**KLAAR**            Downings een toplocatie             voor alle vissoorten.

Downings een toplocatie voor alle vissoorten.

door Joop Folkers

Het is rond het middaguur, als de stoere Boeing 737 van Easy Jet een rustige landing op Belfast Airport maakt. Ons doel, Downings. Een rustig gezellig badplaatsje gelegen aan Sheephaven Bay in het mooie Donegal.

Het is niet de eerste keer dat we hier komen. Twee jaar geleden vingen we rond Lough Swilly maar liefst 34 ruwe haaien in een tijdsbestek van maar twee ochtenden. Ook andere vissoorten als (rode-grauwe) ponen, tongschar, blauwe haai, grote koolvis, pollak, leng en (steeds meer) conger worden hier dagelijks gevangen. Kortom een superstek, die sinds kort, mede dankzij het doorzetten van Sylvester Hiemstra, (kan het hollandser) furore maakt als het om skate (vleet) gaat. Deze enorme rogsoort komt hier in dit gebied zo blijkt, meer voor dan gedacht. “Tja het kost heel wat tijd en energie, maar het resultaat is er dan ook naar”; aldus Sylvester. Natuurlijk kun je sportvissers geen enkele vang-garantie geven. Maar dat er in dit unieke en uitgestrekte gebied (vol grote wrakken) verrassingen te verwachten zijn kun je rustig van me aan nemen.


                       


De Bonito is een uitstekend schip

Neem bijvoorbeeld het feit, dat er ieder jaar zo rond begin september enorme scholen blauwvin tonijnen onder de kust verschijnen. Grote vissen, met gewichten die makkelijk op kunnen lopen tot over de 1000(!) pond. Meestal worden de blauwvin tonijnen als “bijvangst” geland tijdens de (hors-) makreel visserij. Toch zijn er altijd vissers die verder kijken dan hun neus lang is. Zo heeft Adrian Molloy, een (ex)beroepsvisser vissend in Donegal Bay, zich gespecialiseerd in het vangen van deze enorme knuppels! Dat dit hem aardig af gaat blijkt o.a. uit de vangst van 6 grote blauwvin tonijnen in het afgelopen jaar. De zwaarste vis had een gewicht van maar liefst 968 hele ponden!

                       

Ook dit jaar heeft Molloy al weer 4 van deze mormels binnen het bereik van de boot weten te brengen. Uiteraard spelen ook andere vissers in op het fenomeen blauwvin tonijn. Zo hebben Sylvester en zijn maat ook twee biggame sets stand-by staan. De 2e en 3e week van september verschenen er met regelmaat van de klok grote scholen tonijn aan de oppervlakte. “De makrelen sprongen bijna de boot in” lachte Sylvester opgewonden. Helaas hebben we nog geen blauwvin kunnen haken maar als het weer zo blijft is dit een kwestie van tijd. Trouwens, de Bonito, een 9 meter lange Cygnus, aangedreven door een 275 pk turbo-diesel is een heerlijke ruime visboot waar je met 6 personen fantastisch vanaf kunt vissen. “Weet je, de meeste vissers die we krijgen zien die tonijn eigenlijk niet zitten. Neen, ze willen lekker boven die enorme wrakken vissen. Tja, logisch want daar zijn wel grote hoeveelheden vis te vangen. Dikke lengen en pollakken zijn verreweg favoriet. Maar ook de steeds groter wordende koolvissen scoren hier hoog; zo vervolgde Sylvester. “ Sinds de eerste week van september zijn we gestart met het experimenteren op skate”. “Een enorme rogsoort die een gewicht van ver boven de 200 pond kan bereiken, aldus Sylvester. Arno Reiss was de eerste gelukkige die zo’n superplatvis wist te landen. Een beauty met een gewicht van maar liefst 198 pond. Tijdens de ruim 90 minuten durende dril liep de kleur van zijn gezicht op tot diep rood. Het was buigen of barsten. Na deze vis werden nog twee grote vissen geland.



