**KLAAR** Enkele tips over materiaal, aas en de ideale stek bij het boeienvissen.

Enkele tips over materiaal, aas en de ideale stek bij het boeienvissen.


Hengel
Om een behoorlijke meerval te kunnen drillen moet je over het juiste materiaal beschikken. Een hengel waar je goed in kan gaan hangen en enige druk mee kan uitoefenen. Voor de kant visserij is een hengel met een lengte van 285 cm een mooie lengte. Zo kan je de lijn makkelijker hoog houden en beter obstakels omzeilen. Vanuit de boot heeft een kortere hengel de voorkeur i.v.m. de ruimte die je hebt.

Reel
Mijn voorkeur gaat uit naar een reel i.p.v. een molen. Bij een reel komt de grootste kracht direct op de spoel i.p.v. eerst op een beugel. Hierdoor kan je meer druk op de vis uit oefenen. Erg belangrijk is een goede slip. Het beste is een reel waarbij de lijngeleider meegaat als de vis lijn neemt. Hierdoor loopt de slip geleidelijker en snijdt de lijn minder snel tussen de lijn op de spoel. Wat grote problemen kan veroorzaken.

Lijn
Het makkelijkst vis je met een gevlochten lijn. Hier zit bijna geen rek in waardoor je de hengel sneller en beter onder spanning kan zetten. Ook hangt de lijn minder door waardoor de kans op drijfvuil minimaal wordt. Ik heb ook het idee dat bij een aanbeet je breeklijn sneller breekt waardoor een snellere aanslag mogelijk is. Met een gevlochten lijn moet je wel rekening houden dat je onder de boot of de kant niet te veel spanning mag zetten.( I.v.m. het lossen van de haak.) Een lijn van 60 pond is geen overbodige luxe. Dit niet alleen voor de trekkracht van de lijn maar ook voor slijtage. Een 60 ponds lijn kan bij het schuren langs mossels of andere scherpe voorwerpen gewoon meer hebben dan een 30 ponds lijn.

Haak
Vis met een stevige en scherpe haak (het liefst een enkele. ) De maat van de haak kan variëren van 0/1 t/m 0/6. Vervang de haak bij elke gevangen vis of slijp hem. Controleer de haak regelmatig of er geen oneffenheden aan zitten.

Aasvis
Paling is een ideale aasvis om op meervallen te vissen. Hij veroorzaakt veel trillingen waardoor hij goed opvalt onder water. Wanneer je de paling aan de onderlijn bevestigd ( met een enkele haak door het puntje van zijn staart en een rubbertje er achter) zal hij met de stroming mee blijven zwemmen en daardoor veel trillingen blijven veroorzaken.

De ideale stek
Dit is een talud tegen een ondiepe plaat met veel groen erop en diep water in de buurt. ( B.v. peilers van een brug of een buitenbocht. ) Meervallen zijn lichtschuwe vissen en verblijven overdag graag op diepere plekken. Tegen de avond gaan ze op jacht naar prooivissen die zich dan in de buurt van taluds en groen ophouden. De meerval jaagt meestal tegen de stroming in, dus probeer te vermijden achter iemand anders te gaan zitten die op dezelfde hoogte vist.

ANDEREN LAZEN OOK