**KLAAR**            Blauwvintonijn van 453 Lbs. gevangen             in Downings (Ierla

Blauwvintonijn van 453 Lbs. gevangen in Downings (Ierland)

door Joop Folkers

Reeds vorig jaar, kon je op je eigen TotalFishingsite al een uitgebreid verslag lezen over de vele vismogelijkheden rond het unieke Downings (Donegal) een klein gezellig stadje gelegen aan de Sheephaven Bay in Ierland. Tijdens mijn verblijf twee jaar geleden, werd er al met veel respect gesproken over de enorme scholen blauwvin tonijnen, die jaarlijks juist hier langs dit deel van de Ierse kust hun vaste trekroute volgen.

                       


Supersportvissen met een gewicht tot 1000 lbs. en soms zelfs zwaarder! Kolossale, razendsnelle vissen, die het uiterste vragen van zowel het materiaal als de visser zelf. Vissen waar men normaliter alleen rond Nova Scotia (Canada) gericht op kon vissen. Tja, deze droomvissen zijn sinds enkele jaren dus ook langs de Ierse noordkust te vangen. De Nederlandse Ier Sylvester Hiemstra, zelf parttime schipper op de Bonito heeft maar één passie, het vangen van een blauwvintonijn. Mede om die reden werd er op de Bonito aangepast materiaal aangeschaft in de vorm van enkele 130 pounds combinaties. Om het geheel compleet te maken werden de goudkleurige Penn Internationals opgevuld met vele honderden meters nylon lijn. Ook werd er middels Amerika het nodige speciale kunstaas besteld. Twee jaar geleden was het spul 100% in orde en kon het “blauwvin-tonijn”spel beginnen. Er zijn twee manieren om tonijn te verleiden. Zo kan men het kunstaas middels een spreaderbar al trollend aanbieden aan de oppervlakte. Een andere manier is het rond de oppervlakte aanbieden van een levende (dus zwemmende) makreel.

Na twee jaar investeren was het vrijdag eindelijk raak. Gelukkige visser Brian Stapleton, die die dag samen met schippers Alastair Mcllwaine en Sylvester Hiemstra rustig trollend rond Tory Island een schitterende run kreeg. Door de paniek die op dat moment aan boord ontstond draaide men de level drag van de Penn net effe een snipper te strak en werd de enorme vis verspeeld! De vis werd door Alastair geschat op 700 a 800 pond!! Oke, jammer maar zo snel mogelijk vergeten. Nadat het hele spul weer visklaar was gemaakt werd er weer verder getrolled. De spreaderbar die men gebruikte was opgemaakt uit zwarte immitatie inktvissen, voorzien van een fel groene stinger.

                       


“ Het was werkelijk ongelooflijk, zoveel tonijn als er zat. Overal zag je enorme vissen uit het water springen terwijl honderden meeuwen zich op hun beurt weer te goed deden aan de naar de oppervlakte gejaagde vis. Ik voelde gewoon dat het vandaag moest gebeuren”; aldus een enthousiaste Sylvester. Dat hij een goede intuitie had bleek al snel, toen de zwarte inktvis immitaties opnieuw werden gepakt door een grote blauwvin tonijn. De vis nam in zeer kort tijdsbestek honderden meters lijn. Brian stond te zweten van de spanning. Keer op keer gierde de explosieve grote vis door de toch relatief strakke slipafstelling. Na ruim een half uur verscheen er een beauty van een blauwvin tonijn langs de Bonito. Na weging op de Tunaon pier bleek de vis 206 kilo oftewel 453 lbs te wegen!! Zijn lengte was 215 cm.

                       


Even na het wegen van de vis kreeg Sylvester van een collega schipper vanuit de Donegal Bay het bericht dat ook zij een blauwvintonijn van naar schatting 500 pounds aan boord hadden. Goede berichten dus! Voor meer info omtrent de tonijnvisserij in het seizoen 2004 kun je contact opnemen met Sylvester Hiemstra tel:00353 749151901 of 0035387 2806607. Uiteraard kun je ook een mailtje sturen naar Sylvester@eirinntackle.com.

ANDEREN LAZEN OOK