**KLAAR**                “Een dagje Oostvoornen”

“Een dagje Oostvoornen”

Door Joop Folkers

Na een vrij lange periode besloten we om het mooie Oostvoornse Meer weer eens met een bezoek te vereren. Wie deze toch wel unieke stek kent, weet dat het een gebied is met vele gezichten. Zo waan je je sterk afhankelijk van de wind in een enorm (chemisch) industriegebied terwijl je de andere keer weer pure frisse zeelucht op staat te snuiven. Een gebied, waar flora en fauna ondanks de enorm groeiende industrialisatie nog steeds hand in hand gaan. Een stek waar je kans maakt de regenboogforel van je leven te vangen! Kortom, een stek die meer dan de moeite waard is om eens te bezoeken.

                       


“Een gebied vol tegenstellingen. De mooiste natuur en vissen in een omgeving met zware chemische industrie”

Het was rond een uur of vier toen we de kleine parkeerplaats naast de duikschool opreden. Het winderige, donkere weer had de echte vliegvisfanaten er niet van kunnen weerhouden een stek in het koude water op te zoeken. Ook vanaf de vaak moeilijk bewandelbare gladde strekdammen probeerden heel wat vissers “hun” forelletje te bemachtigen. Ergens richting het pitoreske stadje Oostvoorne zagen we nog een “vrije”stek, waar we tijdens eerdere forelsessies al eens leuke uurtjes hadden meegemaakt. Oke, het was een stukje lopen maar dan heb je ook wat! Na een klein half uurtje ploeteren, konden onze plugjes voor het eerst na een lange tijd hun vangkracht weer eens bewijzen. Gezien het donkere weerbeeld, koos ik voor Original Floater van 7cm in de GFR kleur. Een plugje dat zich hier al meerdere keren had bewezen. Rond onze stek stond zo’n twee meter water. Handicap was helaas de enorme plantengroei waardoor je pakweg zo’n 40 cm visbare ruimte voor je plug overhield. Vandaar de hooglopende plug.

De visserij is eenvoudig. Je neemt een plaats in en vist het gehele gebied systematisch af. Begin links en vis in een waaiervorm naar rechts. Loop daarna een metertje of 20 verder en herhaal het hele gebeuren. Het duurde niet lang eer mijn eerste aanbeet een feit was. Een prachtige regenboog pakte mijn plug op pakweg zo’n 30 meter precies op het moment dat deze door het oppervlaktewater “sloeg”.

                       


Helaas schoot deze beauty na wat acrobatisch buitelingen van de enkele haak en was het even gedaan met de rust. Even verderop was het mijn vismaat die zijn eerste regenboog had gehaakt. Als een sneltrein schoot de forel naar het ondiepe gedeelte waar hij net rond de oppervlakte makkelijk gevolgd kon worden vanwege een behoorlijke boeggolf. Mijn maat kon niet meer doen dan gewoon meedraaien en de vis te blijven volgen. Na een dril van een kleine 5 minuten, kon hij zijn eerste regenboogforel aan de camera tonen.

Aangezien er voor het Oostvoornse Meer (gelukkig) een verplichte catch & release regel geldt hebben we ons vanaf het begin af aangeleerd de vis met onze natte handen en dus niet met een schepnet te landen. Hierdoor is de kans dat je de tere slijmlaag op de huid van deze mooie vissen beschadigd wordt nihil! Tijdens het invallen van de duisternis werden onze geschubde vrienden pas even lekker actief en konden we genieten van de ene na de andere aanbeet.
Omdat het verplicht is met slechts een enkele haak te vissen mis je in de regel heel wat vis. Iets wat de pret overigens niet kan drukken wat het is en blijft een sensationele visserij.

Zoals bij iedere tak van onze sportvisserij was het ook nu ineens weer gedaan met de aanbeten. De ervaring hier had echter geleerd dat verandering van kleur soms unieke resultaten oplevert en dus werd mijn oranje plugje vervangen door een kleine bruine forel TR. Ook nu bleek weer eens hoe gevoelig regenboogforel voor kleur is want bijna iedere serie worpen leverde wel weer een aanbeet op.

Mede om het stropen tegen te gaan, hebben we ook op dit mooie Oostvoornse Meer te maken met bepaalde regels. Een daarvan is het verbod om te vissen tussen 2 uur na zonsondergang tot een uur voor zonsopkomst! Een regel die je moet respecteren dus besloten we terug te keren naar onze auto. Zeven mooie vissen en weer een uniek visavontuur rijker.

                       


“Een paar van dit soort schoonheden vangen en je kan er weer een tijdje tegen…”

Heb je zin om eens een dagje richting Oostvoornse Meer te rijden zorg dan dat je je vergunning(en) in orde hebt. Je hebt naast de grote vergunning van de Federatie Zuidwest Nederland een Jaarvergunning Oostvoornse Meer nodig. Deze vergunning kun je aanvragen op het correspondentie adres: Valeriaan 24 5331DA Kerkdriel.
E-mail adres: info@sportvisserijbelangen.nl
Voor meer info kan men terecht op www.sportvisserijbelangen.nl
Je kunt laatst genoemde vergunning ook kopen bij hengelsport Avicentra gevestigd op 5 minuten van het Oostvoornse Meer. Adres: Goudhoekseweg 6 Oostvoorne
Tel: 0181-482411 Kosten van deze vergunning bedragen slechts 1€

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -