax of e-mail, zich bij de stand van De Vlietlanden kan opgeven voor het roofvis instructieweekend dat dan begin november gehouden wordt.

Ook dit jaar was de animo weer groot want in korte tijd was het maximum van 70 aanmeldingen bereikt en op vrijdag 4 november j.l. kwamen deze gelukkige sportvissers naar de Droge Wijmersweg 5 in Onderdijk-Wervershoof. Rond 18.00 uur was er de officiele welkomstpresentatie in Grand Café De Ontspannerij door Jan Eggers die ondermeer vertelde dat er in twee groepen, een vanaf de kant en een vanuit de boten van Mart van Vliet, gevist zou worden en dat men op zondag zou wisselen. Ook werd aan de deelnemers verschillende kuntaasjes, waaronder de altijd succesvolle tandemspinners en een waterkaart uitgereikt.


”Er werd overal in de omgeving én op het park zelf goed snoek gevangen”

Zoals te doen gebruikelijk waren er de nodige vragen over welke vergunningen men nodig had, wat te doen met de vuile was na afloop en wat het beste kunstaas was. Op die laatste vraag kreeg men na het diner een antwoord, want Jan Eggers liet aan de hand van 100 dia’s zien hoe en waarmee men de beste kansen heeft om roofvis vanuit de boot en vanaf de kant te vangen. Het zal niemand verbazen, vissers kennende, dat het na deze diapresentatie nog lang gezellig druk bleef aan de bar en er heel veel visserslatijn werd gesproken.

Mooi weer en goede vangsten

Het was die zaterdag 5 november een heel mooie dag, te warm eigenlijk en de snoeken lagen behoorlijk vast. Maar toch waren er positieve uitschieters zoals 13 snoeken per boot, een snoek van 110 cm vanuit de boot en grote snoeken tussen de 85 en 94 cm en ook nog heel wat verspeelde kanjers.

In de avonduren werden er de nodige stekken en technieken uitgewisseld en wisten zowel de gidsen als de vissers die nu gingen trollen, waar men vooral snoek kon verwachten. Dat soms de eerste worpen al voor grote verrassingen kunnen zorgen bleek ook dit keer weer. Visgids Joop Kragt gaf een gastvisser het advies het in een doodlopend hoekje te proberen en meteen hing er een snoek van 88 cm aan de plug. Ook het advies van Leo Elsing om het in een dorpssloot te proberen met een tandemspinner werd opgevolgd en het resultaat was een prachtsnoek van 103 cm.


”Winnaar eerste prijs”

De 4 gastvissers die met Jan Eggers rondom Hoorn visten hadden ook een plezierige dag want de teller bleef staan op 17 mooie snoeken, bijna allemaal tussen de 65 en 85 cm, met als bonus nog een paar vals gehaakte brasems en karper. Bij terugkomst bleek er deze zondag met meer wind en een donker wordende lucht aanzienlijk meer gevangen te zijn dan op zaterdag.

Ook de 2 vissende dames hadden snoek en wat voor snoeken. Floor ving er een van dik 60 cm en Annie was zeer tevreden met de 93 cm lange Esox die zich niet vanzelf overgaf. Ze kreeg daarvoor de prijs voor de grootste snoek in de categorie dames en de drie grootste snoeken bij de mannen waren respectievelijk 110, 103 en 99 cm lang. Die bijna metersnoek werd in de laatste visminuten van dit zeer geslaagde weekend gevangen door Richard van de Woude die toen pas door had dat je in de vaarten op het bungalowpark zelf ook heel goed kunt vissen.


“De dames wisten van wanten…”

In totaal zijn er een dikke 200 snoeken gevangen en dat maakte de goede stemming nog positiever. Rest nog om iedereen die aan dit geslaagde weekend zijn bijdrage geleverd heeft, te bedanken en in 2006 staat een dergelijk weekend weer op de agenda. Meer info over het vissen daar: www.snoekvissen.nl