**KLAAR**                Een trip langs Inarijärvi Kjølefjord                 SØRØYA

Een trip langs Inarijärvi Kjølefjord SØRØYA - Adembenemend sportvissen in het noorden van Noorwegen!

Door Marc van Roie

In tegenstelling tot de voorgaande jaren begon mijn vistrip dit jaar niet in Noorwegen maar in Finland. De planning was dat ik eerst een weekje op de Inarijärvisjøy zou gaan vissen. Dit is een immens groot meer in het noorden van Finland. Ik had me laten vertellen dat dit de uitgelezen stek zou zijn voor grote snoek en baars.

                       


Daar het bar slecht weer was ginds is het echter bij slechts een halve visdag gebleven. In deze tijdspanne wist ik wel diverse forellen te vangen met een uitschieter van 78cm, schat dat hij minstens 6kg woog. Waarvan helaas geen foto. Ik was op een uurtje van mijn auto beland en had in de gietende regen geen fototoestel bij me.Als ik dan moet kiezen,vis doden en naderhand plaatje maken of gewoon terug zetten is de keus heel snel gemaakt. Hoop dat ik hem volgend jaar terug vang voor het plaatje. Vergunningen voor dit water kan je kopen in de diverse soevenirswinkels(sami) welke je langs de baan aantreft.Voor 1 dagkaart betaal je 13 euro en voor een weekvergunning ben je 47 euro kwijt.

                       


”Nooit heb ik een betere kantvisserij ervaren als in Kjølefjord”

Vervolgens ging de rit naar Kjølefjord waar ik 2 dagen v/d kant zou vissen. Deze lokatie ligt ten oosten v/d Noordkaap aan de Laksefjorden. Nooit heb ik een betere kantvisserij ervaren. Ik viste deze 2 dagen enkel het opkomend tij en had geen 20 worpen zonder vis. 95%gul gaande van 2 tot 5kg. Prachtsport op een 20—40 grams spinhengeltje. Ik gebruikte jigkoppen van 18 tot 25gr versierd met allerhande softbaits, een knaller.

De locals welke aldaar met kleine pilkertjes en lepeltjes vissen wisten niet wat ze zagen. De verhouding was ongeveer 10 tegen 1. Jigkop een paar maal over de bodem laten wippen en hap hangen die gul. Gelukkig heb ik steeds een flinke voorraad materiaal bij me en heb ik ginds enkele vissers blij kunnen maken.

Tenslotte belande ik op Sørøya waar ik de rest van mijn visvrienden zou ontmoeten.In tegenstelling tot de visserij welke vriend Joop ginds mocht ervaren gaan wij steeds met een grote boot op zee. Ook vissen wij doorgaans met pilkers gaande van 300 tot 750 gram. En dat ze vangen getuigen bijgaande plaatjes. Meestal hebben we op onze stekken minstens 500gr nodig om bodem te raken.

                       


””

Het verhaal over deze visserij werd door mij al diverse keren in Zeehengelsport en op deze site beschreven. Ook nu komt er later weer een uitgebreid verslag in het gespecialiseerde blad voor de zeevisser Zeehengelsport met de meest succesvolle stekken, technieken en alles wat u nog meer wilt weten over dit echte visparadijs! Daarom wil ik me nu beperken met het tonen van wat plaatjes van de afgelopen trip(s).

                       


”Het kan nog gekker in Sørøya met deze vis van 150 cm lang en maar liefst 30 kilo zwaar…!”

                       


””

                       


””

                       


””

                       


””

                       


Extra Info:
In het verleden was het moeilijk om op Sørøya een boot met schipper te boeken.Daar is nu verandering in gekomen.De eigenaars van het Hasvik hotel hebben nu diverse beroepsvissers welke met hun gasten uitvaren.Voor informatie betreffende de visserij op deze lokatie kan je terecht bij marc.vanroie@pandora.be

P&S Visreizen organiseert trips naar deze superstek. Info en boeking op www.psvisreizen.nl.

 

ANDEREN LAZEN OOK