**KLAAR**          Geep, voorloper           van het zomerseizoen!

Geep, voorloper van het zomerseizoen!

Door Joop Folkers

Geep is en blijft een van de meest gewaardeerde zeevissoorten die we kennen. Belone belone, want dat is de latijnse naam voor deze schoonspringer komt tijdens de zomermaanden langs vrijwel de gehele Nederlandse kust voor. Een heerlijke sportvis, die mits men hem met licht materiaal bevist, borg staat voor een dag vol visplezier. Vooral op die dagen dat de zee er als een biljartlaken bij ligt, vertonen ze vaak hun acrobatische kunsten door over stukken wrakhout te springen.

                       


Met licht materiaal staat geep borg voor een dag heerlijk visplezier. Misschien een leuk alternatief voor de roofvisvissers in deze voor hen gesloten tijd?

Geep trekt afhankelijk van de zeewatertemperatuur meestal zo rond eind maart begin april de Zeeuwse stromen binnen. Meestal worden de eerste exemplaren gevangen vanaf de vele dammen en dijken zoals bijvoorbeeld de Brouwersdam. Een zware strandhengel is voor deze visserij uit den boze. Neen, gewoon een stevige spinlat met een werpgewicht van pakweg 50 gram, is al ruimschoots voldoende om de grootste geep te mannen.

Een goede niet al te zware (spin)molen voldoet hier goed. Zelf gebruik ik in de regel een gewone nylon lijn met een lijndikte van hooguit 25/00 mm. Het kan natuurlijk altijd dunner, maar ik vind het vervelend als je een geep verspeeld door lijnbreuk. Zeker als hij er met je dobber vandoor gaat waar hij ik weet niet hoeveel last van kan hebben. Trouwens nu we het toch over een dobber hebben, geep is een oppervlaktejager, dus moeten we ons aas dan ook rond de oppervlakte aanbieden.

De meest voor de hand liggende methode is de geepdobber. Ze zijn er in vele variaties van zowel plastic, kurk en ander drijvend materiaal. Omdat je geep vaak een behoorlijk stuk uit de kant moet zoeken, heeft Iwan Garay destijds een speciale geepdobber ontwikkeld. Deze geepdobbers zijn aan de onderkant verzwaard met een loodgewicht, waardoor je je aas op een behoorlijke afstand aan kunt bieden. Ze zijn verkrijgbaar in diverse gewichten, dus altijd even opletten dat je een dobber met het juiste gewicht voor de juiste hengel aanschaft.

                       


Het is een simpele visserij, waar je naast een aantal haken alleen nog een doosje grove loodkogels nodig hebt. Geep heeft een speciale snavel gevormde bek. Je begrijpt dat je je aas aan moet bieden middels een kleine (liefst zeer scherpe) haak. Tophaakjes voor deze visserij is de LS-5213N nummertje 2 van Gamakatsu. Een superscherpe haak, met twee weerhaakjes aan de buitenkant van de steel die er op hun beurt weer voor zorgen dat je aas tijdens de worp niet in de haakbocht weg kan zakken waardoor je dus een perfecte aasaanbieding hebt.

Trouwens voor de geepvisserij hoef je niet in de buidel te tasten als het om aas gaat! Een gewone verse makreel voldoet prima. Loop eens langs de visboer en koop een of twee niet al te grote makreeltjes. Snij thuis met een scherp mes zoveel mogelijk slanke dunne stripjes makreel, het liefst uit het zilverkleurige vlees van de buik. Hoe smaller hoe mooier, want deze stripjes moeten in het water op de getijdestroom uiteindelijk een imitatie van een zeebliek of zandaal voorstellen. De rest van de makreel kun je wat mij betreft in de vuilnisemmer kiepen.

Vries de makreelstrips nooit in (ze worden dan tijdens het ontdooien te zacht) maar bewaar ze op een krant in het zout. Oke, ze worden hierdoor wel wat stugger maar eenmaal weer in het zeewater worden ze automatisch weer soepel genoeg. Voordeel van dit systeem is dat je nooit voor verrassingen komt te staan als vriend geep onverwachts onder de kant verschijnt. Neem in bovengenoemde periode altijd wat stripjes mee als je richting zee trekt. Zelf bewaar ik ze meestal in een doosje met wat extra zout.

Zoals ik net al even aanhaalde is geepvissen een heerlijk tijdverdrijf. Gewoon lekker in je korte broek op een piertje, strekdam of vanaf het strand wachten op wat er komen gaat. Uiteraard zijn er ook voor geep “hotspots”te vinden. De beste stekken vindt men op plaatsen waar de getijdestroom tegen een pier of havenhoofd aan stroomt en er neren in het water ontstaan. Kleinere visjes komen hier in moeilijkheden en vormen zo een makkelijke prooi voor geep, makreel, fint zeebaars en soms zelfs zeeforel. Die laatste vier soorten kun je verwachten als “bijvangst”. We bieden ons natuurlijke aas aan middels een zijlijn van hooguit 120 cm. Gebruik voor de haaklijn een lijndikte van hooguit 30/00 mm.

