**KLAAR**            Canadian Carp Adventures             IV (2)

Canadian Carp Adventures IV (2)

door Bob van den Meiracker

We besluiten voor een campingstek bij een Waterkrachtcentrale….met deze temperaturen is iedere dollar voor een motel sowieso teveel. “Doctor” Rudi zal ons voorzien van warme maatijden, per speedboot geleverd…dat is wel erg gemakkelijk!

Ook hier merken we al snel dat de omstandigheden voor grote vis niet ideaal zijn. Het weekend houdt Shawn ons gezelschap…hij is op tijd om een onvergetelijk natuurverschijnsel te bewonderen , voor hem niet voor het eerst , voor mij wel, namelijk de Aurora Borealis ofwel het Noorderlicht….de ongelooflijke lichtshow, die uren aanhoud, maakt een diepe indruk.

                       



Hans wil de meegebrachte 28mm boilies uitproberen, maar geen vismeel op mijn advies i.v.m meerval….Zijn 1ste run levert hem desondanks een schitterende “catfish” op van plusminus 3 kilo…een kleintje ook nog ! De volgende nacht gaan er 2 knikkers tegelijk aan de hair. Hans heeft er vertrouwen in dat alleen een flinke karper dit aankan…hij word al na een uur gewekt….door een nog kleinere meerval zelfs!

Maandags besluiten we maar in te pakken want de beoogde dikke karpers hebben we nog nauwelijks gezien…14,5 kilo was de zwaarste (Shawn), de normale stekken produceren ver onder de maat, extra zuurstof leverde wel meer vis maar geen specimen op…dus bleef over diepe stekken. Ik herinnerde Hans aan de “nachtstek” , die we al 4 dagen hadden aangevoerd (Shawn ook nog een week daarvoor!), maar nog niet bevist was. Ook wilde ik een nieuwe voerstek aanleggen, plusminus een kilometer stroomafwaarts van de oude stek, aan de Seaway bij een zwaaikom voor bulkcarriers. Wel een heel gezeul met mais en spullen, de diepte was zoals verwacht van 8 tot 14 meter en behoorlijk schoon. Door de temperatuur was het erg prettig de mais zwemmend af te leveren, en een heel apart gezicht die goudgele vlek tot 4-5 meter diepte te volgen…iets minder was de bijna gezonken voerbak, met mij erbij !? Ik wilde die voerbak natuurlijk niet op de stek loslaten…het lukte me nog nèt ‘m tijdig om te draaien. Pffffffffff !

’s Nachts bevisten we voor het eerst de diepe ‘nachtstek’, ondanks de meerdere oceaanreuzen die ons ’s nachts passeerden vingen we een zevental karpers en kreeg Hans vertrouwen in de aangewezen stekken, hij had de meeste runs. De weersomslag lijkt zich nu te voltrekken….we zijn hoopvol gestemd. Na het ontbijt gaan we meteen naar de zwaaikom, ik zet hier voor het eerst een stiff-rig in…ik vis graag met 2 verschillende set-ups, en ‘vond’ een voorbeeld stiff-rig in mijn voorraad, op de Visma in elkaar geknutseld…met een klauwhaak maatje 4….de standaard rig was 15 cm langer [30 cm] ...van QS met een maat 2 haak. Het duurde even voor ik de plek had gevonden waar de mais was terechtgekomen, bovenop de stek kregen we geen reactie ! Het liep bij mij veel beter dan op de andere stekken, en…de meeste runs kreeg ik op de stiff-rig. Nadat Hans zijn positie iets wijzigde kreeg ook hij gelukkig runs. Blijkbaar had het zonlicht hier minder invloed, en profiteerden we toch van de eerder stroomopwaarts aangelegde voerstek. Nummer 7 in de rij was eindelijk een prijsje…98 cm en 16.5 kilo…een prachtvis met een ‘deuk’ in zijn zij….de plek was gewoon beschubd maar leek op een oude wond. En weer op de stiff-rig ! Je ziet maar weer , meestal maakt de gebruikte rig niet uit,....maar als het even niet meezit ?