                       


Veel soorten prachtige vissen kom je hier tegen

Ook ruwe haaien komen in dit gebied veelvuldig voor. Zoals eerder vermeld vingen we er op twee ochtenden maar liefst 34. Sport in optima forma! Zeker omdat je met licht materiaal bevist. Trouwens, goed hengelmateriaal (top hengels en reels) is volop aan boord van de Bonito aanwezig. Altijd makkelijk als je voor de eerste keer naar Ierland gaat nietwaar. Het seizoen voor de tope loopt van half mei tot half augustus. Toch vingen we ook rond half september nog genoeg mooie ruwe haaien. De meeste vissen hebben een gewicht dat schommelt tussen de 25 en 40 pond. Ruwe haai is sterk en super snel. De aanbeet en dril zijn dan ook op zijn minst spectaculair te noemen. Ruwe haai proeft het aas als het ware. Eerst zwemmen ze er na controle in volle vaart mee weg, stoppen dan om het aas te slikken om er vervolgens weer als de brandweer vandoor te gaan.

                       

Dat is het moment om je haak te zetten. Omdat de bek van onze vrienden werkelijk kei hard is is het zaaks om de haak vol te zetten. Twee tot drie harde aanslagen zijn dan ook zeker niet overdreven. Dan begint de spectaculaire dril. Keer op keer zal deze atletische torpedo je materiaal tot het uiterste testen. Hij wil echt niet van overgeven weten. Zelfs op het moment dat hij ogenschijnlijk vermoeid naast de boot verschijnt is het nog oppassen voor zijn laatste slotoffensief! Gaffen is er niet bij. Deze heerlijke sportvis wordt aan de staart en borstvin uit het heldere oceaanwater getild, gemerkt en direct aan “mother nature” teruggegeven. De kustwateren rond Downings lijken vergeven van de poon. Meest voorkomende soorten zijn de rode en grauwe poon. Winnaar qua kleur is de tub-gurnard. De diepblauw gekleurde zijvinnen steken fel af tegen het vrijwel signaal rood gekleurde lichaam. Een tub-gurnard van 6 pond is in dit gebied echt geen uitzondering. De ponen vang je vrij eenvoudig op kleine stukjes (snippertjes) makreel. Wij hadden het meeste succes met haringlijntjes (haak nummertje 4). Zoals langs vrijwel de gehele Ierse kust zijn er in dit gebied veel kabeljauwachtigen te vangen. Pollak vindt je eigenlijk overal waar je riffen tegenkomt. Koolvis zit wat meer geconcentreerd rond de vele diep gelegen wrakken. Kabeljauw,leng en niet te vergeten steenbolk komen we ook vrijwel overal tegen. Vis je rond het unieke Tory Island maak je ook kans op hake en schelvis. Kortom soorten genoeg dus.

Naast de oogstrelende omgeving kent deze stek nog een fenomeen. Zo kun je je er ook tijdens zeer winderige dagen kostelijk vermaken met het vissen op doggies (hondshaaitjes) en stekelroggen. Omdat Sylvester tijdens de wintermaanden werkzaam in de “hang-mosselcultuur”, kan hij gebruik maken een grote platte aluminium boot die ze normaal gebruiken voor de controle van het groeiproces van de mosselen. Enorme strengen mosselen groeien hier aan touwen dus zonder dat ze de bodem raken. Voordeel is dat deze mosselen snel groeien en niet met zand in aanraking komen. Maar let op! Heel wat mosseltjes komen tijdens de groeiprocedure op de bodem terecht waar een heerlijk maal vormen voor vriend stekelrog. Begrijpelijk dus, dat het hier werkelijk barst van deze mooie platvissen. Een heerlijke ontspannende visserij die dus onder alle weersomstandigheden kan worden bedreven!

Voor een compleet verzorgd weekje Ierland vind je informatie op www.psvisreizen.nl.

 

ANDEREN LAZEN OOK