                       


Nu even het gebruik van de loodkogeltjes. Door de meestal pittige getijdestroom wordt de aaslijn naar de oppervlakte gedrukt waardoor je stripje vis een gewillige prooi vormt voor alles wat meeuw heet. Door enkele grove loodkogels op zo’n 30 cm. boven de haak te zetten kun je dit grotendeels voorkomen. Je zal zien dat een geepdobber twee oogjes bezit. Leer jezelf direct aan dat je zowel je hoofd- als haaklijn beide aan het bovenste oogje bevestigd. Zet je de haaklijn toch aan de onderkant van de dobber dan is de kans groot dat je haaklijn tijdens de worp om je hoofdlijn draait, waardoor de kracht van je aasaanbieding verloren gaat. Een ander belangrijk gegeven is dat je je lijn tijdens de worp net voordat de dobber het wateroppervlakte raakt even afremt. Hierdoor vookom je ten eerste dat je dobber diep het water inschiet en de geep verjaagt en verder dat je aaslijn netjes in het water terecht komt.

Op die momenten dat het niet of nauwelijks stroomt is het toch van belang dat je aas in beweging blijft. Draai je lijn daarom zo nu en dan eens een paar meter binnen of laat hem op de wind wat wegdrijven. Hierdoor beweegt de dunne makreelstrip altijd beter dan wanneer hij doods op een plaats blijft liggen. Kortom, je moet de aasaanbieding altijd zo aantrekkelijk mogelijk maken en de vis proberen te activeren om tot de aanval over te gaan. Zit er voldoende geep dan is deze handeling zondermeer overbodig. Ze jagen dan vaak in grote scholen net onder de oppervlakte en pakken dan werkelijk alles wat ze te pakken kunnen krijgen.

Het grappige van de geepvisserij is dat ze meestal niet direct tot de aanval overgaan als ze het spul niet vertrouwen. Als je goed op let, zie je ze dan ook vaak de zaak eerst controleren voor ze je aas pakken. Je ziet dan meestal eerst wat kringentjes rond de dobber, waarna geepmans zijn “snavel” vaak even door het oppervlakte water heen prikt. Als hij het spul vertrouwt pakt hij het aangeboden aasje en gaat er als de bekende raket vandoor. Gun hem op dat moment, wel altijd even de tijd om het aas te slikken en sla niet als een wezenloze aan. Door alleen de lijn strak te trekken haakt de vis zich in principe zelf al. Vaak vertonen ze op die momenten direct hun acrobatische kunsten!

                       


Dril de vis altijd voorzichtig uit. Zeker als je van plan bent ze terug te zetten, is het aan te raden om de vis met natte handen te pakken en te onthaken. Geep verliest namelijk makkelijk enorm veel schubbetjes. Wil je een aantal vissen meenemen, dood ze dan direct en maak ze zo snel mogelijk schoon. Het zachte relatief vette vlees is snel aan bederf onderhevig. Bewaar ze daarom of in een koelbox of in een leefnet dat je naast je in het water kunt hangen.

Het gebruikelijk aas voor geep is een stripje makreel, zalm of gewoon geep. Na het vangen van de eerste geep, heb je dus altijd een lekker voorraadje aas. Zet ook dit altijd even uit de zon, want het vette geepvlees wordt snel zacht waardoor het onbruikbaar wordt als aas. Een trent van de laatste jaren is dat men zandzagertjes (witjes) gebruikt voor de geepvisserij. Een klein wit zagertje dat door zijn gekronkel natuurlijk de nodige aandacht trekt. Geep is er gek op maar helaas zijn deze witjes slechts zelden te koop en moet je ze dus zelf steken.

                       


Geep is natuurlijk ook aan kunstaas te vangen. Tijdens de zeebaarsvisserij gebeurt het regelmatig dat ze gewoon je plug grijpen. Beste kunstaasjes voor deze snelle rovers zijn zondermeer smalle lepels. Zelf heb ik de beste ervaring met de alom bekende good old Toby lepels terwijl ook de nieuwe Mora-Silda lepels van Shimano van vorig jaar hun enorme vangkracht al hebben bewezen. Kortom, het is dan ook aan te raden om een serie kunstaas mee te nemen tijdens een geepsessie! Vis de lepels zo dicht mogelijk rond de oppervlakte. Varieer zo veel mogelijk en laat je kunstaas zo nu en dan gewoon eens een vrije val van enkele meters maken. Herhaal dit regelmatig, je zal zien dat het werkt!