We voeren bij zoveel we de puf hebben om met die mais te slepen ...het had meer moeten zijn maar doe het maar na…de vermoeidheid begint me nu ook parten te spelen; zoals bekend slaap ik nauwelijks als er een lijn in het water ligt, maar in de 8 dagen die we hier zijn heb ik hooguit 1 nacht lekker geslapen. Er dreigt slecht weer, de voorspellingen zeggen zelfs storm…we besluiten er maar een nachtje motel tegenaan te gooien, en lekker douchen en zo kan ook geen kwaad. Ik ruik mezelf, door de geweekte mais in de bus valt dat hopelijk niet zo op. Na een beste schrobbeurt ga ik even liggen totdat Hans klaar is….de volgende ochtend zei Hans dat ik al sliep toen hij uit de badkamer kwam !

We vissen de hele dag op de zwaaikomstek…eindelijk bijna normale aantallen, en een stuk beter gemiddelde, veel tussen de 9 en 11,5 kilo. We gaan vannacht in een haven vissen waar geladen en gelost word, helaas ligt er een schroot ‘barge’ afgemeerd waarvan de achtersteven zo’n 10 meter uitsteekt voorbij de hoek….en op die hoek hadden wij onze visstek gepland. Om het nóg erger te maken….het kreng blijft daar de hele nacht liggen, met draaiende hulpmotor om de hele electrische installatie aan te drijven! Tot onze verbazing krijgen we ieder uur een run…niks bijzonders erbij maar toch. Bij het ontbijt blijkt de “bottleneck” stek hard te stromen, gewoonlijk het startsein voor de vis om te azen. Dus maar even geprobeerd, wat tikken op de top verder niks…de locals zijn flink bezig hier. We nuttigen een uitgebreide lunch eigenlijk gewoon het diner voor de helft van de toch al lage prijs, en zijn om 14.00 uur weer op de stek bij de zwaaikom. Het loopt geen storm…voer al op misschien ? Het zijn wel andere vissen dan wat we de vorige week vingen…er zit weer een mooie lange bij 98 cm, slechts 12,5 kilo maar sterk! De stiff-rig ..en het blijven ‘zoeken’ op de stek levert me we meer vis op, maar Hans vangt gelukkig ook enkele mooie twenties.

                       



We voeren ieder een volle emmer mais , gaan uit eten en zijn ’s avonds weer in de haven present…geen afgemeerd schip met draaiende motor gelukkig…..wel erg veel kisten langs de kade, die klaarstaan om geladen te worden. Door de nog steeds hoge temperaturen zetten we ieder een veldbed achter zo’n kist..lekker uit de wind, en met de hengel bijna in de hand. Vanwege de krap bemeten stek besluiten we ieder met 1 hengel te vissen. No 1 is 11 kilo en maar lijkt groter…een uur later no 2, die is wél 15 kilo +....tenminste….nèt niet, deze is een stuk korter maar wel even breed als hoog…een uur later gevolgd door de volgende , en weer een uur later nog een, daarna is bij mij het licht uitgegaan…....een lichte coma zullen we maar zeggen.

De laatste dagen van de vakantie na het vertrek van Hans is vooral de wind erg wisselvallig en waait uit alle hoeken…op de nachtstek verspeel ik weer héél lullig een goudbruine reus van ver boven de meter, ook weer een te lange dril, deze keer zat er wat wier op de lijn wat zich langzaam ophoopte voor het topoog, normaal geen probleem…maar toen de vis ‘scheprijp’ was schoof het plukje wier richting vis , die zich nog éénmaal omdraaide…dat bleek genoeg om me voor paal te laten staan. Nou ja ,de aanhouder wint zullen we maar zeggen.
(slot)

Voor meer informatie over het vissen in Canda kunt u mij altijd mailen: bob-carp@hccnet.nl of anders via info@totalfishing.nl

ANDEREN LAZEN OOK