**KLAAR**          Eria Pro-Click           Systeem met Tubing Aberdeen haken

Eria Pro-Click Systeem met Tubing Aberdeen haken

Door Sjaak Verhage

Tijdens mijn vele bezoeken aan diverse hengelsportzaken in zowel Nederland als België kom ik ook op onderlijnengebied nog al eens wat bijzonders tegen. Zo heb ik bij Hengelsport Eria in het Vlaamse Zeebrugge het volgende onderlijntje van de wand gehaald en eens onder de loep genomen voor de lezers van Zeehengelsport.

                       


De naam Pro-Click is afgeleid van de wijze waarop de zwevende haaklijn in een handomdraai wordt gekoppeld aan de hoofdlijn. Het snel verwisselen van een haaklijn is hiermee zo gepiept. Allereerst iets over dit systeem, dat door Eria zelf wordt geïmporteerd. Later kwam er overigens van Shakespeare een vergelijkbaar systeem op de markt.

Waarom nu echter zo’n Pro-Click gebruiken met zwevende lijnen? In het komende winterseizoen is dit systeem heel goed te gebruiken voor het vissen op rondvis als steenbolk en wijting. Beide vissoorten hebben de vervelende eigenschap te gaan ‘tollen’ bij het inhalen en zonder ‘tegenmaatregelen’ kunnen zij daarbij het haaklijntje werkelijk tot een veer opdraaien. Ook zijn deze rondvisjes meesters in het zo diep mogelijk slikken van de haken, waardoor het goed onthaken met behoud van de haak moed, beleid en vooral (veelal kostbare) tijd kost. Op zo’n moment is het met dit systeem een kleine moeite even een ander haaklijntje te monteren, snel te beazen en weer in te werpen.

Want alleen met het aas op de juiste plaats in het water vang je vis. En vóór er alweer een aanbeet komt of ‘op minuten vissend’ weer moet worden ingedraaid, kun je dan in alle rust de vis onthaken en desgewenst ook opnieuw aas op zetten. Zie hier voordeel 1. Als de haaklijntjes te veel gekinkt of zelf beschadigd zijn geraakt door de tollende vis, dan hoef je niet de hele onderlijn te vervangen, doch slechts de slechte haaklijn. Voordeel 2.

Verder is het Pro-Click systeem ook heel gemakkelijk als er bijvoorbeeld met zachte krab wordt gevist. Zo’n pelkrab is vers natuurlijk het beste, maar een diepvries peller is in de winter zeker een aanrader. Als de zachte krab in de zomermaanden in overvloed aanwezig zijn, monteer je die alvast op een Pro-Click onderlijntje en vries je het geheel in. Als het moment daar is, zijn die van kant-en-klaar aas voorziene lijntjes gemakkelijk mee te nemen in een koelbox of zo’n roestvrijstalen thermosfles. Dat is voordeel 3 en zo kun je er zelf ook nog wel een paar bedenken…

                       


“Zo ziet een complete onderlijn met het Pro clicksysteem er uit”

Op de bijgaande detailfoto is te zien hoe het Pro-Click systeem functioneert. Eerst maak je een knoopje in de staande lijn, daarachter een kleine sleeve vastzetten, vervolgens de lijn door de Pro-Click voeren en aan de andere kant een stoppertje monteren. De bedoeling van de sleeve is een sterke verdikking te vormen, waardoor het nylon niet door de Pro-Click kan schieten. Deze heeft namelijk een diameter van ongeveer 1 mm en een knoop in het nylon zou te weinig weerstand geven en bovendien een onnodige verzwakking van de onderlijn betekenen.

De sleeve heeft nog wat bewegingsvrijheid binnen in de Pro-Click, met als voordeel dat de lijn nog wat kan meedraaien, als de vis zou gaan ’tollen’.

Tubing Aberdeen haken
Naast het Pro-Click systeem vallen in de hier beschreven onderlijn vooral ook de ‘tubing Aberdeen haken’ op. Ik heb de afgelopen jaren al aardig wat ‘soorten’ haken behandeld, maar dit type nooit eerder voor het voetlicht gebracht. Op zich ziet het product eenvoudig uit, maar je moet er maar opkomen het te gebruiken… Want de vraag is natuurlijk of zo’n tubing meerwaarde geeft aan dit systeem. Mijn antwoord is natuurlijk ja, ander zou ik er hier niet over beginnen…

Op bijgaande detailfoto kun je goed zien dat de haak van het bekende Aberdeen model is voorzien van een stukje krimpkous dat over de haak wordt geschoven en eenmaal op de steel, door verhitting wordt gekrompen. Het bovenste deel wordt niet verhit. Na de montage van de haaklijn kun je vrij eenvoudig de tubing naar boven schuiven, waardoor de haakknoop wordt afgedekt. Je aas schuift zo doende zonder al te veel problemen over het oog van de haak en de knoop. Dat betekent dus dat je aas niet beschadigd raakt en dat de essentiële geursappen dus ook niet verloren gaan.

                       


Als je de tube wat langer maakt en het gedeelte dat niet wordt verhit (en dus gekrompen) bijvoorbeeld 5 cm lang zou laten, dan heb je daarmee tevens een tevens een prima bescherming van het meest kwetsbare stukje haaklijn. Vooral als er veel wijting wordt vangen, raakt de draad net boven de knoop door al die gemeen scherpe tandjes gemakkelijk verzwakt. Dat valt echter meestal pas op als er eens een grotere broer van wijting, de gul, je aas grijpt en deze wordt verspeeld door een nét boven de haakknoop gebroken haaklijntje.

Tenslotte zorgt de tubing ervoor dat je knoop niet op het oog van de haak naar de zijkant kan gaan verschuiven en zo heb je opnieuw minder kans op missers. Op de foto heb ik gewerkt met een Aberdeenmodel van Gamakastu, de F314. Wil je een andere haak gebruiken in combinatie met zo’n tubing, kies dan wel een model zonder weerhaken op de haaksteel, want met de weerhaakjes van zo’n ‘worm-type’ haak kan de tubing niet meer op de juiste plaats worden geschoven.

Het volledige verhaal van Sjaak Verhage, alsmede nog vele andere uiterst lezenswaardige artikelen staan in ZHS 11, dat vanaf 5 november 2004 voor € 3,50 te koop ligt in de hengelsportspeciaalzaak of de boekwinkel/kiosk. U kunt natuurlijk ook abonnee worden zodat u ieder nummer automatisch in de bus krijgt.